Özel Güvenlik Sınavını Kazanan Adayların Yapması Gerekenler?
Özel Güvenlik Sınavını Kazanan Adayların Yapması Gerekenler? Başlıklı makalemizde sizler için detaylı bir anlatım yapacağız. Yaşamlarında kariyerini düşünerek hareket eden ve çeşitli sınavlara girerek amaçlarını gerçekleştirmek isteyen milyonlarca genç insan vardır. Özel güvenlik sınavı da yine bu noktada değerlendirilmesi gereken ve milyonlarca insanın başvurarak başarılı olmak istediği bir sınav türüdür. Bilindiği üzere başta çeşitli özel yerler olmak üzere devlet yurtlarında, üniversite girişlerinde, hastanelerde, adliyelerde, belediyelerde, valilik hizmet binalarında ya da buna benzer daha birçok kurumsal yerde özel güvenliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Özel güvenlik olabilmenin en önemli adımlarından biri de özel güvenlik sınavlarına katılım sağlamaktır. Özel güvenlik sınavı, güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin katılması gerektiği ve başarılı olarak özel güvenlik sertifikasını alabildiği sınava verilen isimdir.
İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Özel Güvenlik Şube Müdürlükleri tarafından da organize edilmekte olan özel güvenlik sınavı, özel güvenlik görevlisi olmak isteyen adayların mutlaka girmesi gereken resmi bir sınavdır. Kariyerini özel güvenlik görevlisi olarak sürdürmek isteyen ve neticesinde de bu işten geçimini sağlamak isteyen kişilerin mutlaka özel güvenlik sınavına girmesi de gerekiyor. Resmi yerlerden başvuru yapılabilir ve yine resmi sitelerden de kişiler süreci takip ederek sınavlara katılım hakkı kazanabilir.
Özel Güvenlik Sınavını Kazanan Adayların Yapması Gerekenler Nelerdir?
Özel güvenlik sınavına girerek başarılı olan kişiler, yani özel güvenlik sınavını kazananların yapması gerekenler de mevcuttur. Buna göre silahsız ya da silahlı özel güvenlik sınavını kazanan kişilerin yapması gereken, uygulaması gereken adımlar sırasıyla şöyledir:
- Sınava hazırlanılan kurs aranarak sınavın kazandığı iletilmeli ve gerekli evrakların da kurs tarafından hazırlanması istenmelidir.
- Kurs ile birlikte adayın da hazırlaması gereken evraklar vardır.
- Birçok büyükşehirde online randevu sisteminin zorunlu olmasından dolayı o şehirlerde olan kişilerin online randevu alması gerekiyor.
- 20 ile 30 gün içerisinde hazırlanan evrak ve sertifika ile birlikte özel güvenlik şubesine başvurulur.
- Güvenlik soruşturmasına tabi tutulursunuz. Bu süreç 1.5 ile 3 ay arasında sürmektedir.
- Tüm bu gerekli işlemlerin ardından özel güvenlik kimliği almaya hak kazanırsınız. Bir bilgilendirme mesajı alacak ve kimlik kartınız da adresinize ortalama 1 hafta içerisinde ulaşacaktır.
Bu gibi detaylar özet detaylardır. Daha ayrıntılı biçimde ele alacak olursak;
Özel güvenlik sınavlarının içeriği oldukça detaylı ve geniş müfredatı da kapsamaktadır. Bunun için adayların mutlaka düzenli ve planlı biçimde sınava hazırlanarak bu sınavı kazanmak için de ekstra uğraşmalıdır.
Özel güvenlik sınavını kazanan kişiler sırasıyla şu işlemleri tamamlamalıdır.
- Silahlı ya da silahsız özel güvenlik dilekçesinin hazırlanması,
- Detaylı olarak nüfus bilgileri formunun doldurulması,
- Güvenlik araştırması arşiv araştırma formunun hazırlanması,
- Adli sicil kaydı evrak işlemlerinin tamamlanması,
- 2 adet nüfus cüzdan fotokopisinin hazırlanması,
- Özel güvenlik sertifikasının alınması,
- Özel güvenlik kimlik kartının alınması için gerekli harcın ödenmesi ve dekontunun hazır tutulması,
- Bir adet yarım kapak olacak biçimde pembe karton dosyasının hazırlanması,
- 3 adet olacak biçimde biyometrik fotoğraf çektirilmesi,
- Ruhsat harcının yatırılması ve makbuzunun saklanması,
- Parmak izi alındı belgesinin hazır tutulması
Bu gibi işlemler sırasıyla yapıldıktan sonra ve gerekli evraklar da temin edildikten sonra, kişi polis emniyete bölgesinde ikamet ediyorsa ilçe emniyet müdürlüklerine; jandarma bölgesinde ikamet ediyorlarsa o bölgenin jandarma komutanlıklarına hazırladıkları evrakların teslimi sağlanmalıdır. Bu aşamalar da tamamlandığı taktirde özel güvenlik uzman adayları büyük bir yol kat etmiş olacaktır.