Çocuklarda Apandisit Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Apandisit Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Çocuklarda Apandisit Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Çocuklarda Apandisit Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Kabızlık bağırsak tıkanması, dışkıda taş oluşması, yabancı cisimlerin veya parazitlerin lümenine girmesinin bir sonucu olarak apandisit ortaya çıkar. Lenfoid folikül hiperplazisi,çeşitli enflamatuar lezyonlar, kanalda darlıkların yanı sıra konjenital anomaliler de bu hastalığa neden olabilir. Mekanik tıkanma ve mukus üretiminin artması sonucunda ek mukozanın şişmesi gerçekleşir,  duvarlarının gerginliğinde artma oluşur bununla basınç artışı olur. Hastada venöz tıkanıklık meydana gelir. Bu enflamasyon nedeni ile peritoneal tahriş meydana gelir.  Bu nedenle, organ doku iskemisi gelişir, arteriyel kan akışı azalır.

Önlem alınmazsa hastada karın boşluğu içine, pürin salgılanması gerçekleşir. 1-2 yaş çocuklarda apandisit görülebilir. Bu durum çocuklarda apandisit oluşumu çocuğun kendi bağırsak mikroflorası temelinde gerçekleşir. Oldukça sık olarak, hastalığın başlangıcı, vücuttaki diğer kaynaklardan lenfojen veya hematojen yol ile enfeksiyonun kayması ile alakalıdır. Uzmanlara göre, bağışıklık sistemi zayıf düştüğünde,  akut solunum yolu viral enfeksiyonları, kızamık hastalığı , otitis media , sinüzit ve foliküler tonsillitin gelişebilir. Çocukların fazla yemek yemesi, çok şekerli besinler tüketmesi, helmint enfeksiyonları, kabız olması gibi nedenler yüzünden çocuklarda apandisit gelişir.

Çocuklarda Apandisit Belirtileri

Akut apandisit, geniş yelpazede belirtiler gösterebilir, hastalık  periton boşluğundaki  konumuna, enflamatuar sürecin evresine bağlı olduğu gibi çocuğun yaşına da  bağlı olarak değişir. En belirgin işaret, mide ve o bölgedeki lokalize olmuş şiddetli yer değişten ağrılardır. Muayene sırasında, büyük çocuklar ağrının tam olarak nerede olduğunu ya da  lokalizasyon alanını oldukça doğru bir şekilde gösterebilirler. Küçük çocuklarda, apandisit nedeni ile şiddetli ağrı, bacakları karna çekme, karın bölgesine dokunulmasına izin vermeme gibi belirtileri vardır. Diğer belirti kusma, dışkı bozukluğu yüksek ateş, nabız artışı görülebilir. Çocuğun sık sık idrara çıkması da belirtidir. Apandisit teşhisi için, fiziksel muayene ve lab. testleri yeterlidir. Karın boşluğunda ultrason incelemesi de gerekir.

Çocuklarda Apandisit Tedavisi

Doktor apandisit tanısı koyduysa, kronik veya akut semptomlar varsa cerrahi müdahale gerekir. Acil bir durum olduğu için, apandisit tanısı koyduktan en geç 4 saat içinde ameliyat yapılır. Bu kısa sürede antibiyotik ve infüzyon tedavisi yapılır.

Çocuklarda Apandisit Önleme

Çocukların doğru beslenmesi çocuklarda kabızlığın ciddiye alınması ve tedavi edilmesi en önemli konudur.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.