Tek Böbrekle Hamilelik

Tek Böbrekle Hamilelik
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Tek Böbrekle Hamilelik hakkında bilgiler vereceğim.

Tek Böbrekle Hamilelik

Tek bir böbreği olan kadınların hamile kalması konusunu işleyeceğimiz bu makalemizde bazı önemli bilgiler vermek istiyoruz. Bazen kadınlar bir böbreklerinin fonksiyonunu kaybetmek üzere olduğunu bilmeden gebe kalmaya karar verebilirler. Ya da tek bir böbrek sahibi olduğu halde kadın hamile kalmak isteyebilir. Patoloji en sık gebelik başlangıcından çok önce ortaya çıkar ve etiyolojik olarak bununla ilişkili değildir. Hamile kadın tek bir böbreğe sahipse uzman doktor, hamile kadının vücudunda meydana gelen fizyolojik değişikliklerin ciddiyetini dikkate almalı ve bir kadının sağlığında bozulmaya neden olabilecek durumları gözden geçirmelidir. Ürolojik patoloji doğuştan ayrılır ve sonradan kazanılır.  

Böbreğin tek olduğu durumun, iki ana klinik sebep vardır. Böbrek aplazisi, en sık olarak görülmektedir, üroloji alanındaki araştırmalara göre, renal patolojisi olan bir konjenital anomalidir. Bir organın işlevsel canlılığı ile, distogenetik bozukluk genellikle belirti göstermez ve sadece hamilelik döneminde teşhis edilir. Embriyojenezin geneli nedeniyle, böbreğin az gelişmişliği üreme organlarının kusurlarıyla birleştirilebilir. Bu nedenle, biçimsiz uterus, vajinal septum ve uterus boşluğu olan gebe kadınların ürolojik anormalliklerin zamanında tespiti için dikkatlice incelenmesi gerekir. Bazen hastanın bir organın cerrahi olarak çıkarılması sonucu bir böbreği kalabilir. Obstetrik uygulamada, hamile kadınlar böbreklerden birinin alınmasından sonra hamile kalabilirler, ya da gebelik daha önce bu tür bir ameliyat geçirmiş olan kadınlarda ortaya çıkabilir ama bu durum binde birinde görülür. Nefrektomi, terapötik olarak persistan arteriyel hipertansiyonu olan pyonefroz, böbrek tüberkülozu, neoplazmalar, piyelonefrit için etkindir.

Tek Böbrek Yeterince Sağlamsa Durum Basitleşebilir

Anatomik olarak doğru bir pozisyon ve tek bir organın tatmin edici düzeyde işleyişi ile, gebelik süreci ürolojik problemlerle karmaşık bir durum olmaktan çıkar. Tek böbreğin zarar görmesi idrar çıkışındaki artış veya azalış, renginde bir değişiklik, kasıkta olası ağrılar ile bel bölgesinde ağrı, yüzde sabahları şişme, baş dönmesi ile birlikte yüksek tansiyon, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi belirtiler gösterir. Bu durumda, zayıflık, uyku hali ve artmış yorgunluk gibi astenik gebelik belirtilerinde de bir artış olabilir.

Gebelik periyodunun enflamatuar renal patoloji ile bir kombinasyonu olması durumunda, vücut sıcaklığında artış, üşütme, baş ağrısı ve şiddetli zayıflık gelişimi görülebilir. Gebelik seyrini zorlaştıran en yaygın ürolojik patoloji piyelonefrittir. Cerrahiden sonra enfeksiyona duyarlılığın artmasıyla ilişkili nefrektomi sonrası daha ciddi bir inflamasyon seyri ortaya çıkar. Transfer edilen nefrektomi hakkında bilgi varsa, teşhis herhangi bir zorluk göstermez. Hamilelikten önce, aplazili hastalarda sıklıkla böbrek yetmezliği klinik bulguları olmadığından, böbrek patolojisinin karakteristik şikayetlerinin ortaya çıkması nedeniyle, organın konjenital yetersiz gelişiminin olmadığını ortaya koymak gerekir. Önemli olan; kadının böbrek ultrasonu, bel bölgesi tomografisi, idrar tahlili, biyokimyasal ve klinik kan tahlili yapılması olan mevcut organın işlevsel kapasitesinin değerlendirilmesidir.

Tek Böbrekle Hamilelik

Böyle bir durumun tespit edilmesinde asıl görev, gebeliğin uzaması, zamanında tespit ve olası komplikasyonların düzeltilmesi olasılığını belirlemektir. Gebeliğin korunmasında mutlak kontrendikasyonlar şöyle sıralanabilir,  hidronefroz, nefrolitiazis, tüberküloz ve diğer tek böbrek hastalıkları… Bu durumda, gebelik süresinin 10 veya 12 haftası için tıbbi düşük önerilir. Böbrek;  bir kadın doğum uzmanı jinekolog ve bir ürolog tarafından düzenli olarak idrar taraması ile dinamik olarak izlenmesini gerektirir.  Enflamasyon belirtileri veya obstetrik komplikasyonlar ortaya çıkarsa, ilaç tedavisi tokolitiklerle birlikte antibiyotikler ve hormonlar kullanılarak yapılır. Ek olarak, aşırı duygusal stresi ortadan kaldırmak için, hamile kadına yatıştırıcı fitomedikasyon önerilebilir.

Komplikasyonları Önlemek: Komplikasyonların önlenmesi için, doğum öncesi kliniğine erken kayıt yapılması, diyetin, tüketilen su, tuz, protein miktarının sınırlandırılması, meyveler, sebzeler, tahıllar ve yağsız süt ürünleri ile zengin bir diyetin desteklenmesiyle, durumun düzeltilmesi önerilebilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.