Sivilce Neden Olur? Sivilce Tedavisi Nasıl Olur?
Ergenlik döneminde gençlerin korkulu rüyası olan Sivilce Neden Olur? Sivilce Tedavisi Nasıl Olur? hakkında bilgiler vereceğim.
Sivilce Neden Olur? Sivilce Tedavisi Nasıl Olur?
Sivilce eğer saç derisinde çıkarsa bunun nedeni ölü hücrelerin cilt gözeneklerini tıkaması ve o gözeneklerin hava almaması nedeniyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Yüzümüzde alın bölgesinde omuzlarımızda ve vücudun çeşitli yerlerinde sivilce çıkabilir. Ergenlik çağındaki gençlerde çok sık görülür. Sivilceler iyi tedavi edilmezse kalıcı deri hasarına yol açabilirler. Gözeneklerin kapalı olması, papül adı verilen yumrular oluşması, siyah noktalar meydana gelmesi, ucu iltihaplı kırmızı küçük yuvarlak şekillerin oluşması, cilt yüzeyinin hemen altında oluşan sert nodüllerin meydana gelmesi sivilce rahatsızlığının işaretidir. Eğer uzman bir el tarafından sivilce temizlenmezse, kişi kendi kendine sivilceleri patlatmaya çalışırsa, yan deri gözeneklerine bu iltihap sarkabilir ve diğer hücrelere enfeksiyon bulaşabilir. Bu durumda daha ağır bir tedavi gerekebilir. Dermatoloji uzmanları cildinizdeki sivilceleri en iyi şekilde tedavi edebilirler.
Sivilce Neden Oluşur?
Sivilceye neden olan 4 önemli unsur vardır. Vücutta gençlerde aşırı yağ biriktirme sorunu, ölü hücrelerin tıkadığı gözenekler, gelişmek için fırsat bulan bakterilerin üremesi, hormon aktivitelerinde dalgalanmalar sivilceye yol açar. Bakteriler yeteri kadar ürediklerinde, başı sarımsı etrafı kırmızı küçük daireler ciltte çoğalmaya başlar. Saç derimizde de bu tür sivilceler ortaya çıkabilir. Bazı faktörler, sivilcelerin daha da gelişmesine yol açarlar. Mesela hormonlarımızın özellikle ergenlik çağındaki dalgalanmaları, fazla oranda sebum oluşmasına yol açmaktadır. Hamile kadınlarda da hormon değişimleri olmakta bu da sivilce oluşmasına yol açmaktadır. Gebe kadınların kanında androjen eksiliği sivilce oluşmasına yol açar. Yine bazı ilaçlar da sivilce oluşmasına yol açarlar, testesteron bazlı, lityum içeriği olan ilaçlar sivilce oluşumunu tetikler. Programı düzgün olmayan diyetler de sivilce yapar. Mesela karbonhidratça zengin beslenme programları bol beyaz ekmek tüketimi, cips tüketimi çikolata tüketimi sivilceye neden olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre, 100 erkeğe daha sık verilen karbonhidrat ağırlıklı besinler nedeni ile 14 gençte yeni sivilceler oluşmaya başlamıştır. Bir diğer neden de strestir. Direkt etkisi kesin olarak ortaya konmasa da stresin daima zararlı olduğunu uzmanlar sürekli vurgulamaktadır.
Sivilce Üzerinde Etkisi Olan Faktörler
Aşırı yağlı yemekler, ya da aşırı yağ kızartılan alanlarda uzun süre çalışma, gözenekleri yağ tabakaları ile kapatarak bakterilerin gelişmesine ortam hazırlayabilir. Temizlik ve kişisel bakımı aksatmamak, sivilcelerin oluşmasını önleyebilir. Cildi temizlerken sert lifler kullanmak cildi tahriş edebilir. Sert sabunlar sivilceye yol açabilir. Kozmetik ürünler, kimyevi içerikleri nedeni ile sivilceye yol açabilirler. Bu nedenle kızların yağı az veya yağsız kozmetik ürünler tercih etmesi; mümkünse doğal ürünler kullanması önerilir.
Sivilce Riskini Arttıran Faktörler
Ergenlik çağında mutlaka hormon dengesine bağlı olarak sivilce oluşur. Genetik olarak da ebeveynleri gençlik çağlarında çok sivilceli bir süreç geçirmişlerse, çocuklarında da bu durum yaşanabilir. Bol yağlı cips ve karbonhidrat- kızartma tüketen gençlerde sivilce oluşma riski artar. Cildi temizlerken narin olmamak, cildi tahriş edici şekilde temizlemek sivilceye yol açabilir. Son olarak stres sivilce oluşumunu tetikleyebilir.
Sivilce İçin Doğal Tedaviler
Tropikal ürünlerle yapılacak kürler, sivilceleri tedavi edebilir. Çay ağacı yağı, sivilcelere iyi gelir. Bu üründe benzoil peroksit maddesi, sivilce önleyici ilaçlarda da vardır. Çinko mineral olarak yaraların çabuk iyileşmesine yardım eder. Aşırı alınırsa, ağızda kötü bir tat ve ishal nedeni olabilir. Yine bira mayası sivilce azaltıcı özeliğe sahiptir. Doktorların sivilce tedavisinde önce hormon dengesine bakılmakta, dengede düzensizlik varsa hormon dengesi sağlanmaktadır. Sivilce oluşumunun altında yatan neden, tedavi edilmeden geçici çözümler işe yaramayabilir. Bu nedenle uzman bir dermotologdan yardım alabilirsiniz.