Çocuklarda Menenjit Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Menenjit Nedenleri  Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Çocuklarda Menenjit Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Çocuklarda Menenjit Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Menenjit son derece bulaşıcı nitelikte meninge iltihabı olarak açıklanabilir. Hastalarda ateş yüksek değerdedir, baş ağrısı, kusma, kasılmalar, dağılmış bilinç, sertleşen boyun kasları, hiperestezi, ayrıca uzun süreli Lessass ve Brudzinsky sendromları görülebilir. Doktorun tanı koyması için doktor klinik tabloyu analiz eder, anamnez verilerini toplar, nörolojik ve fiziksel muayene yapar. Kural olarak, lomber ponksiyon, kanın genel ve biyokimyasal analizi ile beyin omurilik sıvısının sitolojik muayenesi yapılmaktadır. Hasta hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi edilir. Tıbbi taktikler arasında antibakteriyel veya antiviral ilaçların verilmesi, detoksifikasyon ve dehidrasyon tedavisi gibi tedaviler uygulanır.

Çocuklarda Menenjit Nedenleri

Menenjit meningokok bakteriler, pnömokok bakteriler, stafilokok bakteriler ve enterobakterilere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Viral etiyolojide hastalık suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, çocuk felci, kene kaynaklı ensefalit, herpes, ekhovirüsler, Coxsackie virüsleri ve 4-herpes virüsü tarafından tetiklenebilmektedir. Nadir olarak mantar enfeksiyonları, rickettsia, spiroketler, toksoplazma, sıtma plasmodium, helmintler ve diğer patojenler menenjite neden olur. Enfeksiyon hasta bir kişiden bulaşabileceği gibi  sağlıklı bir taşıyıcıdan bulaşır. Hava ile temas- evdeki eşyalara temas, su, perineural, lenfojen ve hematojen gibi faktörler ile bulaşır. Yeni doğanlarda menenjit prematürite, disfonksiyonel gebelik ve doğum, fetal hipoksi ve intrauterin enfeksiyonların arka planında oluşabilir. Erken çocukluk döneminde şu hastalıklar Menenjit riski taşırlar: Otitis media, osteomiyelit , mastoidit, sinüzit, endokardit, farenjit, tonsillit, gastroenterokolit,  akut solunum yolu viral enfeksiyonları, TBI , bağırsak enfeksiyonları Menenjit hastalığına dönüşebilirler.

Çocuklarda Menenjit  Belirtileri

Hastalarda ateş yüksektir, solunum sığ ve hızlı olmaktadır, kalp atışları artmakta ve titreme görülmektedir. Çocuk yemek veya içmek istemez.  Bakteriyel emboli ve küçük damarların toksik parezi, ilk önce yüzde meydana gelen ve sonra vücuda yayılan hemorajik bir döküntü ile kendini gösterir. Meningokokal menenjit, adrenal yetmezliğe, pnömokokal menenjite ve enteroviral yetmezliğe dahası ciddi ishale neden olur. Serebral semptomlar yaygın olarak gelişir, baş ağrıları , kusma, bilinç bozukluğu, psikomotor ajitasyon, koma, nöbet, hemiparezi, okülomotor bozuklukların yoğun baş ağrıları ile ifade edilebilir. Hastalığın spesifik belirtisi;  hiperestezi, blefarospazm, hyperakusia, boyun boynu kasları sertleşmesi  kafada belirgin venöz ağın eşlik ettiği meningeal sendromlardır.

Menenjit Tanısı

Tanı koymak amacı ile doktor klinik tabloyu analiz eder, anamnez toplar, nörolojik ve fiziksel bir muayene yapar ve ayrıca ek muayeneler de yapar. Genellikle, lomber ponksiyon, beyin omurilik sıvısının biyokimyasal, bakteriyolojik ve sitolojik incelemesi, dolaylı hemaglütinasyon testi, polimeraz zincir reaksiyonu, bakteriyolojik kan kültürü, nörosonografi, X-ışını, elektroensefalografi ve manyetik rezonans görüntüleme yapılır.

Çocuklarda Menenjit Tedavisi

Tedavinin temeli- hastalık bakteri kaynaklı ise-  intramüsküler- antibakteriyel ilaçlardır. Hastalığın etken maddesi bir virüs ise,  endojen interferonun indükleyicileri verilir. Detoksifikasyon, dehidrasyon ve antikonvülsan tedavisi de gerçekleştirilir. Beyin iskemisini önlemek için, ilaç nörometabolitler ve nootropikler ile tamamlanır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.