pomem pmyo polis asker bekçi

İnsülin Alerjisi Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

İnsülin Alerjisi Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
1.903
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere İnsülin Alerjisi Nedir Nasıl Tedavi Edilir? hakkında bilgiler vereceğim.

İnsülin Alerjisi Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Insülin alerjisi insülin bileşiminde mevcut olan protein bileşikleri ile karakterize edilecek patolojik bir alerji türüdür. Şeker hastalığının tedavisinde hastalara protein olmayan farklı çeşitlerde insülin preparatları reçete edilir, duyarlılık reaksiyonları genellikle rotamin ve çinko üzerinde bu İlaçta var olan maddeler nedeniyle gerçekleşmektedir. Sığır insülini immünojenik olarak kabul görürken domuz insülini alerji gelişiminde oldukça etkilidir. Bu nedenle üretimi sırasında insulinin mümkün olduğu kadar yüksek oranda saflaştırılması sağlanır.

 İnsülin Alerjisi Belirtileri

Birçok durumda alerjiler hafif seyreder, ilacın alınmasından 30 dakika veya 1 saat sonra lokal reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Hastalığın belirtileri erken reaksiyonlarla ya da 8 saat sonra bazen de enjeksiyondan 12 saat sonra hızla kaybolmaya başlar. Gecikmeli reaksiyonların gelişmesi ile beraber klinik belirtiler bir kaç gün devam edebilir. Lokal reaksiyonlar meydana geldiğinde enjeksiyon alanında kaşıntı doku şişmesi hiperemi gibi belirtiler görülebilir. Kaşınma yoğun ve hafif olabilir bazen de dayanılmaz şekilde kaşıntı olabilir ve bütün cilde yayılabilir. Nadiren insülin alerjisi insülinin uygulama alanında ciltte mühüre benzer kızarıklık görülebilir. Uzun süren insülin uygulamalarında artus fenomeni adı verilen bir durum ortaya çıkabilir; uzun süreli enjeksiyonlarda infiltrasyon buluşması yavaş yavaş meydana gelir. Sonunda bir apse ya da cerahatli fistül oluşabilir. Bu alerji türünde Hipotermi ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Alerjik reaksiyonlar insüline bağımlı olan diyabet hastalarının  binde ikisinde meydana gelir. Dolayısıyla bu durum çok nadirdir, bazen hastalarda urtiker semptomlar gelişebilir Anjiyo ödem veya anafilaktik şok adı verilen durumlar ortaya çıkabilir.

 İnsülin alerjisi tanımlanırken alerjik anamnez verileri kontrol edilir, karakteristik klinik semptomların gelişmesi alerjik immünolog endokrinolog dermatologlar tarafından hasta muayenesi yapılarak bir karar verilir. Şeker hastalarının, hastalığın verdiği tahribatın en aza indirmek için kontrol altında klinik çalışma yürütmesi gerekiyor. Hastanın klinik çalışmada genel ve spesifik immunoglobulinlerin düzeyleri incelenmektedir yine bu hastalarda mikrodoz uygulaması adı verilen bir yöntemle cilt alerji testi yapılmaktadır.

İnsülin Alerjisi Tedavisi

 İnsülin alerjisinin tedavisi şöyle olmaktadır: Eğer alerji hızlı bir şekilde ve kendiliğinden geçen hafif ve lokal hiper reaksiyonlarla kendini gösteriyorsa bu durum çok önemsenmez. Lokal alerji belirtileri uzun süre devam ederse ve her enjeksiyon sonrası meydana geliyorsa anti-histaminik ilaçlar verilir, fraksiyonel dozlarda vücudun değişik yerlerinde insülin enjeksiyonları yapılması önerilir. Eğer sistematik reaksiyonlar gelişirse şeker hastasının adrenalin glukokortikosteroidler antihistaminikler  verilerek, solunum kan dolaşımı fonksiyonlarını sürdürmesi için  acil bakım gerekebilir. Insülin alerjisini önlemek için önceden alınacak herhangi bir spesifik bir yöntem bulunmamaktadır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.