Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor? İlaçlar – Raporlar

POMEM – PAEM – PMYO adayları bu yazımda sizlere Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor? İlaçlar – Raporlar sorusuna cevap vereceğim. Aşağıda sizinle paylaşacağım tüm bilgiler Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğinden alınmıştır. POMEM , PMYO, PAEM, PÖH alımlarında geçerli olan Sağlık Şartlar geçerlidir.

Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor? İlaçlar – Raporlar

POMEM – PAEM – PMYO adayları bu yazımda sizlere Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor? İlaçlar – Raporlar sorusuna cevap vereceğim. Aşağıda sizinle paylaşacağım tüm bilgiler Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğinden alınmıştır.  POMEM , PMYO, PAEM, PÖH alımlarında geçerli olan Sağlık Şartlar geçerlidir.

Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor?

Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor? Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Maddesi aşağıdaki gibidir. Yazının sonunda Resmi Gazetede yayınlanmış halini bulabilirsiniz. Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor?

29 Eylül 2019 Tarihinde Emniyet Sağlık Yönetmeliğinde Güncelleme Yapılmıştır.

Güncel Sağlık Yönetmeliği Maddesidir.

RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

A Dilimi

Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet uygulamasıyla veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, tedavisiz şekilde remisyonda olsa dahi sürekli olarak kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı olanlar öğrenciliğe kabul edilmezler.

Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak, bu Yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir.

B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.

(1) Ruh sağlığı ve hastalıkları yönünden;

a) Ruhsal yönden sağlam olacaktır. Geçmişinde ve halen hiçbir ruhsal hastalık, intihar girişimi, hafif ve orta derecede konuşma bozuklukları ve kişilik bozukluğu olmayacaktır, bulunması durumunda öğrenciliğe engeldir. Son iki yılın semptomsuz ve tedavisiz geçirilmesi psikiyatrik yönden sağlam kabul edilir. Fakat C ve D diliminde geçen tanılar için süre ayrımı yoktur, öğrenciliğe engeldir.

b) Geçmiş muayene ve tedavi ayrıntıları ile geçmiş ilaç kayıtlarını gösteren sistemler üzerinden, kişilerin son iki yıl içerisinde psikiyatrik yönden muayene olduklarına veya psikotrop ilaç kullandıklarına dair kayıtları görüldüğünde

1) Psikotrop ilacın reçete edildiği ilgili sağlık hizmeti sunucusundan, bahse konu tarihte kişiye psikotrop ilaç reçete edilmesine neden olan muayene ayrıntılarını, tüm klinik bulguları ve diğer ayrıntıları açıklayan bir epikriz raporu getirmesi istenir ve bahse konu psikotrop ilacın hangi sebeple reçete edildiği anlaşılmaya çalışılır. Bu epikriz raporunu kişi kendisi temin ederek getirir.

2) Epikriz raporu görülmesi halinde; psikotrop ilacın reçete edildiği tarihte, kişinin, psikiyatrik tanı kriterlerini karşılayacak düzeyde psikopatolojisinin olup olmadığına, bahse konu psikotrop ilacın psikiyatrik tanı haricindeki diğer branş muayenelerindeki patolojik sürece destek olması amacıyla yazılıp yazılmadığına karar verilir. Bahse konu psikotrop ilacın, psikiyatrik tanı ve tedavi amacıyla yazılmadığına, epikriz raporundaki klinik durumun kısa süreli semptomlarla seyreden ancak psikiyatrik hastalık sınıflaması içinde yer almayan bir klinik durum olduğuna veya tanı kriterlerini doldurmayan geçici bir klinik durum olduğuna karar verilmesi halinde kişi hakkında öğrenci olur kararı verilebilir. (C ve D diliminde geçen tanılar için süre ayrımı yoktur, öğrenciliğe engeldir) Son iki yıl içerisinde psikiyatrik tanısı olduğu anlaşılanlara öğrenci olamaz kararı verilir.

3) Son iki yıl içerisinde kişilerin psikiyatrik yönden muayene olduklarına veya psikotrop ilaç kullandıklarına dair kayıtları görüldüğünde ve psikotrop ilacın reçete edildiği zamana ait epikriz raporu görülemediğinde, psikiyatrik tedavi geçmişi nedeniyle kişi hakkında öğrenci olamaz kararı verilir.

c) Onikofaji (tırnak yeme), trikotilomani (saç, kirpik, kaş vb yolma) gibi durumların mevcudiyetinde daha ayrıntılı değerlendirilerek A dilimi kapsamında olup olmadığına karar verilir.

UYARI: Yukarıda verilen bilgi Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğinden alınmıştır. Bu alanda daha fazla bilgi ve tıbbı bilgiyi bu alandaki doktora muayene olarak alabilirsiniz. Yönetmeliği aşağıdan indirebilirsiniz.  Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor? Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor?

Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliği İçin Tıklayın

Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor

Polis Alımında Psikiyatri Bölümünde Nelere Bakılıyor

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 32 Yorum
  1. Yıldırım dedi ki:

    Akıl hastanesinde yatmak polisliğe engel olur mu ve duygudurum (duygulanım) bozukluğu ile depresif epizod tanısı polisliğe engel olur mu?

    1. polisadmin dedi ki:

      sağlık yönetmeliğinin a bendine göre işlem yapılıyor

      1. Yıldırım dedi ki:

        Yani tanı olarak sorun olur mu hocam bu tanılar C ve D diliminde mi ben tam olarak anlayamadım da yardımcı olur musunuz?

  2. Hüseyin dedi ki:

    Ben depremden sonra uykusuzluktan ve sınav dönemi olduğu için beyaz reçeteli ilaç kullandım ve sadece 3 ay kullandım. Mülakat tarihinde ise 20 ay olacak sizce bir durum yaratır mı yoksa bir sene ertelemek mantıklı mı.

error: İçerik Korunmaktadır.