Başkomiser Nasıl Olunur? Başkomiser Olma Şartları Neler?

Polis Adayları, bu yazımda sizlere Başkomiser Nasıl Olunur? Başkomiser Olma Şartları Neler? hakkında detaylı bilgiler vereceğim. Başkomiser olmak için belirli eğitimleri tamamlamanız gerekmektedir.

Başkomiser Nasıl Olunur? Başkomiser Olma Şartları Neler?

Polis Adayları, bu yazımda sizlere Başkomiser Nasıl Olunur? Başkomiser Olma Şartları Neler? hakkında detaylı bilgiler vereceğim. Başkomiser olmak için belirli eğitimleri tamamlamanız gerekmektedir.

Başkomiser Nasıl Olunur?

Komiser Yardımcısı rütbesinden başlanarak rütbe atama işlemleri başlar. Direk olarak Komiser, Başkomiser, Emniyet Amiri, Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürü, Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürü, İkinci Sınıf Emniyet Müdürü, Birinci Sınıf Emniyet Müdürü rütbesi alma yoktur.

Polis olmadan önce sınava giren adayların kendilerinin emniyet amiri olacağı düşüncesine kapılıyor ama teşkilatın içine girdikten sonra öğrenmeye başlayınca bunun zor olduğunu anlıyor. Daha önceleri Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Kolejleri vardır. Bu kolejlere öğrenci alımı ortaokuldan sonra olup liseyi kolejde okuyarak daha sonrasında da üniversiteyi Polis Akademisinde tamamlıyorlardı. Polis Akademisinden sonra direk Komiser Yardımcısı olarak göreve başlayarak yıllara göre rütbeler yükselmekteydi. Rütbe terfi işlemlerinin süreleri aşağıda verilmiştir. Rütbe terfi işlemleri Polis Akademisi Başkanlığının yazılı ve sözlü mülakat sınavı sonrası yapılmaktadır. Başkomiser Nasıl Olunur

Emniyet Genel Müdürlüğü Rütbe Sıralaması – Rütbe Bekleme Süreleri

  1. Komiser Yardımcısı – Bekleme Süresi: 4
  2. Komiser – Bekleme Süresi: 4
  3. Başkomiser – Bekleme Süresi: 3
  4. Emniyet Amiri – Bekleme Süresi: 3
  5. Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürü – Bekleme Süresi: 2
  6. Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürü – Bekleme Süresi: 2
  7. İkinci Sınıf Emniyet Müdürü – Bekleme Süresi: 2
  8. Birinci Sınıf Emniyet Müdürü – Bekleme Süresi: 2

Polis Koleji 2015 yılında kapatılmasından sonra amir ihtiyacını karşılamak için dışarıdan Polis Amirleri Eğitim Merkezi açıldı. Ayrıca meslek içerisinde 4 yıllık üniversite mezunları içerisinden Polis Amirleri Eğitim Merkezine alım yapılmaya başlandı.

Başkomiser Nasıl Olunur

Başkomiser Nasıl Olunur

Başkomiser olmak için birincisi, dört yıllık fakülte mezunu olup polis olarak göreve başlayıp 2 yıl sonra meslek içi açılacak komiser yardımcılığı sınavına başvurmaktır. İkincisi ise direk dört yıllık fakülte mezunu olup Polis Amirleri Eğitim Merkezi olan PAEM’e başvuru yapıp eğitim sonrası Komiser Yardımcısı olarak göreve başlayıp aşağıdaki bekleme sürelerine göre rütbe alınması gerekmektedir.

Polis Amirleri Eğitim Merkezi Başvuru Şartları 

  • Bu alıma sadece Lisans yani 4 yıllık üniversite mezunları başvurabilir.
  • Okuldan Komiser Yardımcısı olarak mezun olurlar.
  • Alımlarda geçerli olan KPSS taban puanı ise KPSS P3 70.000
  • Askerlik yapmış, yapmamış, tecilli olanlar başvurabilir. Muaf olanlar ise sadece Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğine göre engel değilse başvurabilir.
  • Yaş şartı ise, 1 Ocak tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için otuz yaşından gün almamış olmak,
  • Alımlar ise genellikle yılda 1 defa olduğundan KPSS sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra oluyor.
  • Okuldaki eğitim süre 9 ay sürebiliyor.
  • Tek eğitim yeri Ankara’dır.
  • Polis Okullarına alınacak erkek öğrencilerin en az 167 cm, bayan öğrencilerin en az 162 cm boy uzunluğu olacaktır. Polis Okullarına alınacak erkek ve bayan öğrencilerin 18.00-27.00 aralığında Beden Kitle İndeksi olacaktır.
Başkomiser Nasıl Olunur

Başkomiser Nasıl Olunur

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.