Lösemi Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Lösemi Nedir Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Lösemi Nedir Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Lösemi Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz kan hücrelerini etkileyen bir kanser türü olarak Lösemi kişinin enfeksiyonlarla ve hastalıklarla savaşmasında önemli rol oynayan hücreleri bloke eden bir hastalıktır. Beyaz kan hücrelerinin bozulması ciddi sorunlara yol açar büyümeye başlar. Löseminin çeşitli belirtileri vardır. Aşırı yorgunluk, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, lenf düğümlerinin iltihaplanması, karaciğer ve dalak şişmesi, vücutta kolayca kanama veya morarma meydana gelmesi, ciltte küçük kırmızı lekelerin oluşması kemik krampları, diş etinde kanamalar, aşırı terleme Kan kanserinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Kişi kendini son derece yorgun hisseder hafıza kaybı yaşayabilir, konsantrasyonda güçlükler meydana gelebilir. Lenf düğümlerinde şişme meydana gelebilir, daha önce yapmış olduğunuz işleri çok daha zor yapmaya başlarsınız, Hatta halsizlik yorgunluk ve Nefes almada sıkıntılar meydana gelebilir. Fakat bu değişimler aynı zamanda kansızlık olarak bildiğimiz anemi hastalığının da belirtileridir, bilindiği gibi hemoglobin bütün hücrelerimize oksijen taşımaktadır.

Hemoglobin Seviyeleri Düşer

Hemoglobin seviyelerinde düşüş oksijenin azalması demek olduğu için hiçbir hücre görevini tam olarak yapamaz. Bu hastalığa yakalanmış olan kimselerin aşırı derecede kilo vermesi göze çarpar egzersiz ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden hızlı kilo veren kişilerin mutlaka doktora gitmesi gerekiyor. Çünkü Kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Yine kan kanseri hastalarında morarmalar ve kanamalar ortaya çıkabilir cilt çok kolay bir şekilde morarmaya açıktır. Bunun nedeni ise kırmızı kan hücrelerinin sayısının düşük olmasıdır, en ufak bir darbede morarma oluşuyorsa ya da küçük bir kesikten bol kan geliyorsa önemli bir belirti olarak görülebilir. Diş eti kanamaları sık sık oluşuyorsa  vücutta kırmızı lekeler meydana gelmişse kan kanserinden şüphe edilebilir.

Kanser Beyaz Kan Hücrelerine Saldırır

 Kan kanseri direkt olarak Beyaz kan hücrelerine saldırır ve onların sayısını azaltır. Bu da vücudun enfeksiyonlara karşı direncini kırar dolayısı ile sık sık boğaz enfeksiyonları geçirmeniz sık sık grip olmanız ya da hastalıklara açık ve savunmasız olmanız kan kanseri belirtileri arasında sayılabilir. Kan kanserine yakalanmış olan hastalarda kemik yapısı son derece hassas hale gelir, kemikler ağrımaya başlar. Bu ağrının nedeni kemik iliğinin Beyaz kan hücreleri ile kuşatılmasıdır; Çünkü Lösemi hücreleri kemiklere yakın ya da eklemlerin içinde toplanırlar.

Kan Kanserine Yol Açan Faktörler

 Kan kanserine neden olan diğer faktörler radyasyona maruz kalmak, Genetik bozukluklar, uzun yıllar sigara içme, ailede birinin kan kanserine yakalanmış olması, kimyasal ürünlere maruz kalma gibi faktörler sayılabilir. Bu belirtileri gördüğünüzde fiziksel bir muayene için doktorunuza gidip gitmeniz gerekir. Doktorunuz lenf bezlerinin şişip şişmediğini ilk olarak kontrol edecek karaciğer ve dalağın normalden büyük olup olmadığını tespit edecektir. Yine Doktorunuz kan testinizi yaptırarak, Beyaz kan hücrelerini ve Trombosit sayılarını değerlendirecektir. Bunun için kan tahlili dışında Lomber ponksiyon ve BT taramaları gibi taramalar da isteyecektir. Kan kanseri şüphesi tamamen belirginleştiğinde kemik iliği biyopsisi adı verilen bir işlem uygulanarak Kan kanserinin var olup olmadığı daha kolay ortaya çıkarılacaktır. Bu aşamadan sonra kan kanserinin tedavisi Radyoterapi ve kemoterapi işlemleri ile devam edecektir.

Kan Kanseri Tedavisi

Lösemi- kanseri tedavisi kanserin türü, ilerleme safhası, niteliği hastanın yaşı genetik anormalliklerin durumu ve genel sağlık dikkate alınarak başlatılır. Genelde kemoterapi birçok Kan kanserinin ana tedavi yöntemidir. 55 yaşına gelmemiş olan hastalar için kök hücre nakli yapılır radyasyon tedavisi ise yayılmayı önlemek amacıyla uygulanmaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.