Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?
Anne – Çocuk bölümümüzdeki bu yazımızda sizlere Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir? hakkında bilgiler vereceğim.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?
Özellikle okul çağında veya okul öncesi dönemde ortaya çıkan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yoğunlaşma eksikliği ve davranışları kontrol edememe rahatsızlığı olarak bilinmektedir. İlk defa D. Henrich tarafından bu psikolojik rahatsızlık 1845 yılında tanımlanmıştır. Bu psikolojik rahatsızlığın toplumda görülme sıklığı % 4 ile 8 arasında değişmektedir. Hastalığa tam olarak bir teşhis koyulması rahatsızlığın olduğunu ortaya koyan davranışların aralıklarla seyretmesinden dolayı zorlaşmaktadır. Sözlük anlamı olarak aşırı fiziksel hareketlilik anlamına gelen bu hastalığın belirtileri arasında pek çok etken gösterilebilmektedir ancak yine de aşırı hareketlilik göstermeyen kişilerde de DEHB rahatsızlığının varlığından söz edilmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi yoğunlaşması gereken konuya ayırdığı zamanın çok kısa olmasından kaynaklanmaktadır.
DEBH Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığa yakalanan çoğu kişide ya aşırı fiziksel hareketlilik ya da dikkat süresinin çok kısa olması problemi veya bu iki problemin bir arada yaşandığı görülmektedir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri:
- Verilen görev ve talimatları başından sonuna kadar takip edememek,
- İlginin severek yapılan işlerde bile bozulması,
- Detayları yakalayamama veya gözden kaçırma,
- Sürekli olarak olaylara müdahale etme ve yarıda kesme,
- Sürekli ve yerli yersiz olarak zıplama, koşma, oynama,
- Sıklıkla yerinde duramama başka yönlere dağılma
- Uzun süreli ve zihinsel gayret gerektiren işlerde sabır gösterememe,
Bu rahatsızlığın tanısı koyulmadan önce çocukların hal ve hareketlerine tamamıyla vakıf olmak gerekmektedir. Aile hayatında çok belirgenleşmeyen bu rahatsızlık okul döneminde daha çok fark edilmektedir. Bu hastalığın kesin tanısı konulabilmesi için uzman bir hekim eşliğinde fiziksel bir muayeneye tabi tutulması gerekmektedir.
DEBH Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaçsız tedavide TUBİTAK tarafından geliştirilen ve Türkiye’de bir ilk olan Mental Up dikkat egzersizlerinden bahsedilebilir. Bu sayede çocuklar dikkat ve konsantrasyon oyunları ile dikkat eksikliği ve hepraktivite bozukluğu hastalığından kurtulur veya hastalığın derecesini azaltmış olurlar. Beynin zinde tutulmasını ve dikkatin her an canlı olmasını sağlayan bu yöntemler sayesinde ilaçsız bir tedavi gerçekleştirilmiş olur. DEBH tedavisinde uzman hekimlerin yazdığı çeşitli ilaçlar da mevcuttur.