NATO Nedir? NATO Amacı Nedir? NATO Üyesi Ülkeler Hangileridir?

NATO Nedir? NATO Amacı Nedir? NATO Üyesi Ülkeler Hangileridir?
55
A+
A-

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Kuzey Amerika ve Avrupa’dan 30 üye ülkeden oluşan uluslararası bir ittifaktır. 4 Nisan 1949’da Kuzey Atlantik Antlaşması’nın imzalanması ile kuruldu.

NATO Kaç Üyesi Vardır?

30 üye ülkenin ikisi Kuzey Amerika’da (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada), yirmi sekizi ise Avrupa’da yer almaktadır. İzlanda dışında her ülkenin ordusu bulunmaktadır. NATO üyesi üç ülke (ABD, Birleşik Krallık ve Fransa) nükleer silaha sahiptir. Başlangıçta 12 ülkenin kurucu ülke olarak kurduğu örgüte, En son 27 Mart 2020’de Kuzey Makedonya katılmıştır.

NATO Üye Ülkeleri

Screenshot 2 1

NATO Nasıl Çalışır?

NATO’nun Brüksel’deki siyasi karargahında her üye ülkenin bir daimi delegasyonu bulunmaktadır. Bu delegasyonun başında İttifak’ın danışma ve karar süreçlerinde ülkesini temsil eden bir büyükelçi bulunur. Kuzey Atlantik Konseyi örgüt içindeki en önemli siyasi karar mekanizmasıdır. Konsey değişik düzeylerde toplanır. Üyelerin önemli konularda bir anlaşmaya varmalarına yardımcı olan NATO Genel Sekreteri Konsey’in başkanıdır. NATO komitelerinde kararlar oybirliği ile alınır. Bu nedenle bir “NATO kararı” tüm üye ülkelerin ortak iradesini yansıtır.

NATO’nun kendisine ait pek az daimi kuvveti vardır. Kuzey Atlantik Konseyi bir operasyon yapılmasına karar verdiğinde üye ülkeler bu operasyona isteğe bağlı olarak katkıda bulunurlar. Bu kuvvetler operasyon tamamlandığında kendi ülkelerine dönerler. Bu operasyonları eşgüdümlemek ve yürütmek askeri komuta yapısının görevidir. Bu yapı değişik üye ülkelerdeki karargahlar ve üslerden oluşur.

NATO’nun günlük faaliyetleri ortak bütçelerden finanse edilir. Üye ülkeler bu bütçelere üzerinde anlaşmaya varılmış bir masraf paylaşma formülü çerçevesinde katkıda bulunurlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.