Yağlı Egzama Kremi Hangi Bölgeler İçin Kullanılmalı?

Yağlı Egzama Kremi Hangi Bölgeler İçin Kullanılmalı?
A+
A-

Yağlı egzama kremi genellikle yağlı egzama denilen ve tüylü ve kıvrımlı bölgelerde oluşan bir egzama türü için tedavi amaçlı kullanılır. Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının fazla olduğu bölgelerde iltihaplanma sonucuna ise Seboreik egzama denilmektedir.

Egzama; kronik bir rahatsızlık olarak kabul edilse de tetikleyici faktörlerden kaçınıldığı takdirde hayat boyu rahat edilebiliyor. Egzama, akut dönemde genelde sulu kabarcıklarla görülüyor. Bu dönemde yaş pansumanlar, kortizonlu kremler, ağızdan alerji hapları, şiddetliyse kortizon tablet ya da iğnelerle tedavi ediliyor.

Kronikleştikçe kurumalar başlıyor, bu durumda yağlı kortizonlu merhemler, nemlendiriciler kullanılıyor. Bazı kişilerde ışık tedavileri faydalı sonuçlar veriyor. Kortizonlu kremlerle egzama, kontrol altına alındıktan sonra kortizonsuz kremlerle tedaviye daha uzun süre devam edilebiliyor. Tedavi sonrası iz kalabiliyor. Özellikle enfekte olan kişilerde ya da çok kaşıyan kişilerde ciltte kararma, kalınlaşma olabiliyor. Bu durumda iz tedavilerine başlamak gerekiyor.

Yağlı Egzama Kremi Tedavisi

Genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda görülse de vücudun herhangi bir yerinde de egzama hastalığı oluşabilmektedir. Egzama, basit yöntemlerle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.

Egzama tedavisi için çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması son derece önemlidir. Egzama, enfekte olduğu zaman egzama ile enfeksiyonun da tedavi edilmesi gerekmektedir. Egzamanın çok ilerlemiş olması durumunda antibiyotik kullanımı gerekebilir. Erken teşhis edilen egzamaya ise genellikle hafif kortizonlu kremler uygulanır. Kırmızı leke şeklinde görülen ve kaşıntı veren egzamalarda ilk tercih kortizon kremleridir. Kaşıntıyı kontrol altına aldıktan sonra bu kremlere ara vermek, cildi yan etkilerden korumak için yararlıdır.

Yağlı Egzama Kremi Tedavisi Hangi Bölgelere Uygulanır?

  • Saç derisi
  • Kaşlar
  • Koltuk altı
  • Göğüs arası
  • Göz kapakları
  • Kasık
  • Ense
  • Alın
  • Kulak girintileri
  • Burun kenarları
  • Göbek deliği bölgelerinde yağlı egzama kremi tedavisi uygulanır.

Yağlı egzama kremi, merhem, losyon ve şampuan gibi çeşitli formlarda ürünlerle tedavi edilmektedir. Kullanılacak ürün ya da ilaç hastalığın olduğu alana göre değişir. Kılsız alanlardaki yağlı egzama krem ve merhemlerle, kıllı alanlardakiler ise şampuan ve losyonlarla tedavi edilir. Kıllı bölge dendiğinde daha çok saç, sakal, bıyık, kaş akla gelir ve bu bölgelerde kortizon içeren losyonlar ya da kortizonların yaptığı yan etkilere sebep olmayan bitkisel kortizon (meyan kökü extractı- fito steroid) içeren ve ek olarak mantar etkili TTO içeren ürünler kullanılır. Kıllı alanlardan saçlı deride şampuanlarda kullanılmalıdır. Şampuan olarak seboderm gibi climbazol içeren şampuanlar veya ketokonazol içeren şampuanlar kullanılır. Seboderm günlük kullanıma uygun kalitede üretilmiştir diğer yağlı egzama şampuanları haftada 2 defadan fazla kullanılırsa saçı yıpratabilir.

Seboreik Egzama

 Bazı durumlarda kendi kendine iyileşen bir hastalıktır. Düzenli tedavi ile kontrol altına almak mümkündür. Seboreik egzamayı oluşturan ve arttıran durumlar belirlenmelidir. Genellikle aşırı stres ve sinir merkezine bağlı gelişen bir hastalıktır. Aynı zaman bağışıklık sistemi zayıflığından da oluşmaktadır. Bu yüzden hastanın yaşam tarzı ve kalitesi önem taşımaktadır. Hayatında stres oluşturacak nedenleri engellemesi gerekir. Bağışık sisteminin güçlenmesini sağlaması gerekir. Seboreik egzama, tedavisi mümkündür fakat belli aralıklarla ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden tedavi sürdürülmelidir. Tedavinin başarılı olması için düzenli sürdürülmesi şarttır. Seboreik tedavisinde cildiye ve dermatoloji bölümünde tedavi görülmektedir.

Uzman doktorun belirlediği şekilde tedavi başlanmalı ve devam etmelidir. Doktorun uygulayacağı tedavine yöntemine uyum sağlanmalıdır. Yağlı egzama tedavisinde ilaç, krem ve şampuanlar kullanılmaktadır.

Yüzde Egzama için Seboreik Dermatit kremi etkili mi? Başlıklı yazımızı okuyarak, hastalığın yüz kısmında görülmesi durumunda ihtiyacınız olacak bilgilere ve kremin etkilerinin neler olduğuna erişebilirsiniz

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.