Bebeğe İki İsim Koymak Sakıncalı Mı?

Bebeğe İki İsim Koymak Sakıncalı Mı?
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Bebeğe İki İsim Koymak Sakıncalı Mı? hakkında bilgiler vereceğim.

Bebeğe İki İsim Koymak Sakıncalı Mı?

Bebeğe iki isim koymak, çocuğun kimlik gelişimi için sakıncalar yaratmasının yanı sıra, ileride resmi yerlerde yaşayabileceği sorunlarda düşünüldüğünde doğru bulunmamaktadır.

Araştırmalar, özellikle son 10 yılda, tek çocuk yapan anne ve babaların, çocuklarına 2 isim koyduklarını gösteriyor. Eskiden çocuklarda ikinci isim göbek adı şeklinde nitelendirilip, nüfusa yansıtılmazken, şimdilerde bu durum farklılık gösteriyor. Uzmanlar, çocuğa iki isim koymak konusunda anne ve babaları uyarıyor.

Ailelerde çocuğa iki isim konulmasının sebepleri araştırıldığında, tek çocuk yapan anne ve babaların aralarında isim kargaşası yaşamamaları için, çocuklarına her ikisinin de istediği ismi koyması, aile büyüklerinin ve ölmüş akrabaların çocukların isminde yaşatılmak istenmesi şeklinde görülüyor.

cocuga iki isim koymak

Çocuğa İki İsim Koymak Neden Sakıncalı

Çocuğa iki isim koymak öncelikle aile içerisinde olumsuzluklar yarabiliyor. Çocuk aile bireyleri tarafından değişik isimleriyle çağırıldığında onun kafasının karışmasına neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, çocuk yetişkin bir birey olduğunda veya okul hayatında bir takım sorunlarla da karşılaşabiliyor. Çocuğun okul hayatında birinci ismiyle, ailede ikinci ismiyle hitap edilmesi, zaman içerisinde kendisine kendi istediği şekilde hitap etme isteği uyandırabiliyor. Böylelikle çocuk 3 isimli oluyor. Bireyin kimlik gelişimi bu durumdan olumsuz etkilenirken, zaman içinde sorunlar büyümeye başlıyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, ebeveynlerin tek isim üzerinde uzlaşmaları ve o ismi çocuklarına koymaları uzmanlar tarafından altı çizilerek öneriliyor. Özellikle de kız çocuklarında, iki isim konması başka bir takım sıkıntılara yol açıyor. İleride evlendiğinde, eşinin soyadını alacak olan kişi, anne kızlık soyadı, işyerinde kariyeri için kendi kızlık soyadı derken kimlik bunalımına giriyor.

Sadece İki İsim Koymak mı Sakıncalı?

Çocuklara verilen isim konusunda yapılan bir diğer hata da, çocuğa sırf aykırı ve özel olması adına anlamsız, saçma isimler verilmesidir. Bir anne babanın çocuğunu özel görmesi gayet normal karşılanabilir. Fakat o herkes gibi bir çocuktur. Yapılan bu davranış biçimi ileride çocuğun kendisini olduğundan daha önemli hissetmesine veya tam tersi isminden utanmasına sebep olabilmektedir.

Bu bakımdan, çocuğa isim konulması konusu, çok abartılmadan, gerektiği kadar önem verilerek, mutabık kalınan bir isim konulmalı ve çocuk ileride yaşayabileceği sorunlara karşı korunmalıdır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.