2023 AÖF Askerlik Tecil İşlemleri – Anadolu Üniversitesi
Eğitim kategorimizde sizlere 2020 AÖF Askerlik Tecil İşlemleri – Anadolu Üniversitesi hakkında bilgiler vereceğim.
2020 AÖF Askerlik Tecil İşlemleri – Anadolu Üniversitesi
Üniversitemize gönderilen Milli Savunma Bakanlığının 10/08/2018 tarihli ve 375580-18 sayılı yazısında; “Üniversiteler tarafından yükseköğrenime yeni kayıt olanlar ile mezun/terk durumundaki yükümlülere ait bilgileri içeren ve askerlik şubelerine gönderilen “Öğrenci Belgesi” düzenleme ve gönderme uygulamasına 27 Ağustos 2018 tarihi itibari ile son verilmiştir.” denilmektedir.
Buna göre Fakültemize yeni kayıt yaptıran öğrenciler, kaydı silinenler ve mezunlara ait bilgiler web servisleri aracılığıyla elektronik ortamda YÖKSİS üzerinden Milli Savunma Bakanlığına gönderilmektedir. Askerlik şubeleri, çağı geldiği hâlde zamanında başvuru yapmayan öğrencilere para cezası uygulamaktadır.
Doğacak mağduriyetten Anadolu Üniversitesi sorumlu olmayacaktır.
7179 Sayılı Askerlik Erteleme Madde 20- (2) Yükümlülerin …, fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarında öğrenim görenler için 28 yaşını tamamladıkları yılın sonunu geçmemek kaydıyla, mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir. Bu kapsamda; Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine kayıtlı öğrencilere 28 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar erteleme talep gönderilecek olup yaşını dolduran öğrencilere erteleme talebi gönderilmeyecektir.
2019-2020 Öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrenciler için 29 yaş uygulaması devam edecektir. 1111 sayılı Kanun’daki düzenleme ile azami öğrenim süresini aşan 29 yaşın altındaki öğrencilerden “Kaydını Yeniletmeyen” öğrencilere Askerlik Şubelerince “Yoklama Çağrısı” çıkartılmakta olup cezai işlem başlatılmaktadır.
29 yaşın altında askerlik çağı gelmiş olup güz dönemi veya bahar döneminde kaydını yeniletmeyen öğrencilerin cezai işleme tabi olmamaları ve mezuniyet haklarını kaybetmemeleri için mutlaka Askerlik Şubelerine bizzat başvurmaları gerekmektedir.
İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıran öğrenciler, askerlik tecil işlemlerinden yararlanamaz. İkinci Üniversite kapsamında kayıtlı öğrencilerden, örgün öğretimdeki kaydını sildirip tecil işlemlerinin Fakültemizce yürütülmesini isteyenler, örgün öğretimdeki kaydının silindiğini gösteren belgeyi ve askerlik ilişiksiz belgesini bir dilekçeye ekleyerek AÖF bürolarına vereceklerdir.
Ayrıca, ön lisans programlarından mezun olup lisans programlarına 2015-2016 öğretim yılından önce İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıran öğrencilerden ön lisans diplomasının fotokopisini ve askerlik ilişiksiz belgesini bir dilekçeye ekleyerek AÖF bürolarına vereceklerdir. Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine kayıtlı erkek öğrencilerden, askerliğini yapmayanların yukarıdaki açıklamalara göre öğrenimlerini planlamaları yararına olacaktır.
Merkezi Açıköğretim ve Uzaktan Eğitimin Tanımı
Anadolu Üniversitesi 16 lisans, 40 ön lisans programıyla, ulusal sınırları aşarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Romanya, Moldova, Karadağ, Sırbistan, Yunanistan (Batı Trakya), Kuzey Amerika, Kanada, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Mısır ile çeşitli Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına Açıköğretim Sistemi ile öğretim hizmeti götürmektedir.
Yükseköğretim sisteminde 38. yılını tamamlayan Anadolu Üniversitesi Merkezî Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim Sistemi; yaklaşık 3 milyon 500 bin öğrencisi ve 3 milyon 200 bin mezununa açık ve uzaktan öğretim yoluyla yükseköğrenim sağlamanın yanı sıra özel projeler yardımıyla Türkiye’nin eğitim sorunlarının aşılmasında vazgeçilmez bir rol üstlenmektedir.
Merkezî Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim Sistemi; Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden oluşmakta olup eğitim-öğretim kredili sisteme dayalı olarak yürütülmektedir.
Kredili Sistem Nedir?
Kredili sistem; derslerin dönemlik olarak belirlendiği, bir öğretim yılının güz ve bahar olmak üzere iki dönemden oluştuğu, her dönemde bir ara ve dönem sonu sınavının yapıldığı, bütünleme sınavının bulunmadığı, öğrencilerin derse devam edebilmesi ve öğrencilik haklarından yararlanabilmesi için her dönem başında belirlenen tarihlerde kaydını yeniletmesi gerektiği, kayıt yenileme dönemlerinde öğrencilerin 45 Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) krediyi geçmeyecek şekilde ders ekleyebildiği, derslerin programda kapladıkları süreye ve gerektirdiği çabaya göre kredilendirildiği ve zorunlu kredi miktarının tamamlanmasıyla mezun olunan eğitim-öğretim sistemidir.
Kredili sistemde, ön lisans programlarında güz dönemi 1. ve 3. yarıyıllardan, bahar dönemi 2. ve 4. yarıyıllardan; lisans programlarında güz dönemi 1, 3, 5 ve 7. yarıyıllardan, bahar dönemi 2, 4, 6 ve 8. yarıyıllardan oluşmaktadır.
Kredili sistemde ders geçme esası uygulandığından, sınıf kavramı bulunmamaktadır. Bu nedenle öğrenciler 1, 2, 3 ve 4.sınıf olarak ayrılmazlar. Öğrenciler güz dönemi derslerini güz döneminde, bahar dönemi derslerini bahar döneminde almak zorundadır.