Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler Nelerdir?
A+
A-

Anne – Çocuk bölümümüzdeki bu yazımızda sizlere Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğim.

Emziren Annelerin Mutlaka Yemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Emzirme döneminde beslenme en az hamilelikte olduğu kadar önemlidir. Sütünüz bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve olası hastalıklara karşı da koruma kalkanı görevini üstlenmektedir. Bu dönem annelerin telaşla diyete girip kilo verme çabalarına da bazen eşlik ediyor. Lakin bildiklerinde anneleri rahatlatacak bir durum vardır. Diyete girmeseniz de sadece doğru ve sağlıklı beslenirseniz emzirme döneminde kilolarınız kendiliğinden gidecek. Çünkü anne sütü oluşumu iki şekilde gerçekleşiyor. Birincisi, hamilelikte alınan kilolar yani bedenin deposundaki yağlar yakılarak ikinci olarak da günlük beslenme ile elde ediliyor.

Emzirme Dönemi Uzak Durulması Gerekenler

Ambalajlı, işlenmiş, katkı maddesi içeren et ürünleri (sucuk, sosis, vs.)

Ambalajlı, işlenmiş, katkı maddesi içeren içecekler (kola, meyve suyu, vs.)

Alkol ve sigaradan uzak durmalı.

Kahve ve kahve ürünlerinden bebeği ve kendisi uykusuzluk yaşamaması için uzak durmalı. Ayrıca bu dönem annenin demire ihtiyacı varken kafeinin demirin emilimini engellediğini bilmekte fayda var.

Anne sütü artsın diye helvalar, çikolatalar, baklavalar vs şekerli yiyecekler sizin su içmenizi arttırarak belki sütünüze katkı sağlar. Kısaca su içmenizi arttırsanız zaten bedeninizdeki yağ depolarını yakıp sütünüzü arttırabilirsiniz.

Emziren Anneler İçin Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Öncelikle kilo başına 0.40 lt su içilmeli. Örneğin 70 kilo iseniz 70*0,40=2,8 lt içmenin yanında sağlıklı uyku anne sütünü arttırma da temel prensiptir.

Emziren anne beslenme programı 3 ana 3 ara öğün şeklinde düzenlenerek gereken başlangıç yapabilir.

Beslenmenizde her gün;

  • Tahıllar
  • Süt ve süt ürünleri
  • Sebze ve meyveler (özellikle yeşil yapraklı sebzeler çok öldürmeden pişirmek kalsiyum açısından önemli)
  • Yumurta ve et türleri (mümkünse organik tavuk, kırmızı et, balık türleri) olmalı.

Biz yine de spesifik olarak bazı besinlerden bahsedelim.

Havuç A vitamini öncüllerinden beta karoten içermesi nedeniyle anne sütünü zenginleştirdiği için her günün ara öğününe ekleyebilirsiniz. Diğer A vitamini besinleri de ekleyebilirsiniz.

Yumurta, süt, yoğurt ve ayran her gün öğünlerinizde olmalı ana öğün olmasa da ara öğünlere ekleyebilirsiniz.

Anne sütü üretimi için annenin demire ihtiyacı var. Bu nedenle demir açısından zengin karaciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller vb. tüketimine beslenmenizde yer açmalısınız.

E vitamini, mineral, çinko, kalsiyum, antioksidan ve magnezyum gibi ayrıca lifli olması nedenleri ile ceviz, fındık gibi yağlı tohumları da hem süt arttırmak hem sağlıklı beslenmek için tüketmelisiniz.

Örnek Beslenme Tablosu :

KAHVALTI: 1-2 dilim tam tahıl ekmeği + 1 su bardağı süt + 1 yumurta + 1-2 dilim beyaz peynir + 2 tatlı kaşığı tere yağı ya da 4-6 adet zeytin + 1 yemek kaşığı bal, reçel, marmelat ya da pekmez.

ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt + 10 adet fındık

ÖĞLEN: 1-2 dilim tam tahıl ekmeği + 1 Kase(200-250cc) Çorba  + 100-150 gr et ya da etli bir yemek + 1 porsiyon kuru baklagiller + 1 porsiyon pilav ya da makarna ya da erişte + 1 tabak yoğurt ya da ayran + 1 tabak taze mevsim salatası.

ARA ÖĞÜN:1 dilim börek, pasta, kek ya da poğaça + 1 tabak taze meyve salatası ya da kurutulmuş meyve (kayısı, erik üzüm gibi) + 3-4 adet ceviz

AKŞAM: 1-2 dilim tam tahıl ekmeği +1 Kase(200-250cc) Çorba + 100-150 gr et ya da etli yemek + 1 Porsiyon pilav, makarna ya da erişte + 1 porsiyon yoğurt ya da sütlü tatlılar + 1 porsiyon meyve

YATARKEN: 1 su bardağı süt, yoğurt, ayran, meyve suyu ya da sütlü tatlılar.

Süt yerine içilebilecek alternatifler, meyve suyu, ayran, limonata veya komposto da olabilir.

Çorbalar, sebze, mercimek, tarhana, yayla, ezogelin ya da yoğurtlu yöresel çorbalar olabilir.

Etli yemekler de 3-5 adet köfte, etli dolma, sebzeli köfte, balık, hindi veya tavuk olabilir.

Ayrıca ana yemeklerden sonra anneler rezene, kimyon ve nane karışımı bir büyük çay bardağı bitki çayı içerek hem kendilerini hem bebeklerini rahatlatırlar. Nane ağrı kesici ve kimyon gaz giderici, rezene rahatlatıcı ve süt yapıcı özelliği ile yediğiniz kuru baklagil ya da herhangi bir üşütmeden kaynaklı oluşabilecek gaz sancıları önlenmiş ve anne sütü artmış olur.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.