Araçlarda Klimayı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç sahipleri bu yazımızda sizlere Araçlarda Klimayı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler sorusuna cevap vereceğim.
Araçlarda Klimayı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Araç Kliması, araç içinde yazın soğuk hava kışın ise sıcak hava sağlayan sistemdir. Klima kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemlidir. Araç kullanılırken eğer aracınız devri yüksek ise klimanızı çalıştırmayın. Çalıştırmanız halinde zorlama sonucu kompresör kapağı kırılabilir. Diğer önemi noktalardan biriside klima çalışırken araç içerisinde sigara içilmesi. Sigaranın içilmesi ile klimanın kanallarına yapışan koku aracınızdan uzun süre çıkmaz buda araca binenleri rahatsız eder. Detaylı olarak açıklamak gerekirsek:
1) Otomobile bindiğiniz anda klimayı en yüksek güçte çalıştırmayın:
Yaz aylarında açıkta park edilmiș bir otomobilin kabin sıcaklığı 60 dereceye kadar çıkabiliyor. Birkaç kolay adımda bu sıcaklığı yaklașık yarım saat içerisinde 25 dereceye kadar düșürmek mümkün. En sık yapılan hatalardan biri klimayı en yüksek güçte çalıștırmak. SEAT Teknik Merkezi mühendislerinin ilk önerisi “Klimayı açmadan önce bir dakika için kapıları ve camları açmak. Bu basit ișlem sayesinde “içerdeki sıcaklığı doğal yolla düșürebilirsiniz.” Havalandırdıktan sonra otomobilinize binebilir, kapılarınızı kapatıp klimanızı açabilirsiniz.
2) Hava devri daimi modunu açık bırakmayın:
En sık yapılan hatalardan bir diğeri. Çünkü bu mod açık kaldığında “camlar buğulanıyor.” Uzmanlar bunun yerine Otomatik modu etkinleștirerek “hava akıșının daha kontrollü ve verimli bir șekilde sağlanabileceğini” vurguluyor.
3) Sabah hava serin olsa da klimayı çalıştırın:
Avrupa’nın neresinde olduğunuza bağlı olarak yaz aylarında bazı sabahlar serin olabiliyor. Yine de “ısıyı yüksek bir dereceye ayarlayacak da olsanız klimayı açarak” dıșarıdaki hava yavaș yavaș ısınmaya bașladığında camların buğulanmasını önleyebilirsiniz.
4) Havalandırma menfezlerini doğru yöne doğrultmak:
Yazın yolcuların en çok kullandığı iki cümle, “Klimayı biraz daha açar mısın? Hiç soğuk gelmiyor.” oluyor. SEAT uzmanına göre çoğu zaman “sorun sıcaklıktan değil, otomobilin içindeki hava akıșının yönünden kaynaklanıyor.”Hava akıșının otomobil içinde eșit bir șekilde dağılmasını sağlamak için “menfezler doğrudan insanların yüzüne değil, yukarı doğrultulmalı.” Bu sayede “hava otomobilin içinde dolașım sağlıyor ve her bir yolcuya eșit oranda temas ediyor.”
5) Düzenli bakım yaptırın:
Nasıl ki motor yağına, tekerleklere ve fren hidrolik yağına bakım yapılması gerekiyorsa,b otomobillerde bulunan klima sistemlerinin de belirli bir bakıma ihtiyacı oluyor. Uzmanlar “düșük hava akıșını ve kötü hava kalitesini önlemek için” her 15.000 kilometrede bir polen filtresinin değiștirilmesini öneriyor.