Arkadaş Aileye Anlatılmalı Mı?

Arkadaş Aileye Anlatılmalı Mı?
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Arkadaş Aileye Anlatılmalı Mı? hakkında bilgiler vereceğim.

Arkadaş Aileye Anlatılmalı Mı?

Ergenlik dönemi, birçok değişimin hızla yaşandığı, ebeveynler tarafından anlaşılmadığı takdirde oldukça güç atlatılan bir dönemdir. Bu dönemde bireyler, vakitlerinin büyük bir kısmını, arkadaş ile geçirerek, ailelerinden uzaklaşırlar. O güne kadar anne ve babalarıyla paylaşılan duygu ve düşünceler, ergenlik dönemine girilmesiyle birlikte, arkadaşlarıyla paylaşılmaya başlanır.

Bu dönem aynı zamanda, karşı cinse ilginin de başladığı dönemlerdir. Ergenlik döneminin başladığını anlamanın en iyi yolu, Platonik sevgili ve platonik aşkları görebilmekten geçer. Aileler, çocuklarını korumak içgüdüsüyle, onlara bazı kurallar koyarlar ve ilişkileri hakkında kısıtlamalar getirirler. Bu durum, ergenlik dönemindeki bireylerin arkadaşlarını ailelerinden saklamasına sebep olur.

Günümüz koşullarında, ilişkilerin sanal olarak yaşanmaya başlamasıyla birlikte, gençleri bekleyen tehlikelerde artmaya başladı diyebiliriz. Haliyle anne ve babalar, evlatlarını bu tehlikelerden korumak için, onların hayatlarındaki tüm gelişmelerden haberdar olmak istiyorlar. Evlatlarını seven ebeveynlerin bu haklı isteği, gençler tarafından her zaman anlayışla karşılanmıyor. Ya da aileler gençlerle doğru iletişim kurmanın yollarını bilmek veya kabullenmek istemiyor.

arkadas

Arkadaş ve Aile Arasında Seçim Yapmamakta Bir Seçenek?

Aile ve genç açısından da oldukça güç olan bu dönemde, hayata hazırlanan bireyin başına bir tehlike gelmemesi ve kalbinin kırılmaması için, yaşadıklarını ailesiyle paylaşması çok önemlidir. Konu arkadaş olduğu zaman, bu durumu paylaşmak, gençler açısından daha da zor olabilmektedir. Fakat en doğrusu, aileden en azından birisi ile arkadaşını ve onunla ilgili düşüncelerini paylaşması gerekir. Bu kişi, anne baba olmasa bile, yakından güvenebilecek ve fikir alabilecek bir akraba olmalıdır. Sevgiliyle bir sıkıntı yaşandığı zaman, büyüğün fikir ve tecrübelerinden yararlanılarak, kendini korumak çok önemlidir.

Bunun yanı sıra, ailenin sevgiliyi başka koşullarda öğrenmesi, genç ve aile arasındaki bağların zayıflamasına yol açabilir. Aile; çocuğun kendilerinin bilgisi olmayan bir arkadaşlığı (sevgilisi) olduğunu, başkalarından ve olumsuz cümlelerle öğrenebilir. Böyle bir durumda sert bir müdahale de bulunabilir ya da çocuğu psikolojik olarak fazlası ile etkileyebilecek sert kurallar koyabilir. Çocuk böyle bir durumda, ne ailesi ile karşı karşıya gelmek isteyecek ne de arkadaşına olan sevgisinden vazgeçmek isteyecektir. Ergenlik döneminin de etkisi ile yanlış kararlara sebebiyet verebilecek bir takım davranışlara karşı öncelikle ebeveynlerin sağduyulu olması önemlidir.

Ailesiyle hiçbir şekilde düşüncelerini ve hayatını paylaşamayan gençler, böyle durumlarda uzman kişilerden yardım talep edebilirler. Aile terapileri, benzeri aile sorunlarında, önerilen yöntemlerden bir tanesidir. Bu şekilde, aile içindeki güven ve saygı ortamı yeniden şekillenebilecektir.

Uzmanlar, ergenlik döneminde arkadaş ilişkilerinde, en doğrusunun aileyle birlikte yapılan ortak etkinlikler olduğunu söylemektedir. Böylelikle, anne ve babasına yalan söylemek zorunda kalmayan birey, kendini daha rahat ve huzurlu hissedecektir. Aile ise, çocuklarının kiminle vakit geçirdiği konusunda bilgi sahibi olduğu için huzurlu olacaktır. Üstelik, Aile, çocuklarının arkadaş ilişkisini bildiği ve bilerek böyle bir şeye karşı çıkmadıkları için, çocukları herhangi bir yanlış duruma düşmemek için temkinli olacaktır. Çünkü ailenin ona olan güvenini boşa çıkarmama eğilimi olacaktır.

Kısacası, her konuda olması gerektiği gibi, bu konuda da bireylerin karşılıklı dürüst olması, bağların sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlayacaktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.