Adana’da Görülmesi Gereken Yerler – Adana’da Gezilecek Yerler
1. Varda Köprüsü (Alman Köprüsü – Koca Köprü)
Adana-Ankara istikametinde, Karaisalı İlçesi Hacıkırı Köyünün yaklaşık 2 km. kuzeyinde bulunan Varda Köprüsü’nü halk Koca Köprü diye bilir. Sultan 2. Abdülhamit zamanında Bağdat demiryolu projesi kapsamında Almanlar tarafından 1912’da inşa edilen Göksu Viyadüğü (Alman köprüsü) 99 m. yüksekliğinde ve 172 m. uzunluğunda olup derin bir vadiyi birbirine bağlar.
Alman köprüsü; kargir köprü türünden. Dört ana ayak üzerinde kurulu köprünün ayakları çelik mesnet türünde olup, dış kaplaması taş örme tekniği ile yapılmış. Köprü ayaklarında bakımlarının yapılabilmesi için dört ayağın içerisinde ayrı ayrı bakım merdivenleri mevcut. Yapımı 5 yıl süren ve 107 yıldır yük ve yolcu taşıyan mühendislik harikası ihtişamlı köprünün yapımı sırasında 21 işçi ve bir alman mühendis çeşitli sebeplerle hayatını kaybetmiş. Varda Köprüsünün en ilginç özelliği düz değil virajlı olması.
Varda Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti
2. Anavarza Kalesi ve Antik Kenti
Adana’nın Kozan ilçesi Dilekkaya Mahallesi’nde bulunan ve tarihte “yenilmez şehir” adıyla da tanınan Anavarza Antik Kenti; Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı medeniyetlerine yaptığı ev sahipliğiyle önemli kültür izleri barındırır. 1143 dönüm olan büyüklüğü ve diğer özellikleriyle dünyanın en büyük antik kentleri arasında gösterilen Anavarza’da, sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, antik tiyatro, stadyum, su yolları, kaya mezarları, mozaikler, su kemerleri, kaya mezarları, stadyum, tiyatro ve kale yer alır.
Roma İmparatoru Caracalla, şenliklere ve olimpiyatlara ev sahipliği yapan, “Metropolis” unvanını almış Anavarza’ya o kadar hayranmış ki kentte basılan paraların üzerine Metropolis damgası vurdurmuş. Depremler neticesinde 4 kez yıkılan kale, Bizans İmparatoru Iustinianus tarafından onarılarak sınır kalesi olarak kullanılmış. İlk kez Ramazanoğulları döneminde Türklerin eline geçmiş 14. yüzyıldan sonra kullanılmamıştır. Anavarza Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.
Adana Anavarza Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir? Anavarza Örenyeri
3. Atatürk Evi Müzesi
Geleneksel Adana Evlerinin tipik özelliklerini gösteren yapı, tescilli taşınmaz kültür varlığı olup, dönemini en iyi anlatan sivil mimarlık örneklerinden biridir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Adanayı tam 9 kere ziyaret etmiş. 15 Mart 1923 yılında yaptığı ilk ziyarette eşi Latife Hanım’la birlikte Adana’da eski adıyla Suphi Paşa Konağı’nda (bu konakta) iki gece kalmıştır. Atatürk 13 Ocak 1925’de Adana’ya tekrar geldiğinde, yine bu konakta misafir edilmişti. 1981 yılında kamulaştırılıp restorasyonu yapılan bina, Müze Müdürlüğü’ne bağlı bir birim olarak hizmete açılmıştır. Bugün Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi olarak hizmet veren konağın güneyinde, havuzlu geniş bir bahçesi bulunmaktadır. Müzede Atatürk’ün bu seyahatlerini anlatan dev boyutta fotoğraflar, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, etnografik ürünler, gazete arşivleri sergilenir. İki kattan oluşan müze binasının alt katında Çalışma Odaları, Kütüphane, Sofa, Yatak Odası, Basın Odası ve mücahitler Odası yer almakta olup üst katında ise Hatay Odası, Silah Odası, Yaver Odası ve Kuvay-i Milliye Odası bulunmaktadır. Giriş ücretsizdir.
Adana Atatürk Evi Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti
5. Adana Taş Köprü
Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) bazı eklerle Adana Kalesine birleştirmiştir. IX. yüzyıl başında Harun Reşit’in oğlu olan 7. Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onarılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847), Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım, 1949 yılında yapılmıştır.Taş Köprü 319 m uzunluğunda ve 13 m yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14’ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünya’nın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.
Nasıl Gidilir: Adana Yeni Valilik Binasına 3,7 km mesafede bulunmakta olup şehir merkezinden şehir içi ulaşım araçları ile ulaşılabilir.
7. Ulu Camii
Ulu cami büyüklüğü ve tarihi açısından Adana’nın önemli eserleri arasında gösterilmektedir. Selçuklu, Memlûklu ve Osmanlılar devrine ait mimari karakterleri üzerinde toplayan bu eserin üç ayrı kitabesinden, ilk defa 1513 yıllarında Ramazan oğlu Halil Bey tarafından inşasına başlandığı, 1541 yılında Halil Beyin oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından bitirilerek ibadete açıldığı anlaşılmaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan Ulu Caminin, batı ve doğu yönündeki iki büyük kapısından avluya girilmektedir.
Selçuklu, Memluk ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşır. 16 ve 17. asır çinileri ile dikkati çeken camiye batı ve doğu kapılarından girilir. Caminin esas ibadet mekanına ilaveten, bölgenin sıcak oluşu ve daha fazla cemaatin ibadet etmesi düşünülerek avlunun bir kısmı ahşap örtü sistemi ile kapatılarak büyük bir son cemaat yeri haline getirilmiştir. Yarı sivri kemerlerin konturları bitki motifleri ile süslenmiştir. Enine uzanan dikdörtgen plandaki esas ibadet mekanı, Kıble duvarına paralel konmuş 4 sütun ile iki nef teşkil etmekte ve sütunlar hafif sivri kemerlerle birbirine bağlanmaktadır. Kıble duvarında etrafı siyah mermerden yapılmış bir bordürle çevrilen mihrabı ile bilhassa caminin Kıble duvarını kaplayan XVI. ve XVII. yüzyıla ait Çinileri ilk bakışta dikkati çekmektedir.
12. Büyük Saat Kulesi
Ali Münif Caddesi üzerinde bulunan Adana Büyük Saat, yapımına 1881 yılında Adana Valisi Ziya Paşa tarafından başlanan ve 1882 yılında Abidin Paşa tarafından tamamlanan kesme taştan yapılmış, 32 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun saat kulesidir. Türkiye’nin en uzun 2. saat kulesi Dolmabahçe Sarayı’ndadır. Büyük Saat Kulesi, Dolmabahçe Saat Kulesi’nden (toplamda 27 metre) 5 metre daha uzundur. Temel derinliği 35 metre olduğu söylenir. Saat kulesi dikdörtgen şeklinde taş tuğlalardan yapılmıştır. Örme işlemi oldukça zor olan küçük taş tuğlalardan imal edilmiş ve yapımından uzun bir süre sonra Almanya’dan özel olarak saat makinesi getirilmiştir. O kadar sağlam yapılmıştır ki 1998’deki Adana depreminde ayakta kalmayı başarabilmiştir. Şehrin çarşı bölümünde yer alan saat kulesinin saati Almanya’dan getirtilmiştir.
Büyük Saat Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti
13. Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi
Çukurova Bölgesi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin bu zenginliğini sergilemek için 1924 yılında Halil Kamil Bey, Adana Eski Eserler Müzesini kurması için görevlendirilmiştir. Müze yeri olarak ilk olarak Taş Köprü yakınlarında bulunan Cafer Ağa Medresesi uygun görülmüş ancak burası kısa bir süre hizmet verdikten sonra kullanılmayacak hale geldiğinden, müze Rum Kilisesine taşınmıştır.
1937 yılına gelindiğinde ise Adana Eski Eserler Müzesi Müdürü A. Rıza Yalgan’ın müzeye yeni bir bölüm eklemesiyle müze Etnografya Müzesi adını almıştır. Müze müdürünün yaptığı bu değişiklikle ülkemizde ilk açık hava müzesi kurulmuş oldu. Müze alanın bakımından yetersiz olmasından dolayı yer değişikliği olmuştur. 1983 yılında yapılan tadilat çalışması sonrası Etnografya Müzesi adı ile tekrar Müze işlevini kazanmıştır. 2008 yılına gelindiğinde binada Kültür ve Turizm Bakanlığınca yenileme çalışmalarının başlatılmasından dolayı Etnografik eserler, mevcut Arkeoloji Müzesine taşınmıştır. 2015 yılında tamamlanan yenileme çalışmalarından sonra müze 2017 yılında Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi olarak halkın hizmetine açılmıştır.
Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti
14. Şar Çomana Antik Kenti
Şar Çomana Antik Kenti, Adana ilinin Tufanbeyli ilçesine bağlı Şar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şar Çomana Antik Kentin, Adana il merkezine uzaklığı 196 km olup Tufanbeyli ilçesinden uzaklığı ise 15 km’dir. Şar Çomana Antik Kentinin bulunduğu alanda Hitit, Roma ve Bizans dönemi ait eserler bulunmaktadır. Günümüze sağlam olarak ulaşan eserlerin çoğu Roma dönemine ait eserlerdir.
Şar Çomana Antik Kentin ortaya çıkışı Seyhan Nehrini oluşturan Göksu ırmağının kolu Sarız Çayı’nın iki yakasında yapılan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmıştır. Asurluların Malatya’dan Kayseri’ye geçiş güzergâhında bulunan kent milattan önceki tarihçi ve coğrafyacılar tarafından bilinmektedir. Antik Kent içeresinde yer alan Kırık Kilise, tiyatro, Alakapı, Kent surları, Nekropoller, Tümülüsler, kaya mezarları dağınık halde bulunmaktadır. Şar Çomana Antik Kentinde en önemli yapı Kırık Kilise’dir. Kilise mimari yapısına göre Kapadokya kilisesi mimari özelliklerini taşımaktadır. Şar Çomana Antik Kentinin kuzey doğusuna inşa edilen kilise iri kesme taş bloklarla iki katlı olarak inşa edilmiştir. Kilise doğu batı yönlü bir eğime sahip olan alan üzerine kurulmuş olup arazinin eğiminden dolayı kilise tek katlı olarak algılanmaktadır. Girişte bulunan cephe duvarlarında kuzey 6 güney 6 olmak üzere toplamda 12 adet mezar nişi bulunmaktadır.
Şar Çomana Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir? Adana Şar Örenyeri