Hava Harp Okulu Bölümleri ve Mezuniyet Sonrası Olanaklar Neler?
MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO adayları, bu yazımda sizlere Hava Harp Okulu Bölümleri ve Mezuniyet Sonrası Olanaklar Neler? hakkında bilgiler vereceğim.
Hava Harp Okulu Bölümleri ve Mezuniyet Sonrası Olanaklar Neler?
Arkadaşlar bu makalemizde sizlere Hava Harp okulunda eğitimler nasıl ve bu okuldaki bölümler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Sizlere vereceğim bu bilgilerin hepsi Milli Savunma Üniversitesi tarafından yayınlanan broşürlerden alınmıştır. Hava Harp Okulunda eğitim süresi 4 yıldır. Aday bu 4 yıl eğitim süresince aşağıdaki bölümlerden mezun olarak belirli sınıflara ayrılırlar.
Hava Harp Okulu başvuru ve diğer şartları bu sitemizde sizlerle paylaştık. Başvuru yapmak isteyen adaylar sitemiz aracılığıyla şartlara ulaşabilirsiniz. Hava Harp Okulları sınavı ÖSYM tarafından yapılacaktır. Bu sınavda taban puanı geçen adaylar 2. aşamaya çağrılacak.
Hava Harp Okulu Eğitim
Öğrencilerin yönetim ve karar verme alanlarındaki yeteneklerinin geliştirilerek, çağdaş bir asker ve denizci olmalarını sağlamak amacıyla askeri eğitim programları düzenlenmektedir. Askeri eğitimler, Türk Deniz Kuvvetlerinin seçkin subay ve yöneticilerinin yönetimi ve denetiminde yaptırılmaktadır. Öğrencileri gemi ve deniz hayatına alıştırmak, öğrenilen teorik bilgilerin uygulamasını yaptırmak ve göreve hazırlamak amacıyla yıl içerisinde yatlarda, eğitim botlarında, okul ve harp gemilerinde uygulamalı deniz eğitimleri yapılmaktadır. Yaz döneminde öğrencilerimiz okul gemileriyle çeşitli yurt içi ve yurt dışı limanlarını ziyaret etmekte, aldıkları deniz eğitiminin yanı sıra, henüz öğrenciyken farklı ülkeleri görebilme ayrıcalığına sahip olmaktadır.
Hava Harp Okulu Bölümleri
Elektronik Mühendisliği
Elektronik Mühendisliği Bölümünün amacı havacılığın ve Hava Kuvvetlerinin günümüz ve gelecekteki hızlı gelişimi paralelinde, gerekli teknik ve yönetim faaliyetlerini yeterlikle uygulayabilecek, geliştirebilecek ve daha ileri görevleri yapmaya temel olacak yönelişi kazanmış, elektronik disiplini altında mühendislik bakış açısına sahip pilot adayı muvazzaf subay yetiştirmektir.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, uçma düşünüzü gerçekleştiren Hava Harp Okulu bünyesindeki Dekanlık dâhilinde faaliyet gösteren dört mühendislik bölümünden biridir. Bölümün amacı, havacılık/uzay bilgi ve becerisine sahip pilot adayı subay yetiştirmektir.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği mamul ve hizmet üreten karmaşık sistemlerin tasarımına, yönetimine ve karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik temel bilimsel yöntemleri sunan; öğrencilerde sistem yaklaşımı, yaratıcı-eleştirel düşünce, takım çalışması ve liderlik kavramlarını geliştiren; bu kapsamda bilimsel gelişim için gerekli bilgi ve araştırma temelini sağlayan mühendislik dalıdır. Bu amaçla, mühendislik altyapısını sistem düşüncesiyle bütünleştirerek, sistemlerinin daha verimli, düşük maliyetli ve az hatalı çalışmaları için çeşitli bilimsel yöntemler geliştirir ve uygular. Endüstri mühendisliği, sistemlerin sadece fiziksel yönlerini değil, organizasyon, planlama, malzeme ve bilgi akışı, insan-makine ilişkileri, kalite güvencesi gibi boyutlarını da ele alır ve inceler. Hava Kuvvetlerinde eğitimin temel hedefi; insan makine (pilot-uçak) sistemlerini bütünleştirerek görevin en üst düzeyde ifası için gerekli beceri ve etkinliği sağlamak olduğundan, Endüstri Mühendisliği lisans eğitiminde teorik akademik öğretimin yanı sıra, Benzetim ile Harekât Araştırmasının askeri alanında da uygulamalı eğitim verilmektedir.
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanlığının amacı; havacılığın ve Hava Kuvvetlerinin günümüz ve gelecekteki hızlı gelişimi paralelinde, gerekli teknik ve yönetim faaliyetlerini yeterlikle uygulayabilecek, geliştirebilecek ve daha ileri görevleri yapmaya temel olacak yönelişi kazanmış, bilişim alanındaki gelişmelere hakim ve bilişim disiplini altında mühendislik bakış açısına sahip pilot adayı muvazzaf subay yetiştirmektir. Akademik öğretimin yanı sıra her Harbiyeli, askerliğin gerektirdiği disiplin, önderlik, sevk ve idare niteliklerini öğrenme ve öğretme yeteneğini kazanmış, Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı, disiplinli ahlaken ve bedenen gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere sahip subaylar olarak yetiştirilmektedir.
Hava Harp Okulu Mezuniyet Sonrası
Hava Harp Okulunun seçkin eğitimini tamamlayan Teğmenler, mezun oldukları gün maaş almaya başlamakta, kendileri ve aile bireyleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sağladığı sosyal, sağlık, OYAK üyeliği ve lojman gibi olanaklardan faydalanma hakkına sahip olmaktadır.
Uçak ve Helikopter Pilotluğu
Hava Harp Okulu son sınıfta yapılan sağlık muayenelerini geçen ve mezuniyet sonrasındaki pilotaj eğitimini başarı ile tamamlayan teğmenler Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın çeşitli üs ve birliklerinde jet/ nakliye uçağı ve helikopter pilotu olarak görev yaparlar.
EKLEME: Bazı testleri geçemeyecenler yer subayı oluyor maalesef.
DENİZ HARP OKULUNDANMI YOKSA HAVA HARP OKULUNDANMI DAHA KOLAY PİLOT OLUNUYOR VE HANGİSİNİN ALIMLARI DAHA KOLAY? Teşekkürler.
Hho da bilgisayar mühendisliğinden mezun olunca hem pilot hem mühendis mi olunuyor anlamadım orasını 🙂
Kardeşim bölümler yukarıdaki gibi oluyor
Hho da havacılık ve uzay mühendisliğinden mezun olunca hem mühendis hemde pilotmu oluyoruz?
KArdeşim hava harp okuluna giden herkes pilot olmuyor
hava harp okulunda pilotluk için bir şey ödeniyot mu veya pilotluk için ne kadar ödeniyor
Ödeme yok her şey devlet tarafından karşılanıyor
değerli admin mezun olupta atanmama durumu varmı yani üniversite diye kafamda soru kaldı çocuğumu ona göre yönlendirecem
hayır kardeşim okul askeri okul zaten direk teğmen olunuyor
Hava harp okulundan mezun olduğunuzda elinizde pilot olduğunuza dair bir sertifika vb. bir şey oluyor mu acaba?
Evet
iyi akşamlar benim boyun 1.93 boy sınırı 1.90 ben hava harp okulunda pilot olma şansım varmıdır
arama kısmına msü boy kilo yaz kardeşim
F16 pilotu aylık ne kadar maaş alıyor admin bey
O konuda bilgimiz yok
mesela ben hava harp okulundan herhangi bir mühendislik diploması ile mezun oldum. daha sonrasında kariyerime sıradan bir bilgisayar mühendisi olarak devam edebiliyormuyum