Mide Hastalıkları Nelerdir? Tedavisi – Yöntemleri

Mide Hastalıkları Nelerdir? Tedavisi – Yöntemleri
A+
A-

Sağlık köşemizde bu yazımızda sizlere Mide Hastalıkları Nelerdir? Tedavisi – Yöntemleri  hakkında bilgiler vereceğim.

Mide Hastalıkları Nelerdir?

Birçok insan Karın bölgesinde meydana gelen ağrıları mide ağrısı olarak adlandırır. Aslında mide, karnımızın sol üst köşesinde yer alan bir organdır, sindirim sisteminin en büyük elemanıdır. Mide içerisinde birkaç tane kas çeşidi vardır; yemek yerken bu kaslar duruşlarını ve pozisyonlarını değiştirebilirler. Sindirim için bir araç olarak kullanılırlar, yemek yutulduğu zaman yemek borusu üzerinden mideye gelir, alt yemek borumuz sfinkkter adı verilen valf üzerinden geçerek mideye ulaşır. Midede yiyecek ve sıvıların geçici olarak tutulduğu bir bölüm, sindirim sularının üretildiği bir bölüm ve karışımın ince bağırsağa boşaltılmasını sağlayan başka bir bölümü vardır. Yediğiniz yiyeceklere bağlı olarak sindirim zaman alabilir. Karın kaslarının çok iyice çalışması gereklidir. Proteinlerin sindirimi daha uzun sürerken karbonhidratların sindirimi daha hızlı olur yağların ise işlenmesi zaman alır.

Mide Hastalıkları

Reflü hastalığı bir çeşit mide hastalığıdır, asit veya safra gibi çeşitli mide içerikleri yemek borusuna geri döndüğü zaman mide ile yemek borusu arasındaki tek yönlü valf görevini gören eleman arızalanmış demektir. Bu hastalığa reflü hastalığı deniyor, kronik durumu ise mide yanmasına neden olmasıdır. Aynı zamanda bu hastalık nedeni ile yemek borusu uzun süreçte tahriş olabilir. Bir mide hastalığı olan reflünün risk faktörlerine baktığımızda aşırı sigara içme, hamilelik, obezite hastalığı, diyabet, mide boşalmasında gecikme, zollinger ellison sendromu gibi çeşitli risk faktörleri vardır.

Diyet değişiklikleri ve ilaç yazılarak hastalar tedavi edilir, gastrit yine bir mide hastalığı olarak mide zarının iltihabı anlamına gelmektedir. Akut gastrit aniden meydana gelebilir, kronik gastrit uzun bir süreçte meydana gelir. Yapılan araştırmalara göre her 10000  kişinin ikisinde gastrit mide hastalığı bulunmaktadır. Genel gastrit belirtileri ne baktığımızda mide bulantısı kusma şişkinlik gaz hazımsızlık iştah kaybı mide kanaması siyah dışkı başlıca belirtileridir.

Gastrit nedenleri ise aşırı stres aşırı alkol tüketimi kronik kusma, ince bağırsaklarda safra reflüsü, Aspirin ilaçları, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar otoimmün hastalıklar gastrit nedeni olmaktadır. Belirtilerini azdıran yiyecek ve içeceklerden uzak durmak hastaya tavsiye edilir. İlaçlar asit ve iltihabı azaltabileceği için doktorun önereceği ilaçları kullanmak bu hastalıkla mücadele etmenize yardımcı olur. Ülser de bir mide hastalığıdır; midenin iç kısmı yani peptik ülser ortaya çıkabilir midenin iç kısmında yırtılma, yani bu katmanda yırtılma meydana gelmişse  şiddetli karın ağrısı bulantı kusma herhangi bir sıvı içememek, yedikten hemen sonra aç hissetmek kilo kaybı yorgunluk göğüs ağrısı gibi belirtileri ortaya çıkarır. Ülserin risk faktörleri ise aşırı alkol tüketimi aspirin sigara radyasyon tedavisi olarak gösterilebilir.

Solunum makinesi kullananlarda da mide ülseri gelişebilir, virüse bağlı gastroenterit hastalık da bir mide hastalığıdır, virüsler mide ve bağırsakların iltihaplanmasına yol açmaktadır. Belirtileri; ishal ve kusmadır. Ayrıca mide krampları baş ağrısı ve ateş ortaya çıkabilir. Her yaştan insanda gelişebilir, yakın temas yiyecek ve içeceklerle yayıldığı belirtilmektedir.

Gastroparez yine bir mide hastalığı olarak başlıca belirtileri şunlardır; mide ekşimesi gaz kilo kaybı kusma bulantı belirtiler arasındadır. Gastroparezi oluşum nedeni diyabet hastalığı ve bağırsakları etkileyen ilaçlar mide cerrahisi anoreksiya nevroza ve metabolik bozukluklar olarak sıralanabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.