Ergenlik Dönemi Nedir? Ergenlik Döneminde Gençlerle Nasıl Başa Çıkılır?

Ergenlik Dönemi Nedir? Ergenlik Döneminde Gençlerle Nasıl Başa Çıkılır?
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Ergenlik Dönemi Nedir? Gençlerle Nasıl Başa Çıkılır? hakkında bilgiler vereceğim.

Ergenlik Dönemi Nedir?

Ergenlik dönemi, fiziksel ve duygusal süreçlerin yol açtığı, cinsel veya psikososyal olgunlaşma ile başlayan, kişinin bağımsızlığını ve sosyal üretkenliğini kazandığı bunun yanı sıra duygusal dalgalanmaların yaşandığı dönemdir. Ergenlik dönemi bireylerin yeni yetenekler edindiği ve birçok yeni durumla karşı karşıya kaldığı bir dönemdir. Bu süreç cinsiyete özgü bulguların oluşmaya başladığı ve üreme fonksiyonlarının kazanılması ile sonlanan sürecinin tamamına verilen bir isimdir. Ergenlik döneminde olumsuz etkenlerin birleşmesi ile kimlik karmaşası da görülmektedir. Ergenlerin ihmal edilmesi hem o dönemde hem de gelecek yıllarda sorunlara yol açabilir. Bu çalkantılı ve zorlu dönemin sorunsuz bir şekilde atlatılması için ebeveynleri fazlaca sorumluluklar beklemektedir.

Ergenlik döneminin belirtileri kız ve erkeklerde farklılıklar göstermektedir. Kızlar da bu dönem 10-12 yaşları arasında görülmektedir. Vücut ağırlıkları 6-18 kg artar ve boyları yaklaşık 10-20 cm uzar. Göğüsleri belirginleşir, adet kanaması başlar ve kıllanma meydana gelir. Hormonal salgılar arttığı için deri yağlanır ve sivilcelenme meydana gelir. Erkekler de ise ergenlik dönemi 12-14 yaşları arasında başlamaktadır. Vücut ağırlıkları 7-20 kg artar ve boyları 10-30 cm uzar. Deri yağlanır ve sivilcelenme meydana gelir. Sesleri kalınlaşır. Kıllanma meydana gelmeye başlar. Ergenlik dönemi ortalama 2-4 yıl kadar sürmektedir. Bu dönemin doğru bir şekilde atlatılması gelişim için oldukça önemlidir.

Gençlerle Nasıl Başa Çıkılır?

Ergenlik döneminde, kişinin davranışlarına rehberlik edecek değerleri kazanması ve sosyal yönden sorumluluklarını öğrenmesi konusunda yardıma ihtiyacı vardır. Bu yardımı karşılayacak en etkili toplumsal kurum ise ailedir. Ergen yaşadığı toplumda, kendi görev ve statüsü hakkında bir fikre sahip değildir. Bu durum ise kimlik bunalımı yaşamalarına sebep olmaktadır. Ergenlik dönemindeki bireylerin bu dönemde ailelerine olan bağımlılığı azalır. Hiçbir şeyi beğenmez, sürekli şikayet ederler. Ebeveynlerinin en ufak bir eleştirisine bile büyük tepki verebilirler. Kendilerine yöneltilen eleştirileri önemsemez ve sürekli eleştiri yapmaya da devam ederler. Boş vermişlik içindedirler. Ebeveynlerini beğenmezler, onların düşüncelerini eskimiş bulurlar. Bu süreçte ailenin yapması gereken en önemli şey dönemin geçici olduğunun farkına varmaktır. Çocuklarına yeterli miktarda otorite sağlamak ancak bunun dozunu da ayarlayabilmeleri gerekmektedir. Ergenlik dönemindeki çocuğun kendini keşfetmesine, yeteneklerini anlamasına yardımcı olmak ve onlara bu süreçte yol göstermeleri gerekmektedir. Sabırlı olmaları, çocuklarını anlayabilmeli ve onlara güvendiklerini çocuğuna hissettirebilmesi oldukça önemlidir.

Ergenler kendilerini olduğu gibi kabul eden, yargılamayan, sevgi ve saygı gösteren, güven veya destek modelleriyle sahip olurlarsa sağlıklı bir kimlik geliştirebilirler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.