Bebeklerde – Çocuklarda Ateş Belirtileri

Bebeklerde – Çocuklarda Ateş Belirtileri
A+
A-

Anne – Çocuk bölümümüzdeki bu yazımızda sizlere Bebeklerde – Çocuklarda Ateş Belirtileri  hakkında bilgiler vereceğim.

Bebeklerde – Çocuklarda Ateş Belirtileri

Ateş, bebeklerin ve çocukların çok sık yaşadığı en büyük problemler arasında yer almaktadır. Aniden yükselen ateş anne ve babaları en çok korkutan aynı zamanda zorlayan durumlardandır. Peki, bebeklerde ve çocuklarda ateş neden olur, nasıl düşürülebilir ve belirtileri nelerdir? Ateş sık sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Unutulmaması gereken ateşin hastalık değil de hastalık belirtisi olduğudur. Ateş sanıldığının aksine her zaman enfeksiyon ile bağlantılı şekilde ortaya çıkmayabilir. Ödem, aşı, enfeksiyon gibi sebepler ile vücut ısısında ki düzeni sağlayan merkez dengenin bozulması neticesinde ateş ortaya çıkar.

Ateş, yeni çocuk sahibi olan ailelerde ta bir korku sebebidir. Ebeveynler yüksek ateşle karşılaşmaları anında panikle yanlış çözüm yollarına gidebilmektedirler. Ateşe sebep olan pek çok etken olduğu gibi bu etkenlerin en sağlıklı ve kontrollü tespiti de doktorlar tarafından yapılmaktadır. Ateş sebepleri arasında tifo ve kızamık gibi enfeksiyon hastalıklarının yanında, üst solunum yolu ve de idrar yolu enfeksiyonu, bazı ilaçlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, metabolizma hastalıkları, yanma ve benzeri gibi doku hasarları, heyecanlanma neden olabilir. Ayrıca çocukların diş çıkarma dönemlerinde de ateş görülmektedir. Peki, ateş kaç derece olmalıdır?

İnsanların vücut ısıları normal şartlarda 36,5 derecedir. Bu rakam çocuklarda ve bebeklerde 36,8 düzeyinde olabilir. Bebeklerde ve çocuklarda 36 ile 37,5 derece normal olarak kabul görmektedir. Bu dereceler arasında ki ateş için telaş yapılmamalıdır. Bebekler ve çocuklar için ateşin sınırı 37,5 olarak kabul gördüğünden bu rakamın üzeri ateş olarak nitelendirilir. Bu durumlarda ateşin nedeni araştırılmalı ve neden olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Ateşin Derecesi

Bebeklerde ve çocuklarda ortaya çıkan ateş için başvurulan pek çok yöntem mevcuttur. İlk önce çocuğun ya da bebeğin tamamen çıplak hale gelmesi sağlanır. Daha sonra ise vücut ısısına yakın şekilde temiz bir bez ile vücut silinmelidir. Önce dirsek, diz, boyun ve kasık bölgelerine ıslak bez yardımı ile kompres yapılır. Tüm bu uygulamalar sırasında oda da normal ısılarda olmalıdır. Oda sıcaklığı ortalama 21 derece olmalıdır ve bu seviyenin üzerine çıkılmamalıdır. Ayrıca vücut ısısı artmasın diye ince kıyafetler tercih edilmelidir.

Hareketler de sınırlandırılmalıdır çünkü hareket vücut ısısını arttıracaktır. Sıvı kaybının önüne geçmek adına da bol bol sıvı tüketilmelidir. 40 derece ve üzerinde ki ateş yüksek ateş olarak nitelendirilir ve de havaleye en yakın derecelerdir. 40 üzerinde ki ateş için kesinlikle tedbirler alınmalı ve biran önce ateş düşürülmelidir. Ateş her zaman için enfeksiyon hastalığı neticesinde ortaya çıkmayabilir. Diş çıkaran bebeklerde ateş sık sık görülür. Ancak bebeklerde diş çıkarma durumu yaşansa dahi 37,5 derecelerde ki ateş normal şekilde kabul edilir. Diş çıkarma dönemi dahi olsa 38 derece ve üzerinde ishal gibi belirtiler de görülüyorsa biran önce doktora başvurulması gerekmektedir. Yeni doğan bebekler için de 36 ve 37,5 arasında ki ateş normal sayılmaktadır. Bebekler için ilk 3 ay süresince görülen ateşler kalıcı hasara yol açabildiğinden hemen doktora başvurulmalı ve tedbir alınmalıdır.

Bebeklerin ateşlerini Düşürürken Kullanılan Yöntemler

Ateş her yaş aralığında görülebildiği gibi bebeklerde ve çocuklarda da sık sık rastlanır. Ateşin düşürülebilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Ilık duş, ıslak bez kompresi, ilaç tedavisi, bulunulan mekânı serin daha doğrusu normal seviyelerde tutmak, ince kıyafetler kullanmak gibi pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlar birbirine bağlantılı olan ateş düşürme yöntemleridir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.