Geçmeyen Öksürüğün Nedenleri ve Belirtileri
Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Geçmeyen Öksürüğün Nedenleri ve Belirtileri hakkında bilgiler vereceğim.
Geçmeyen Öksürüğün Nedenleri ve Belirtileri
Geçmeyen öksürük kimi zaman yetişkinlerde, kimi zaman da çocuklarda görülmektedir. Öksürüğün çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepler arasında solunum yolu problemleri ve hava değişimleri de yer almaktadır. Peki, geçmeyen öksürüğe sebep olan başlıca unsurlar nelerdir? Üst solunum yolunda bulunan enfeksiyon öksürüğe sebep olabilir. Burunda geniz akıntısını beraberinde getiren sinüzitten çok daha basit görülen nezleye kadar bütün üst solunum yolu problemleri öksürüğe sebebiyet verebilir. Hastaların genel anlamda kuru öksürükten şikâyet ederek geldiği bu durum kış aylarında artmaktadır. Öksürük uzun sürdüğü takdirde gastro-özefajiyal reflü, tabloya, faranjitin de dâhil olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Kronik yani geçmeyen öksürüğün en önemli nedenleri arasında astım da yer almaktadır.
Hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışma gibi şikâyetlerinin görüldüğü kuru öksürük geceleri ve egzersiz sırasında artmaktadır. Geçmeyen ve kronik hale gelen öksürük sebeplerinden birisi de bronşit olabilir. Akut bronşitte kuru öksürük gözlemlenir, hastalık ilerledikçe öksürük balgamlı hale gelmektedir. Özellikle kış mevsiminde sıklık ile görülen kronik bronşitte öksürük ve balgam şikâyetlerinin üç ay boyunca sürmesinden şikâyet edilmektedir. Kronik bronşit sigara içen kesimin büyük kısmında görülmektedir. Geçmeyen öksürüğün tanısı ve tedavisi hiç şüphesiz sebebiyet veren hastalık ortaya çıkarıldıktan sonra gerçekleşebilir. Kuru öksürük, hava kirliliği, sigara gibi unsurlar ortadan kaldırıldığı takdirde şikâyetler de son bulacaktır. Uygun bir havalandırma yöntemi ve de havanın nemlendirilmesi ile öksürük azalacaktır. Enfeksiyonlar genel olarak antibiyotik kullanarak tedavi edilmektedir.
Solunum yollarının hasara uğraması sonucu solunumu zorlaştıran KOAH, geçmeyen yani kronikleşen öksürüğün nedenlerinden biri olabilir. Daha ciddi bir sebep de geçmeyen öksürüğe ortam hazırlamış olabilir. Akciğer kanseri belirtisi öksürüktür. Fakat uzun süreli olan öksürük her zaman için akciğer kanserini akla getirmez. Öksürük reflüden dolayı da oluşabilir. Reflünün karakteri değişiklik gösterdiğinden öksürme yani karın içi basınç öksürük alanını tahriş edebilir ve yoğunlaşmaya neden olabilir. Geçmeyen öksürük yaşlı hastalarda kemik kırılmasına dahi sebep olabilmektedir. Yer yer kas ağrıları ile kendisini belli eden geçmeyen öksürük, hiç gecikmeden doktor kontrolüne alınmalıdır.
Çocuklarda Hastalığın Çeşitli Belirtileri
Geçmeyen öksürük havaların soğuması ile birlikte çocuklarda da görülmeye başlar. Çocuklara yansıması nezle, soğuk algınlığı, grip şeklinde olabilir. Bu hastalıklar özellikle kış aylarında sık sık çocuklarda görülebilir. Bu hastalıklar eşliğinde ortaya çıkan öksürükler de tedaviler ile ortadan kaybolur. Fakat bir ayı geçmekte olan öksürükler anne ve babaların dikkatinden kaçmamalıdır. Çocukların rutin hayatlarını olumsuz yönde etkileyen ve inatçı hale gelerek geçmeyen öksürükler ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Çocuklarda öksürüğün aniden oluşup oluşmadığına dikkat edilmelidir. Öksürük eşliğinde hırıltı ve balgamın varlığı kontrol edilmeli. Nefes almada zorluk, öksürüğün artışları da gözlemlenebilir. Geceleri horlama, baş ağrısı, burun akıntısı da varsa çocuğunuz hastalığa yakalanmış demektir. Aynı zamanda alerjik bulgulara ve egzamaya rastlanırsa durum ciddiyeti artmaktadır. Kilo kaybı, beslenme güçlüğü gibi çok daha büyük etkiler oluşabilir.
Öksürük Süresi Tedavi ile Bağlantılıdır
Geçmeyen öksürük bir ayı aşkın sürede görülüyorsa doktor kontrolü şarttır. Dört haftayı geçen öksürük şikâyetleri ile ilgili mutlaka ayrıntılı muayene ve tahliller gerçekleştirilmelidir. Bu süre zarfında doktor tarafından teşhis kesinleşene kadar kontrollere devam edilmeli ve aksatılmamalıdır. Öksürük sıradan olarak görülmesine karşın çok ciddi sonuçlar da doğurabilir. Geç teşhis edildiği takdirde hayati risklere dahi sebebiyet verebilir. Yaş gruplarına ve öksürük süresine göre hastalıkların ciddiyeti artmaktadır. Öksürüğünüzün hayati risk olmasını beklemeden acilen doktor kontrolüne gitmeniz gerekmektedir.