Çocuklarda Demir Eksikliği Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Demir Eksikliği Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Çocuklarda Demir Eksikliği Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Çocuklarda Demir Eksikliği Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Vücuttaki demir eksikliği, klinik ve laboratuvar bir sendrom olarak ortaya çıkar. Eksiklik nedeniyle demirin alınması, demirin emilimi ve tüketimi ile ilgili süreçlerdeki dengesizlik oluşur. Çocuklarda demir eksikliği Antenatal ve postnatal faktörler nedeniyle oluşur. Antenatal faktörler nelerdir? Bu faktörler doğum öncesi dönemde demir depo oluşumu ile alakalıdır, anne adayı gebelik sürecinde demir takviyesi almadığında ortaya çıkar. Bu durumda patoloji 2 yaşın altındaki çocuklarda oluşur. Toksikoz  hamile kadının anemisi  gebelik aşamasında bir kadının enfeksiyöz hastalıkları, düşük yapma,çoğul gebelik,  plasenta yetersizliği, plasenta zedelenmesi, erken doğan çocukta göbek kordonunun  ligasyonuna neden olabilir . Demir eksikliği anemisinin gelişimi için risk grubu erken lenfatik-hipoplastik diyatezi olan çocukları içerir.

Hastalığın postnatal formu : 

Hastalığın postnatal formu da yine çocuklarda, yetersiz gıda alımı sonucu kendini gösterir. Bu hastalığın gelişimi için risk grubu   suni süt karışımları içmeleri, keçi veya inek sütü ile beslenmeleri ile oluşur. Çocuklarda demir eksikliği anemisinin temel tetikleyici unsuru, tamamlayıcı gıdaların kullanılmasının gecikmesi, diyette hayvansal protein bulunmaması, dengesiz ve zayıf beslenmesidir.

Çocuklarda demir eksikliği anemisi : 

Çocuklarda demir eksikliği anemisi, dış ve iç gastrointestinal, pulmoner, nazal ve travmatik kanama, kızlarda ağır menstrüasyon sonucu ortaya çıkabilmektedir. Demir eksikliği, Crohn hastalığı ülseratif kolit, Hirschsprung hastalığı, enterit , bağırsak dysbiosis, kistik fibroz, lakta eksikliği, çölyak hastalığı, bağırsak enfeksiyonları, giardiaz gibi bağırsaklardan mikro elementlerin adsorpsiyonunu ihlal eden hastalıkların varlığından kaynaklanabilir. Aşırı demir kaybı, alerjik cilt belirtileri ve sık enfeksiyonlara yakalanan çocuklarda görülür. Ayrıca, çocuklarda demir eksikliği anemisinin nedeni, içeriğin azalması ve vücutta transferin yetersiz aktivitesinden dolayı demir akışının sekteye uğramasıdır.

Çocuklarda Demir Eksikliği Belirtileri:

Bir çocukta demir eksikliği anemisinin belirtileri spesifik değildir. En sık olarak, hastalık asteno-vejetatif, epitelyal, dispeptik, kardiyovasküler, immün yetmezlik, hepatolien sendromlarının baskınlığı ile ortaya çıkar. Asthenovegetative tezahürleri organ ve dokuların hipoksisinden kaynaklanır ve kas hipotansiyonunun gelişmesi ve çocuğun fiziksel ve psikomotor gelişiminde gecikmesi ile karakterize edilir. Bu tür bebeklerde  sinirlilik, vejetatif-vasküler distoni, baş dönmesi, ortostatik çökmeler, senkop ve enürezis artış gösterir. Epitel sendromu, ciltte ve eklerinde meydana gelen değişikliklere eşlik eder ve artan cilt kuruluğu, dirsek ve diz cildinin hiper-keratozu, ağız mukozasında çatlakların ortaya çıkması, cheilit, donukluk ve aktif saç dökülmesi, tırnakların kırılganlığı ile birlikte ortaya çıkar.

Dispeptik Bulgular : 

Dispeptik bulgular ise şöyledir;  iştah azalması, iştahsızlık, disfaji, kabızlık, şişkinlik, ishal olabilir. Sindirim sisteminin güçsüzleşmesi,  çocuklarda demir eksikliği anemisinin seyrini daha da kötüleştiren demir emiliminin bozulmasına neden olur. Kardiyovasküler sistemdeki değişiklikler, hastalığın ciddi formunun bir karakteristiğidir ve taşikardi oluşumu, nefes darlığı, arteriyel hipotansiyon ve miyokard distrofisi ile kendini gösterir. Hepatolienal sendrom, ciddi demir eksikliği anemisi veya raşitizm şikayeti olan çocuklarda görülür.

Çocuklarda Demir Eksikliği Tanısı: 

Demir eksikliği anemisi tanısı konulurken çocuğa genel ve biyokimyasal kan testleri yapılır. Çocuklarda aneminin nedenlerini belirlemek için kemik iliği delinmesi, fibrogastroduodenoskopi, kolonoskopi, karın ve pelvik organların ultrasonu, mide röntgeni,  fekal disbakteriyoz, gizli kan, helmint yumurtaları ve protozoa gerekebilir.

Çocuklarda Demir Eksikliği Tedavisi: 

Bu patolojik durumu ortadan kaldırmak için çocuğa beslenme ve demir takviyelerinin normalleştirilmesi önerilir. Küçük çocuklara, yemeklerden 1 veya 2 saat önce su veya meyve suyu ile alınması gereken sıvı dozaj formları şeklinde reçeteli demir takviyeleri verilir. Çocuklarda demir eksikliği anemisinin karmaşık tedavisinde vitamin-mineral kompleksleri, adaptojenler, bitkisel preparatlar, homeopatik preparatlar bulunur. Ciddi anemi ve oral ajanların etkisizliği durumunda, demir preparatlarının parenteral uygulaması, kırmızı kan hücresi transfüzyonu yapılır.

Çocuklarda Demir Eksikliği Nasıl Önlenir: 

Çocuklarda demir eksikliği anemisinin önlenmesi, emzirmeyi doğru yapmak ve çocuğu erken sütten kesmemek olabilir. En az 2 yıl emzirme bazı kaynaklara göre en az 6 ay emzirme gereklidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.