İstanbul Üniversitesi AUZEF AGNO ve ANO Hesaplama

İstanbul Üniversitesi AUZEF AGNO ve ANO Hesaplama
377
A+
A-
İstanbul Üniversitesi AUZEF AGNO ve ANO Hesaplama Ağırlıklı Not Ortalaması(ANO) ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) kavramları, öğrencinin bir üst yarıyıldan ders alıp alamayacağının, Koşullu (DC ve DD) harf notu olan derslerden geçip geçemeyeceğinin, öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olup olamayacağının ve mezun olursa mezuniyet derecesinin ne olacağının belirlenmesinde kullanılır.

1- AĞIRLIKLI NOT ORTALAMASI (ANO)

Ağırlıklı Not Ortalaması(ANO), bir öğrencinin belirli bir yarıyıl içinde aldığı derslerin ağırlıklı ortalamasıdır. ANO hesabı, her öğrenci ve her yarıyıl için ayrı ayrı yapılır. ANO hesaplanırken; bir öğrencinin belirli bir yarıyılda aldığı derslerin her birinin başarı notu (harf notlarının dörtlük sistemdeki karşılıkları) bu derslerin kredi saatleri ile çarpılır ve elde edilen sonuçlar toplanır. Toplam sonuç söz konusu derslerin kredi saatleri toplamına bölünerek ANO bulunur (Tablo 1). Sonuçlarda, virgülden sonrası iki haneye yuvarlanır.
ANO hesaplaması, her yarıyıl için o döneme özgü olarak ayrı ayrı yapılır. Başarı notları G (Geçti) ve M (Muaf) ile takdir edilen dersler, ANO hesaplamasına katılmaz. Bir öğrencinin belirli bir yarıyıl için ANO’sunun hesaplanabilmesi için:
1. O yarıyılda aldığı derslerin neler olduğunun,
2. Bu derslerin kredi saatlerinin,
3. Öğrencinin bu derslerde aldığı dört üzerinden bağıl notların bilinmesi gereklidir.

KREDİ

Tüm açık ve uzaktan öğretim programlarında yer alan derslerin ders yüküne göre Kredi ve AKTS’si belirlenir. Derslerin Kredi ve AKTS bilgileri Müfredat programlarında ve AKSİS otomasyon sisteminde yer alır. ANO ve AGNO Kredi yüküne göre hesaplanır.

DERS BAŞARI NOTU

ANO hesaplanır iken derse ait ders başarı notunun 4’lük sistemdeki karşılığı ağırlık katsayısı olarak kullanılır. Ders harf notlarının, 4’lük sistemdeki karşılıkları (ağırlık katsayı değerleri) aşağıdaki tablodaki gibidir.
aa

2. AĞIRLIKLI GENEL NOT ORTALAMASI (AGNO)

AGNO hesaplanır iken, ilk yarıyıldan itibaren bir öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu, bu derslere ait kredi saatleri ile ayrı ayrı çarpılır; elde edilen çarpımlar toplanır ve tüm derslerin kredi saatleri toplamına bölünür(Tablo 1). Sonuçlarda, virgülden sonrası iki haneye yuvarlanır.
Başarı notları G (Geçti) ve M (Muaf) ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplamasına katılmaz AGNO hesaplamalarında yarıyıllar ayrı ayrı gözetilmez, bir öğrencinin aldığı tüm derslerin 4’lük sistemdeki ders başarı notları ile kredilerine göre ağırlıklı aritmetik ortalama alınarak hesaplama gerçekleştirilir. AGNO, yarıyılların ANO’larının basit aritmetik ortalaması değildir.
Aşağıdaki tabloda (Tablo 1), bir öğrencinin üç yarıyıl boyunca aldığı derslerin kredilerine ve bu derslerin başarı notlarına göre ANO ve AGNO’larının nasıl hesaplandığı gösterilmektedir

TABLO 1: ANO ve AGNO için Örnek Hesaplama

1yy 2yy 3yy

A) AGNO’NUN KOŞULLU GEÇME VE DERS ALMA İŞLEMİNDEKİ FONKSİYONU

 AGNO değeri, bir öğrencinin koşullu geçme konumuna geldiği (yani DC ve DD aldığı) derslerden geçip geçemeyeceğinin ve üst yarıyıllardan ders alıp alamayacağının belirlenmesinde kullanılır.
Kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılının ikinci yarıyılından itibaren alması gereken tüm derslerinden başarılı (FF harf notu bulunmayan) ve AGNO’su 2,50 üstünde olan öğrenciler geçtikleri yarıyılın derslerinin yanında ön şartlı veya bağlantılı şartlı olmayan üst yarıyılın ders/derslerini de alabilir.
Bir dersten (DC) ve (DD) harf notlarından birini alan öğrenci o dersi koşullu olarak başarmış sayılır. Mezuniyette koşullu başarılı notların, başarılı kabul edilebilmesi için öğrencinin AGNO’sunun en az 2.00 olması gerekir.
Öğrenciler ders seçer iken AGNO değerine bakılmaksızın alt dönemlerden başarısız oldukları (FF harf notu) derslerini öncelikli olarak seçmelidir.
Koşullu başarılı (DD ve DC) derslerde, not yükseltmek amacıyla ders tekrar alınır ise ANO ve AGNO hesaplamalarında öğrencinin bu derslerden aldığı en son not geçerlidir.

B) AGNO’NUN MEZUNİYET DURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÖNEMİ

Öğrencilerin bir bölümden mezun olabilmeleri için:

1. Müfredatta belirtilen tüm çalışmaları(ders, staj, tez çalışması vb.) ve AKTS yükümlülüklerini tamamlamış olması

2. Mezuniyet için Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (AGNO) en az 2.00 olması gerekir.

Mezuniyet için Ağırlıklı Genel Not Ortalamasını (AGNO) tutturamayan öğrenci mezun olamaz. Bu durumdaki öğrenciler öncelikle Koşullu başarılı (DD ve DC harf notlu) derslerden bazılarını tekrarlayarak ortalamalarını 2.00 veya üzerine çıkarmayı hedeflerler. AGNO’ları 2.00 üzerine çıkan öğrenciler mezuniyete hak kazanırlar.

Öğrenciler, almaları gereken tüm derslerden başarılı olarak üniversite öğretimini tamamladıklarında ve AGNO’larını 2.00 değerinin üzerine yükselttiklerinde tüm dersleri içerecek şekilde hesaplanan AGNO, o öğrencilerin mezuniyet derecelerini gösterir.

KAYNAK: https://auzef.istanbul.edu.tr/tr/content/olcme-degerlendirme/agno-ve-ano-hesaplama

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.