Akciğer Apsesi Nedenleri ve Tedavisi

Akciğer Apsesi Nedenleri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Akciğer Apsesi Nedenleri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Akciğer Apsesi Nedenleri ve Tedavisi

Akciğer dokusunun akut enflamasyonu, çürüme süreci ile birlikte, cüruf içerikli bir boşluk oluşumuna yol açar. Çoğu zaman, bu patoloji bulaşıcı akciğer hastalıklarına benzer bir seyir izler. Bir akciğer apsesinin ( yara)  gelişmesinin nedeni, bir bakteri kaynaklı veya mantar mikroflorası kaynaklı olabilir. Akciğer Apsesi bakteritler, streptokoklar, stafilokoklar, Klebsiella, pnömokoklar, Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus gibi mikropların akciğerde faaliyetlerine sürdürme fırsatı bulması ile oluşurlar. Ancak burada bağışıklık sisteminin zayıflamış olması gerekir. Normalde bu tür virüs ve bakteriler, daima yaşamımızın bir parçası olarak ama pasif durumda bulunurlar. Ne zaman kişinin bağışıklık gücü zayıf düşerse, bu mikroplar hemen saldırıya geçer. Ek olarak  sigara içme  genel hipotermi, alkolizm   kronik solunum yolu hastalıkları da bağışıklık sistemini zayıflatırlar.

Akciğer Apsesi Belirtileri

Apsenin belirgin tezahürleri vardır, bunlar arasında yüksek vücut ısısı, göğüs ağrısı, titreme, terleme, nefes darlığı, öksürük, iştah azalması, genel halsizlik  baş ağrısı gösterilebilir. Hastada bu durumu tanılamak için hastanın tıbbi geçmişin bir analizi yapılır, hastanın genel muayenesi yapılır. Laboratuar yöntemlerinden genel bir kan testi, biyokimyasal bir kan testi, antibiyotiklere duyarlılığın zorunlu şekilde yürütülmesiyle balgamın bakteriyolojik analizi yapılır. Diğer geleneksel yöntemler olan akciğer grafisi, fibrobronkoskopi, bilgisayarlı tomografi de tanı için gerekli enstrümanlardır. Akciğer apsesi belirtileri durumunda, hastanın acil tıbbi bakıma ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Akciğer Apsesi Tedavisi

Tıbbi tedavi sırasında antibiyotikler, antiseptikler, mukolitikler gibi ilaçlar hastaya reçete edilir, sülfonamid ilaçlar , florokinolonlar, immünomodülatörler, detoksifikasyon ilaçlar ve oksijen maskeleri de hastayı rahatlatmak için verilir, hatta gerekirse, abse ponksiyonunda apse drenajı yapılabilir. Akciğer Apsesi oldukça ciddi komplikasyonlar geliştirme tehlikesi barındırır. Kronik süreçte, solunum yetmezliği gelişimi, pulmoner kanamanın görünümü gibi istenmeyen durumlar oluşabilir.

Akciğer Apsesinin Önlenmesi

Akciğer absesi gelişimini önlemek için, solunum sistemi tüm hastalıklarının zamanında ve doğru bir şekilde tespit edilmesi ve tedavilerin aksatılmadan yayılmaya fırsat vermeden uygulanması önemlidir. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek doğal beslenmek , bağışıklık sistemini güçlendirmek, spor yapmak stressiz yaşam, alkol sigara gibi kötü alışkanlıkları azaltmak/bırakmak gerekir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.