Atriyal Fibrilasyon Hastalığının Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Atriyal Fibrilasyon Hastalığının Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.
Atriyal Fibrilasyon Hastalığının Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
Kardiyovasküler hastalık olarak kabul edilen Atriyal Fibrilasyon hastalığının nedeni; üzerinden geçen biyolojik sinyallere ya da biyolojik dürtülere cevap verilmemesi nedeniyle atriyal miyokard kasılmalarının ihlali olarak tanımlanabilir. Normalde, kalp dakikada 60-80 atım yaparak küçülür, atriyal fibrilasyonun atağı sırasında, atriyum açık bir şekilde yüksek frekansla büzüşür.
Bu kesimler etkisizdir ve kanın ventriküler boşluğa daha fazla itilmesini önler. Bu hastalık 40-45 yaşından büyük kişilerde daha sık görülür, hastalık erkekleri kadınlardan daha fazla etkiler. Bu hastalığın ana tehlikesi, atriyal fibrilasyonun arka planında, atriyal boşluklarda kan durgunluğunun gelişmesidir. Bundan dolayı, dolaşım sistemine giren ve uygun çapta bir arteri tıkayan, iskemik inme ve pulmoner tromboembolizm gibi tehlikeli durumlara neden olan kan pıhtıları oluşabileceği için ciddi bir durum olarak ele alınabilir.
Atriyal Fibrilasyon Hastalığının Nedenleri
- kalıtım,
- obezite,
- Diabetes mellitus tip 1 ve Tip II
- Aşırı alkol ve sigara içme, uyuşturucu kullanma
- Kalp kasında gelişen enfeksiyonlar
- Elektrolit eksikliği (kalp için gerekli elementlerin eksikliği),
- Tiroid bezi dengesizlikleri
Atriyal Fibrilasyonun Belirtileri
- Aşırı terleme
- Panik atak (mantıksız korku hissi),
- Kalp atışı ile kalp atışı uyumsuzluğu,
- Kalp kasılmalarında ritim eksikliği,
- Nefes darlığı (hava eksikliği hissi),
- Vücuttaki zayıflık
- Bayılma
Atriyal fibrilasyonun Tanısı Nasıl Yapılır?
Tiroid Bezi Göğüs Röntgeni Ayırıcı tanı için gerekli ve yeterlidir.
Atriyal Fibrilasyonun Tedavisi
Atriyal fibrilasyonun tedavisi cerrahi operasyon ve ilaçlardır. Cerrahi müdahale birkaç türe ayrılır ki; lazer, donma, kimyasal reaktif kateter ablasyonu ile zarar görmüş liflerin imhası, Senkron ritmi normalleştirmek için kalp pili yöntemler arasındadır.
Atriyal Fibrilasyonun İlaç tedavisi
Beta-blokerler kan basıncını düşüren ilaçlardır ve miyokard kasılmalarının sıklığını azaltır. Anti-aritmik ilaçlar, ritmin kararlı şekilde normale dönmesine yardımcı olur. Kardiyak glikozitler, kalp kasılmalarının gücünü arttırır. Antikoagülanlar ve antiplatelet ajanları kan pıhtılarının oluşmasını önler. Hastalıkta tedavi tipi ve ilaçların kombinasyonu, hastalığın türü, eşlik eden hastalıkların varlığı, ilaçların toleransı göz önüne alınarak, bir kardiyolog tarafından seçilir.