Polis Memurları İçin İzmir Nasıl Bir Yer – Ev Kiraları – Okul – Hastane – Lojman
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yine yönetmeliğe göre, 1.bölgeden 2.bölgeye ve 2.bölgeden 1.bölgeye tayin olan Polis Memurları için iller ve ilçeler hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağız. Bu yazımızda sizlere İzmir ve ilçeleri hakkında bilgi vereceğiz.
İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük kentidir. 2021 verilerine göre nüfusu 4.394.694’dür. İzmir, Ege kıyı bölgesinin tipik bir örneği gibidir. Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadasının Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş İzmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır. İzmir ili içinde Ege Bölgesinin önemli akarsularından olan Gediz Nehrinin aşağı çığırı ile Küçük Menderes Nehri bulunur. Girintili ve çıkıntılı kıyı bandı doğal olarak sayısız güzellikte koy ve plajların oluşumu ile sonuçlanır.
Gümüldür, Özdere, Foça, Karaburun, Çeşme sahil ve plajları İzmir için büyük bir turistik önem taşımaktadır. Öte yandan aynı doğal yapı, birçok balıkçı barınağının veya yat yanaşma yerlerinin oluşmasına neden olmuştur. Bu özellikleriyle İzmir doğal bir turizm ve liman kentidir. Akdeniz iklim bölgesinde yetişen geniş, sert ve iğne yapraklı, sürekli yeşil kalan, kuraklığa dayanıklı ağaç ve çalılar, yaygın doğal bitki örtüsünü oluşturur. Akdeniz iklim kuşağında kalan İzmir de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. İl bazında yıllık ortalama sıcaklık, kıyı kesimlerde 14-18 ºC arasında değişmektedir. Yıllık ortalama deniz suyu sıcaklığı 18.5ºC dir.
Polis Memurları için İzmir İlçeleri
İzmir’in Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla olmak üzere 30 ilçesi bulmaktadır. Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Konak ve Narlıdere merkez ilçeleridir. Nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu ilçe Konak, en düşük olduğu ilçe Karaburun’dur.
Polis Memurları için İzmir Ulaşım
Kent içi toplu ulaşım İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluğundadır. Toplu ulaşım hizmetlerinin hat ve güzergâhları ile birbirini tamamlaması için otobüs-vapur-metroda ulaşım hizmet bütünlüğü sağlanmıştır. Tüm toplu taşıma araçlarında bilet yerine geçen Kentkart adlı elektronik bir kart İzmir ulaşımının bütünlüğünü sağladığı gibi ulaşımı hızlandırmaktadır. Şehir içi metro hizmeti olarak İzmir metrosunun 11.6 kilometrelik hattında Hatay/Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane, Hilal, Stadyum, Halkapınar, Sanayi, Bölge ve Bornova olmak üzere toplam 10 istasyon bulunmaktadır. 06-24 saatleri arasında hizmet veren metronun ortalama 10 dakika olan sefer aralığı, yoğun saatlerde “5 dakikada bire inmektedir. Metro ile en uzun hat olan Üçyol’dan Bornova’ya 17 dakikada ulaşılmaktadır.
İzmir’de banliyö sistemi İZBAN A.Ş tarafından yürütülmektedir. Banliyö hattı Aliağa-Menderes arasında kuzey-güney yönünde konuşlanmıştır. Hattın toplam uzunluğu 80km’dir. Banliyö sistemi içerisinde 31 adet modern istasyon ve metro standardında trenlerle taşımacılık yapılmaktadır. Kuzey hattı sırasıyla; Aliağa, Biçerova, Hatundere, Menemen, Egekent-2, Ulukent, Egekent, Ata Sanayi Sitesi, Çiğli, Mavişehir, Şemikler, Demirköprü, Nergis, Karşıyaka, Alaybey, Naldöken, Turan, Bayraklı, Salhane, Halkapınar ve Alsancak istasyonlarından oluşmaktadır. Güney Hattı ise; Alsancak, Halkapınar, Kemer, Şirinyer, Koşu, İnkilap, Semt Garajı, Esbaş, Gaziemir, Sarnıç, Havaalanı ve Cumaovası istasyonlarından oluşur. Hat üzerinde 15 aktarma merkezi bulunmaktadır. Ayrıca Halkapınar istasyonundan İzmir Metrosu’na geçiş yapılabilir.
Yolcu vapuru seferleri: “Toplu ulaşımda bütünlük” amacıyla körfez vapurlarının sayısı ve sefer sıklığı arttırılmış, ulaşımda kolaylık ve rahatlık sağlanmıştır. Karşıyaka ve Bostanlı ile Konak arasındaki sefer aralığı 20 dakikaya indirilmiş ve iskeleler yeniden düzenlenmiştir. Bostanlı, Karşıyaka, Bayraklı, Alsancak, Pasaport, Konak, Göztepe ve Üçkuyular olmak üzere 8 iskeleden sefer yapılmaktadır. Araba vapuru seferleri: Üçkuyular ve Bostanlı iskeleleri arasında sürekli sefer yapan araba vapurları ile şehir içi trafiğine girmeden 25 dakikada ulaşım sağlanmaktadır.
İzmir şehirlerarası otobüs terminali 1996 yılından bu yana Işıkkent’teki yeni yerinde hizmet vermektedir. İzmir’in ilk şehirler arası otobüs garajı bugünkü 9 eylül meydanı yanındaki Dünya Ticaret Merkezi inşaat alanının olduğu yerdir. Zamanla bu otobüs garajı yetersiz kalınca Halkapınar’da Yeni Garaj adı altında otobüs garajı hizmet vermeye başlamıştır. Gelişen İzmir ile paralel Halkapınar’ın şehir içi trafiğinde olması ve artan sefer sayıları göz önüne alınarak Işıkkent’teki yeni yerine geçmiştir. Türkiye’nin dört bir yanından otobüs seferleri vardır. Ayrıca Aydın’dan,Nazilli’den,Ödemiş’ten demiryolu ile ulaşım sağlanabilir.
İzmir’in tek sivil havalimanı olan Adnan Menderes Hava Limanı 17 Kasım 1987 tarihinde hizmete açılmıştır. Her geçen yıl artan talep nedeniyle iç ve dış hat uçuşların sayısı arttırılmış Dış Hatlar Terminali ve İç Hatlar Terminali yenilenerek yeniden hizmete açılmıştır. Dünyanın ve Türkiye’nin birçok yerine uçak seferleri belirli aralıklarla düzenlenmektedir. Gaziemir ilçesinde bulunan Adnan Menderes Havalimanı, oldukça popüler bir havalimanıdır. Havalimanı çıkışında, bir toplu taşıma hattı olan, İZBAN hattının Havalimanı durağı bulunmaktadır. Bu hatta, havalimanından çıktıktan sonra birkaç dakikalık bir yürüyüş ile ulaşılabilir. Havalimanı çıkışında, şehrin çeşitli bölgelerine hızlı ve kolay ulaşım sağlayan HAVAŞ araçları da kullanılabilir. Bu hat ile; İzmir şehir merkezine, Urla’ya, Çeşme’ye, Karşıyaka’ya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Polis Memurları için İzmir Sosyal Yaşam
Türkiye´nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, ayni zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir. İzmir´in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır. Antik çağların en ünlü kentleri arasında yer alan Efes, Roma devrinde dünyanın en büyük kentlerinden biridir. İzmir’de sosyal yaşam olarak hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Optimum Avm, Forum Bornova, İstinye Park, İzmir Park, Novada Menemen gibi 17 adet farklı ilçelerde ve merkezde Avm ler bulunmaktadır. Ayrıca Karagöl Tabiat Parkı, Atatürk Ormanı, Örnekköy Milli Parkı, Kültür Park gibi ailenizle vakit geçirebileceğiniz birçok milli park ve mesire alanları bulunmaktadır. Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Urla gibi gözde tatil mekanları vardır.
Polis Memurları için İzmir Eğitim
İzmir’de Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gediz Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi ve Şifa üniversitesi olmak üzere 9 adet devlete ait ve özel üniversite bulunmaktadır. Bunun yanı sıra İzmir Amerikan Koleji, Bahçeşehir Koleji, Sınav Koleji, Boğaziçi Koleji olmak üzere birçok özel kolej merkez ve ilçelerde yer almaktadır. Anaokulu ve Kreş olarak hem devlet, hem de özel yine birçok okul mevcuttur. Eğitim konusunda İzmir’de hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.
Polis Memurları için İzmir Hastane
İzmir’de sağlık yönünden diğer büyükşehirlerde olduğu gibi oldukça gelişmiştir. Başta İzmir Şehir Hastanesi olmak üzere, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi, Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi gibi birçok devlet hastanesi hizmet vermektedir. Ayrıca Özel İzmir Hastanesi, Egepol Hastanesi, Karataş Hastanesi, Medicana Hastanesi, Su Hospital Hastanesi, Ege Yaşam Hastanesi, Medicalpark Hastanesi gibi bir çok özel hastanede İzmir merkez ve ilçelerinde bulunmaktadır. Çevre illerden de İzmir hastanelerine yoğun talep bulunmaktadır.
Polis Memurları için İzmir Lojman, Kira ve Ek Ücret
İzmir’de ev kiraları genellikle 1.000-2.000TL den başlayıp 10.000-20.000TL fiyat aralığında değişmektedir. Yazlık villaların ve denize sıfır evlerin fiyatları daha da pahalıdır. Yaklaşık 982 adet lojman imkanı bulunmaktadır. İl ve ilçelerin görev süreleri ise; İzmir Merkez, Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Gülbahçe, Karabağlar ,Karşıyaka, Konak, Narlıdere, Rüştü Ünsal PMYO, PMEM Müdürlüğü, Kriminal Polis Laboratuvarı ve Özel Harekat Müdürlüğü 8 yıl, Aliağa, Bergama, Kemalpaşa, Menderes, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla 7 Yıl, Bayındır ve Foça 6 yıl, Çeşme ve Dikili 5 yıl, Beydağa, Karaburun, Kınık ve Kiraz ise 4 yıldır.
Bu yazının tüm hakları polisaskeradaylari.com’ a aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır.