Başpolis’ten Komiser Yardımcılığına Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine Dair Usul ve Esasları Onayladı
Başpolis olarak görev yapan memurların Başpolis’ten Komiser Yardımcılığına Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine Dair Usul ve Esasları Onayladı
Başpolis’ten Komiser Yardımcılığa Giriş Şartları, Sınav ve Eğitimine Dair Usul ve Esasları
Başpolis’ten Komiser Yardımcılığa Giriş Şartları
a) En az dört yıllık lisans seviyesindeki bir yükseköğretim programından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
b) Kanunun Geçici 29 uncu maddesinin yürürlüğe girdiği 26/10/2018 tarihi itibariyle kırk beş yaşından gün almamış olmak,
c) Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya çok iyi olmak,
ç) Son iki yıl içinde kısa süreli durdurma cezası ve tüm meslek süresi içerisinde uzun süreli durdurma cezası almamış olmak,
d) Meslekten veya memuriyetten çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı haklarında devam eden adli veya idari soruşturma olmamak şartları aranır.
Başvuruda istenen belgeler ve başvuruların alınması
MADDE 8 (1) Şahsen müracaat sırasında adaylardan;
a) T.C. kimlik numarası yazılı beyanını içeren sınav başvuru dilekçesi,
b) Son bir yıl içerisinde çekilmiş dört adet biyometrik fotoğraf istenir.
(2) Adaylar belirlenen başvuru tarihleri içerisinde, bağlı bulundukları ildeki Eğitim Şube Müdürlüklerine/Büro Amirliklerine, merkez teşkilatında ise PAEM’e başvururlar. Ücretsiz izinli olan veya geçici görevli bulunan personel, başvurularını asli kadrolarının bulunduğu birimlere yaparlar. Birimlerde müracaat esnasında alınacak olan birinci fıkradaki belgeler PAEM’e gönderilir.
(3) Eksik belgeyle, posta yoluyla veya başvuru zamanı geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.
(4) Şahsen alınacak müracaatlar, müracaat kabul komisyonunca değerlendirilir ve aranılan şartları taşıdığı tespit edilenlerin müracaatı kabul edilir.
Sınav
Adayların ilk derece amirlik eğitimine giriş sınavı, sözlü sınav şeklinde yapılır. Sınavın yeri ve zamanı Başkanlığın internet sitesinden veya uygun iletişim araçları vasıtasıyla duyurulur.
(2) Sözlü sınavın hazırlıkları ve gerçekleştirilmesi işlemleri Başkanlık tarafından yapılır.
(3) Şahsen müracaatı kabul edilen adaylar, sözlü sınav komisyonu tarafından sınava tabi tutulurlar.
(4) Adayların psikolojik yeterliliği; duygusal dengesizlik, dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk,açıklık ve adayın polislik mesleğine istekli olması kıstaslarına göre psikolog veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü mezunu üye tarafından değerlendirilir ve bu değerlendirme sözlü sınav komisyonu ile paylaşılır.
Adaylara, Başkanlıkça belirlenecek soruların yazılı olduğu bir kart çektirilir. Konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilir. Konu ile ilgili komisyonca adaya sorular sorulabilir. Adayın;
a) Konu hakkındaki bilgi düzeyi,
b) Kendisinden istenileni kavrama,
c) Özgüveni,
ç) İfade etme yeteneği,
d) Beden dilini kullanma becerisi
olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter yirmi puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden değerlendirme yapılır. Adayın sözlü sınavdan başarılı olabilmesi için yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alması gerekir.
(5) Sözlü sınav komisyonu; başarılı olan adaylar hakkında İlk Derece Amirlik Eğitimine Uygundur,başarısız adaylar hakkında İlk Derece Amirlik Eğitimine Uygun Değildir kararı verir. Puanlama ve karar,değerlendirme karar formuna işlenir.
(6) Sözlü sınav komisyonu kararına itiraz edilemez.
(7) Adayların sınav sonuçları, sınav ile ilgili işlemler tamamlandıktan sonra Başkanlıkça ilan edilir ve buna ilişkin kararın bir sureti adayın dosyasına konulur.
Eğitim
(1) Sözlü sınavda başarılı olan adaylara, Başkanlıkça yirmi beş saatten az olmamak üzere iki haftalık uzaktan eğitim programı düzenlenir.
(2) Adaylar uzaktan eğitim programının tamamına katılmak zorundadır.
(3) Uzaktan eğitim programına eksik katılan veya tamamına katılmayan adaylar başarısız, tamamına katılanlar başarılı sayılır. Başarısız adaylar 7 nci maddenin birinci fıkrasının (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen nitelikleri taşıyor olmaları halinde, bu Usul ve Esaslar çerçevesinde eğitim açılması halinde eğitim programına iştirak ettirilir.
(4) Uzaktan eğitim programına katılım Başkanlık tarafından takip edilir. Eğitime katılan adayların başarılı/başarısız durumu Başkanlıkça duyurulur ve katılım durumunu gösterir liste Personel Daire Başkanlığına gönderilir.
(5) Eğitimin yeri, müfredat programı ve eğitim süresince uyulması gereken hususlar Başkanlıkça belirlenir.