Polis Bölgesi İçin Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Sorgulama

Polis Bölgesi İçin Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Sorgulama
A+
A-
Maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan taraflar, Trafik zabıtasının gelmesine gerek duymadan kendi aralarında anlaşarak “maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını” dolduracak ve sigorta şirketlerine bu evrak ile başvurabileceklerdir.

Hangi hallerde “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının” geçerliliği bulunmamaktadır?

Aşağıda belirtilen hallerden biri veya birkaçı söz konusu ise taraflarca doldurulan “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” tutulması mümkün olmayacak ve dolayısıyla şirketimizce de kabul edilmeyecektir. Bu sebeple aşağıda sayılan hallerde, muhakkak eski uygulamada olduğu gibi Trafik Zabıtası çağırılmalı ve zabıt tutulması sağlanmalıdır. Bunun haricindeki yalnız maddi hasarlı kazalarda, taraflar anlaşıyorlarsa tutanak düzenlemeleri mümkündür. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerli bulunmadığı haller;

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanımı,
  • Sürücünün yaş kriterine uygun olmaması,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait olması,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmesi,
  • Trafik kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelmesi,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası mevcut olmaması,
  • Trafik kazası vefat ve/veya yaralanma ile sonuçlanması,

Yukarıda belirtilen haller dışında tarafların anlaşamaması halinde de eski uygulamada olduğu gibi trafik zabıtasını çağırarak, tutanak tutturmak gereklidir.

Jandarma Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Doldurulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kazanın Yeri ve Saatini Girin.

1 numaralı alanda kazanın yaşandığı tarih ve saati, 2 numaralı alanda ise kazanın gerçekleştiği yerin bilgilerinin (İl, İlçe, Semt, Mahalle, Cadde, Sokak) doldurulması gerekir.
Görgü Tanıklarını Yazın.
3 numaralı kısımda eğer varsa kaza sırasında olay yerinde bulunan görgü tanıklarının iletişim bilgileri (Adı Soyadı, Adresi, Telefon Numarası) girilmelidir.
Sürücü, Araç ve Trafik Sigortası Bilgilerinizi Doldurun.
4, 5 ve 6 numaralı alanda her iki sürücü de kendi bilgilerini (Adı Soyadı, T.C. Kimlik No, Sürücü Belge No. ve Sınıfı, Alındığı Yer, Adres, Telefon Numarası), araç bilgilerini (Şasi No, Marka ve Modeli, Plaka, Kullanım Şekli) ve trafik sigortası poliçe bilgilerini (Sigortalının Adı Soyadı, T.C. Kimlik/Vergi No, Sigorta Şirketinin Unvanı, Acente No, Poliçe No, TRAMER Belge No, Poliçenin Başlangıç-Bitiş Tarihi) girmelidir.
Kaza Türlerinden Uygun Olanı Seçin.
7 numaralı alanda bulunan kutulardan uygun olanların yanına (x) işareti konulur. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir. Sigorta şirketlerinin kazayı kısa süre içerisinde değerlendirebilmesine olanak sağlaması açısından önemlidir.
Araç Yeşil Kart Bilgilerini Doldurun.
Eğer araç sahibi, Yeşil Kart (Green Card) Belgesine sahipse 8 numaralı alanda yer alan bilgileri (Yeşil Kart No, Ülke, Pasaport No) doldurmalıdır.
Aracın Darbe Aldığı Yeri Gösterin.
9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer, tutanakta yer alan resmin üzerinde bir ok ile gösterilir
Çarpışmanın Taslağını Çizin.
10 numaralı alanda çarpışmanın yeri ve anı taslak olarak çizilir. Cadde ve sokak isimleri belirtilerek aracın gittiği yön işaretlenir, yol çizgileri çizilir.
Kazayla İlgili Görüşlerinizi Yazın.
11 numaralı alan, sürücülerin kaza ile ilgili görüşlerini yazmaları için ayrılmış olan alandır.
Tutanağa İmza Atın.
12 numaralı alan sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza tutanakları geçersiz sayılır. Kaza Tespit Tutanağı hazırlanırken tutanakta istenen tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha halinde kaza yapan kişiler tarafından doldurularak imzalanmalıdır.

Polis Bölgesi İçin Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Sorgulama

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.