Fazla Yatan Primlerin Para İadesi Yapılır Mı? – Kredi – Bankacılık

Fazla Yatan Primlerin Para İadesi Yapılır Mı? – Kredi – Bankacılık
A+
A-

Kredi – Bankacılık kategorimizdeki bu yazımızda Fazla Yatan Primlerin Para İadesi Yapılır Mı? hakkında bilgiler vereceğiz.

Fazla Yatan Primlerin Para İadesi Yapılır Mı?

Kısa ve net bir şekilde cevap vermek gerekirse fazla yatan primlerin para iadesi talep olduğunda yapılır. Sosyal Sigortalar Kurumu, vatandaşlara yapılmakta olan emeklilik yardımlarında adil ve eşitlik ilkelerini göz önünde bulundurarak taban sınırının yanında aynı zamanda tavan ödeme sınırını da koymuştur.

Yüksek gelirli İşlerde faaliyet gösteren vatandaşların SGK prim ödemeleri belirlenen tavan sınırı geçtiyse eğer talep olması halinde fazla yatan prim iadesi yapılır.

Fazla yatan primlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan çalışan kişinin talep etmesi gerekir. Ayrıca bu işlem ile ilgili 10 senelik bir zaman aşımı süresi bulunmaktadır. SSK’lı bir şekilde çalışan vatandaşların bu süreyi göz önünde bulundurması gerekir.

Hangi Durumlarda Primlerin Para İadesi Alınır?

Prim iadelerinin para şeklinde alınması üç şekilde mümkün olmaktadır. Bu durumlardan birincisi fazla yatmakta olan primlerini iade edilmesidir. Birden fazla sigortalı işte faaliyet gösteren vatandaşların veya maaşı yüksek olan bireylerin yaşadıkları bu durum, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile belirlenen taban ücretin aşılması halinde ortaya çıkar.

Prim iadesinin istenildiği ikinci durum ise genel itibariyle emekli olmayacak durumda bulunan vatandaşları ilgilendirir. Çeşitli nedenlerden ötürü emekli olamayacağını düşünen vatandaşlar, yatırmış oldukları primleri geri alabilir. Son olarak ise vefat eden vatandaşların yakınları ölüm aylığı isteğinde bulunmamışlarsa yine aynı şekilde yatırılan primlerin geri iadesi talep edilebilir.

Prim Para İadesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Fazla yatırılan primlerin para iadesi gerçekleştirilerek almak mümkündür. Başvuru yapılmadığı takdirde prim iadesi alınmamaktadır. prim iadesi parasını talep etmek amacıyla öncelikli olarak sosyal güvenlik kurumuna bir dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekir. Dilekçe ile başvuru yapılan Sosyal Güvenlik Kurumu durumu inceleyerek, değerlendirerek koşulları taşıyıp taşımadığına bakar.

Sosyal Güvenlik Merkezi veya SGK İl müdürlüklerine dilekçe ile aynı şekilde başvuru yapılabilir. Başvuru neticesinde fazla yatan prim tespit edilmez ise başvuru derhal reddedilir. Eğer yatırıldığı tespit edilirse sonrasındaki ay içerisinde ödeme gerçekleştirilir.

Bir paragraf ile konunun toparlanması gerekirse eğer, sosyal güvenlik kurumuna bir dilekçe ile başvuru yapan vatandaşlar, fazla yatırmış oldukları primlerinin para iadelerini talep edebilir. Talepleri haklı ise ödemelerini alırlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.