Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırılması

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırılması
A+
A-

Sağlık Köşesi bölümümüzdeki bu yazımızda sizlere Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırılması hakkında bilgiler vereceğim.

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırılması

Çocuklara kitap okumayı sevdirebilmek bütün anne ve babaların en ulvi görevlerinden birisi olmalıdır. Bu görev için de çocuğun gerçek anlamda severek, isteyerek kitap okuma alışkanlığı edinen bir birey olabilmesi adına gereken her şey özenle yapılmalıdır. Üstün gayretler sarf edilerek bu konu ile ilgili yapılan çalışmalar sonrası çocuk yine de kitap okumaya karşı ilgi duymuyor ve kitap okumayı sevmiyorsa son kararı çocuğun iç dünyasında ve çocuğa bırakmak gerekmektedir. Aileler elinden geleni yapıyor ama yine de çocuk kitap okumak istemiyorsa yapacak bir şey kalmamıştır ve her çocuk kitap okuru olacak diye bir kaide de bulunmamaktadır. Çocuk kitap okumayı sever veya sevmez, gereği kadar okur lakin fazlasından kaçınır. Burada önemli olan çocuğun iç dünyasını, karakterini erken zaman diliminde bularak o bulgular neticesinde çocuğun severek yapacağı şeyleri ya da ilgileneceği konuları önüne koyup kendisini geliştirmek için kullanacağı ana yolu başarılı şekilde tespit etmenin yollarını bulmak gerekir. Bütün bu hususların ardından tabi ki çocuklara kitap okumayı sevdirebilmenin farklı yolları da mevcuttur.

Yine söylemek gerekirse, bütün bunlar yapılıp çocuğun kitap okumaya ilgisi sıfır olarak bulunursa o çizgide durmak gerekir. Çocuk kitap okumayı çok sevecek diye bir kural da bulunmamaktadır. Aşağıda belirteceğim yönergeleri takip ederek uygulayan aileler, çocuklarının kitap okumayı sevdiğini ve kitap okuma alışkanlığı edindiğini ifade etmektedir. Bu nedenle yönlendirmeleri takip ederek sizler de deneyebilirsiniz.

Çaba göstermeden çocuklarınızın kitap okumayı biranda alışkanlık haline getirmesini veya çok sevmesini beklememeniz gerekir. Bazı çocuklar kendiliğinden bu alışkanlığı edinirken bazıları için durum çok farklıdır. Bu farklılığı ortadan kaldırmak da aileye yani anne ve babaya düşer. Sizler elinizden gelen bütün yolları denemeli ve sonucu gözlemlemelisiniz. Büyük çoğunlukta denenen yollar işe yaramakta ve çocuk kitap alışkanlığı kazanarak okumaya olan ilgisi yükselmektedir. Fakat az oranda da olsa bazı çocuklar için durum değişiklik göstermez, kitap okumak içsel dünyalarına bir türlü hitap etmez. İşte bu durumda artık durmak ve çocuğun kararını kendisine bırakmak fayda sağlayacaktır.

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin İzlenmesi Gereken Yollar

Çocuğa kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmek için bu maddeler uygulanabilir.

  • Çocukla olabildiğince erken dönemlerde ilgilenip onun masal ve hikayelerle hayal dünyasını geliştirebilmenin yollarını arayıp bulmak. Bu unsur kitap okuma alışkanlığı için temel oluşturur, erken davranılması son derece önemlidir.
  • Çocuğun kitapları sevebilesi için ilk başlarda resmi oldukça bol ve yazısı az olan kitaplar tercih edilmelidir. Böylece çocuk kitap okumaya karşı ilgili olacaktır.
  • Çok uzun sayılabilecek roman ve hikayeler çocuğun ileriki yaşlarına bırakılmalıdır. Sonu gelmeyen roman ve hikayeler erkenden sıkılma özelliği olan çocukları bezdirecek ve kitaptan nefret eder konuma getirecektir. Bu nedenle erken ve aceleci davranmamanız gerekmektedir. Çocuğa bunu oku, şunu oku diye yönlendirmeler yaparak kitabı dayatmamalısınız.
  • Bütün kitapları ve yazarları bilmek mümkün değil. Bu nedenle sürekli araştırmalar yapılmalı ve takipte kalınmalıdır.

Aile Arasında Kitaba Saygı Duyulmalıdır

Çocuk kitap okuma alışkanlığı kazansın ve sevsin istiyorsanız aile ortamında da kitaplara saygı duyulmalı, yazarlar hakkında konuşulmalı ve onların düşüncelerine de saygılı yaklaşılmalıdır. Evin bir köşesinde kütüphaneye yer verilmeli. Bu unsur oldukça önemlidir. Kütüphane olmayan evde kitap okuma alışkanlığı aranmamalı. Ailede bir süreliğine en büyük ayrıcalıklar kitap okuyana verilmeli. Bu sayede kitap okuyan kişi kendisini farklı ve özel hissederek davranışa devam etmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.