2023 Ehliyet Harç Ücretleri Ne Kadar? Ehliyet Yenileme Ücreti

2023 Ehliyet Harç Ücretleri Ne Kadar? Ehliyet Yenileme Ücreti
393
A+
A-

Ehliyet Harç Ücretleri Ne Kadar? Ehliyet Yenileme Ücreti Sınıflarına göre ilk defa ehliyet alacaklar, sınıf ekleyenler, ehliyetini kaybedenler veya herhangi bir nedenle ehliyetini yenileyecekler için en güncel harç ücretleri alt kısımda listelenmiştir.

Ehliyet Harç Ücretleri 2022

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanan ehliyet harç ücretleridir.

Ehliyet Sınıfları Harç Miktarı Değerli Kağıt Vakıf Payı Toplam
A1, A2, A 370,4 280 65 715,40 TL
B 1116,9 280 65 1461,9 TL
F 370,4 280 65 715,4 TL
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE 1863,7 280 65 2208,7 TL

Üst kısımdaki bilgiler ilk defa ehliyet alacakların ve sınıf büyüteceklerin ödeyecekleri ücretlerdi. Alt kısımda değiştirme, kayıp, evlilik, yıpranma nedeniyle başvuru yapacakların ödeyecekleri harç ücretleri yer alıyor!

Ehliyet Yenileme Ücreti

Eski Tip Ehliyetini Değiştirecekler ÜCRET
Yenileme, Kayıp, Evlilik, Yıpranma 13 TL +2 TL = 15 TL

Değerli Kağıt bedeli ve Hizmet Bedeli(İndirimli)

Önemli Not: Eski tip ehliyetini keyfi olarak değiştirmek isteyenler, kaybedenler, yıpranma veya evlilik nedeniyle değiştirmek isteyenler 13+2= 15 TL yenileme ücreti ödemektedir. Yeni tip ehliyetini kaybedenler ise 2022 yılında 280 TL + 65 TL = 345 TL harç ücreti ödemektedir. Ehliyetinizin veriliş tarihine bakınız. Eğer ehliyetiniz 1 Ocak 2016 tarihinden sonra verilmişse bu ehliyet yeni tip ehliyettir. Eğer ehliyetinizin veriliş tarihi 1 Ocak 2016 önceyse eski tip ehliyettir.

Yeni Tip Ehliyetini Değiştirecekler ÜCRET
Yenileme, Kayıp, Evlilik, Yıpranma 280 TL + 65 TL = 345 TL

Değerli Kağıt bedeli ve Hizmet Bedeli(İndirimsiz)

Ehliyet Harcı ödemeleri, gişe işlemleri olarak bankalar aracılığıyla, online olarak GİB üzerinden, internet bankacılığıyla ve ATM ile yapılabiliyor.

NOT: Harç ücreti+değerli kağıt+hizmet bedeli şeklinde ödemeler banka aracılığıyla yapılabilmektedir. Nüfus müdürlüklerinde ödeme yapılmamaktadır. Nüfus müdürlüğüne gitmeden evvel lütfen harç ücretlerini ödeyiniz. Ayrıca ehliyet randevu aldıktan sonra da harçları ödeyebilirsiniz.

Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet almak istedikleri sınıfa karar verdiklerinde öncelikle yerine getirmeleri gereken ilk şart yaş kriteridir. İstenilen ehliyet sınıfı için yaşınız tutuyor ise aile hekimlerinden, özel sağlık kuruluşlarından ya da tam teşekküllü hastanelerden sağlık raporu almanız gerekmektedir. Ehliyet alabilmek için öncelikle sürücü kurslarından herhangi birine kayıt yaptırmak gerekir. Kurs kaydından sonra sürücü kurslarında zorunlu olan derslerin görülmesi gerekir. Bu zorunlu dersler, trafik dersi (trafik ve çevre, trafik adabı) 18 saat, ilk yardım dersi 8 saat ve motor dersi (araç tekniği) 6 saat olarak belirlenmiştir, yani 34 saat en az alınması gereken toplam saattir ve ortalama 15 günde tamamlanmaktadır. Ehliyet alabilmek için iki aşamadan geçmeniz gerekmektedir. İlk aşama test şeklinde yazılı sınavdır. Yazılı sınavı başarı ile geçen sürücü adayı, ikinci aşama olan uygulama şeklinde direksiyon sınavına girmeye hak kazanır.

Yaş bakımından;

  • “M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.
  • “A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.
  • “A” sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.
  • “C”, “CE”,“D1” ve “D1E” sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.
  • “D”, “DE” sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.

Deneyim bakımından;

  • A sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı,
  • “C1”,”C”,”D1” ve “D” sınıfı sürücü sertifikası alacakların en az “B” sınıfı,
  • “BE” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “B” sınıfı, ç. “CE” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C” sınıfı, d. “C1E” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “C1” sınıfı, e. “DE” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D” sınıfı,
  • “D1E” sınıfı sürücü sertifikası alacakların “D1” sınıfı, sürücü belgesine sahip olması,
  • (Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okulu, astsubay meslek yüksekokulu ve astsubay temel kursunda eğitim gören veya buralardan mezun olanlar ile üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar bakımından “A”, “C”, “D” ve “D1” sınıfı sürücü belgesi için yukarıdaki “Yaş bakımından” bölümünde öngörülen yaş şartı 20 olarak uygulanır ve bu maddede öngörülen deneyim şartı aranmaz.)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.