Çocuklarda Depresyon Tanısı Sonrası Ne Yapılmalı?

Çocuklarda Depresyon Tanısı Sonrası Ne Yapılmalı?
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Çocuklarda Depresyon Tanısı Sonrası Ne Yapılmalı? hakkında bilgiler vereceğim.

Çocuklarda Depresyon Tanısı Sonrası Ne Yapılmalı?

Çocuklarda depresyon, çocuğun arkadaşlarıyla ve ailesi ile bağlantı kurma, normal günlük aktivitelerden zevk alma, okula gitme ve orada konsantre olma ve çocukluktan zevk alma becerisini olumsuz yönde etkileyebilen ciddi bir tıbbi durumdur.

Doğru tanı ve tedavi planı iyi bir başlangıçtır, ancak depresyonu tedavi etmek zaman gerektirir ve tekrarlamalar içerebilir. Süreçte ne olacağını ve ne zaman ilave yardım alınacağını bilmek yardımcı olur.

Çocuklarda Depresyon Belirtilerini Anlamak

Yetişkinler için, majör depresif durumun tanımlayıcı özelliği, iki hafta boyunca hemen hemen her gün depresif bir ruh hali içermesidir, ancak çocuklar için durum daha farklı olacaktır.

Bu semptomlara dikkat edin:

  • Çoğu zaman sinirli, üzgün, çekilmiş veya sıkılmış
  • Her zamanki aktivitelerden zevk almama
  • Çok fazla ya da çok az uyku hali
  • Kilo alma veya kilo verme
  • Umutsuz ya da çaresiz hissetmek
  • Konsantre olma veya karar verme zorluğu
  • yorgunluk
  • Ölüm veya intihar düşünceleri

Tedaviden ne beklenir

Çocuklarda depresyon tedavisi zaman alabilir ve bazen deneme yanılma içerebilir. İki çocuk aynı değildir ve çocuğunuzun güvende hissetmesine yardımcı olmak için bu süreçte sabırlı olmak önemlidir.

Eğitim

Çocuğunuzu depresyon hakkında eğitmek çok önemli bir ilk adımdır. Bu, çocuğunuzun olası nedenleri (genetik, çevresel faktörler, zorbalık, stres) ve beyin kimyasını anlamalarına (düşük serotonin) ve herhangi bir durumdan dolayı oluşan suçluluk duygularını azaltmasına yardımcı olur.

Psikoterapi

Danışmanlık, çocuklarda depresyon ile mücade etmek için iyi bir seçenektir. Farklı danışmanlık türleri vardır ve birisinde işe yarayan diğeri için işe yaramayabilir. Çok küçük çocuklar için oyun terapisi bir seçenektir. Daha büyük çocuklar ve gençler için Bilişsel Davranış Terapisi (CBT) etkili olabilir. En iyi hasta / terapist eşleşmesini bulmak zaman alabilir.

İlaç tedavisi

Orta ila şiddetli vakalar için ilaç tedavisi gerekli olabilir, ancak ilaç tedavisi en iyi danışmanlıkla birleştirildiğinde işe yarar. İlaç yönetimi önemlidir. Reçete yazan hekimin yakın gözetimi önerilir.

Hastanede yatma

İntihar düşüncesi de dahil olmak üzere ağır depresyon vakaları için bazen hastanede yatmak gerekir.

Çocuklarda Depresyon İle Evde Mücadele Nasıl Yapılmalıdır?

İlaçla bile, depresyon için hızlı bir düzeltme yoktur. Tedavi uzun ve zor olabilir. Ebeveynler, aşağıdakileri yaparak çocukları desteklemeye yardımcı olabilir:

  • Günlük egzersizi teşvik etmek (bunun organize bir sporu içermesi gerekmez. Aile yürüyüşleri de olabilir.)
  • İlaç tedavi sürecini takip etmek (depresif bir çocuğa kendi ilacını yönetmesini istemek)
  • Konuşmak için zaman ayırmak. Danışmanlık, çocuğunuzun duygularını açmaya ve dile getirmeye başlamasına yardımcı olacaktır.
  • Sağlıklı yemekler pişirin. Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri tedavi sürecine yardımcı olabilir.
  • Sağlıklı uyku alışkanlıklarını teşvik etmek

Çocuklarda Depresyon İle Okulda Mücadele Nasıl Yapılmalıdır?

Düşünce ve konsantrasyon yetileri depresyondan dolayı zarar gördüğünde okulda başarılı olmak çok zordur. Çocuğunuzun bu zor zamanda çalışmasına yardımcı olmak için sınıf öğretmenini ve bir okul danışmanını veya psikologu tedavi ekibine dahil etmek önemlidir.

Bu süre zarfında sınıf öğretmeniyle aşağıdakiler hakkında konuşun:

  • Uzun ödevler ve testler konusunda biraz daha esnek davranılabilir.
  • Görevleri yönetilebilir parçalara ayırma (bu, özellikle “bunalmış” görünen çocuklar için faydalıdır)
  • Çalışma veya ev ödevi programları oluşturmada yardım
  • Sınıf notlarının bir kopyasınıtemin etmek (konsantrasyon bozukluğu için yararlı)
  • Testleri dikkat dağıtıcı olmayan, sessiz bir bölümde çözmek

Çocuğunuz gün içinde bir mola vermesi gerektiğinde, bir planın oluşturulması yararlı olacaktır. Örnekler, tedavinin ilk aşamasında bir okul danışmanı veya psikolog ile günlük check-in ve çocuğunuzun dengelenmesi için haftalık bir randevuyu içerebilir.

Çocuklardan Beklenti Nedir?

Çocuklar ve gençler mini yetişkin değildir. Depresif bir olay yaşadıklarında bile, hızla gelişir ve değişirler. Bu nedenle, semptomlar tedavi boyunca şiddetlenebilir ve azalabilir. Sinirlilik, bunalmış hissetme ve ani çıkışlar çocuklarda depresyon belirtileri arasında yaygın olanlardır. Ebeveynler için bu davranışların sonundaki durum için ne kadar zor olsa da, ebeveynlerin sakin kalmaları ve aktif dinlemeye odaklanmaları önemlidir.

Ebeveynlerin onu “düzeltmek” istemesi veya bir şekilde buna bir son vermesi doğal bir eğilimdir, ancak zihinsel hastalık karmaşıktır. Sabitlenemez veya durdurulamaz fakat gelişebilir. Uygun tedavi ve yerinde destek sayesinde çocuğunuz bir kez daha gelişebilir ve çocukluğun keyfini çıkarabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.