Jandarma Mazeret Atamaları – Mazeret Atamaları Neler?

Jandarma Mazeret Atamaları – Mazeret Atamaları Neler?

Jandarma ve Sahil Güvenlik personelinin atama işlemleri Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında Görevli Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğe göre işlem yapılmaktadır. Bu yönetmeliğin 11. maddesinde mazeret atamaları aşağıdaki gibi verilmiştir.

Jandarma Mazeret Atamaları – Mazeret Atamaları Neler?

Memurun sağlık, aile birliği, can güvenliği ve çocuklarının eğitim durumu mazeretlerinin belgelendirilmesi halinde, hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma sürelerini tamamlamadan isteği üzerine yer değiştirme suretiyle ataması yapılabilir. Sağlık mazeretine dayalı olarak yer değiştirmeye tabi tutulan memur, mazeretinin devam ettiğini yeni alacağı sağlık kurulu raporuyla belgelendirmek zorundadır. Bu durumun takibi yeni atandığı birliğin sorumluluğundadır.

a) Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği: Memurun sağlık durumuna dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisi, aynı çatı altında yaşayan ve bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocukları, anne ve babası ile yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının, memurun görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini, tam teşekküllü resmi sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir. Sağlık mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur aynı hizmet bölgesi içinde başka bir hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına atanabilir.

b) Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği: Memurun;

1) Kamu personeli olan eşinin, kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkânının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere,

2) Eşlerin her ikisinin de aynı kurumda çalışıyor olması halinde, kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere,

3) Eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde, kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak kaydıyla, her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere,

4) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere,

5) Milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere,

atanması suretiyle yapılabilir. Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ya da (b) bendinin dördüncü alt bendinde sayılan görevlerde bulunduğuna ilişkin belgeyi kuruma ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir.

c) Can Güvenliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği: Memurun can güvenliği mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için;

1) Kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından birinin bulunduğu yerde kalmasının can güvenliğini tehdit altında bırakacağının adli makamlardan alınacak belgeyle ortaya konulması gerekir. Can güvenliği mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur; aynı hizmet bölgesi içindeki başka bir hizmet alanına, görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde ise mahkeme kararına veya personelin talebi üzerine diğer hizmet bölgelerine atanabilir.

2) 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca hakkında adli makamlarca işyerinin değiştirilmesine ilişkin koruyucu tedbir kararı alınan memur, aynı hizmet bölgesi içindeki başka bir hizmet alanına, görev yaptığı hizmet bölgesinde ihtiyaç bulunmaması halinde ise diğer hizmet bölgelerine atanabilir.

ç) Çocuklarının Eğitim Durumu Gerekçesiyle Yer Değişikliği: Asgari iki çocuğu devam zorunluluğu bulunan önlisans veya lisans düzeyinde öğrenim gören personelin çocuklarından birinin yanına atanma isteği, hizmet ihtiyacı ve kadro imkânları dikkate alınarak çocuklarından birinin yanına bir defaya mahsus olmak üzere değerlendirilebilir. Ancak, atanma talebinin yerine getirilmesini müteakip, çocuğunun başka illerdeki benzer okullara nakli gerekçesiyle yapılacak atanma talepleri dikkate alınmaz.

İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler

Aşağıda belirtilen istisnai hallerde zorunlu çalışma süre şartı aranmaksızın bir defaya mahsus olmak şartıyla;

a) Eşi kamu kurumu veya özel sektör kuruluşundan emekli olan veya memuriyet görevinden istifa edenlerden ikametgâhını başka bir ile taşıyanların,

b) Eşinden boşananlardan çocukların velayetini mahkeme kararıyla üzerine alanların,

c) Eşi veya çocuğu vefat edenlerin,

atanma talepleri, hizmet ihtiyacı ve kadro imkânları ölçüsünde yer değiştirme suretiyle atamayla karşılanabilir.

Jandarma Atanma Dönemleri – Atanma Müracaat Dönemleri

(1) Yer değiştirme suretiyle atamalar, 10 uncu ve 11 inci maddeler ile 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (ç) ve (d) bentlerinde yer verilen nedenler hariç olmak üzere, her yıl Haziran-Eylül aylarını kapsayan dönemde yapılır.

(2) Genel atama dönemi dışında yapılan müracaatlar işleme konulmaz. Aynı gerekçeyle, atama dönemi içerisinde bir kez atanma talebinde bulunulabilir.

(3) Genel atama döneminde yapılan atanma taleplerinin değerlendirilmesi ve işleme konulması Mayıs ayı içerisinde Jandarma Genel Komutanlığı personeli tarafından EK-2’de yer alan “Yer Değiştirme Suretiyle Atanma İstek Formu”nun, Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli tarafından ise EK-3’te yer alan atama dilekçesi ve amirlerinin mütalaa formunun gönderilmesi kaydıyla her yıl Haziran-Eylül ayları içerisinde yapılır.

(4) Genel atama dönemi dışında yapılan mazeret grubu atanma talepleri veya teklifleri makul zaman içerisinde değerlendirilerek işleme konulur.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI VE SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞINDA GÖREVLİ DEVLET MEMURLARININ YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

Jandarma İl İl Görev Süreleri – Jandarma 81 İlin Görev Süreleri

Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren illeri gruplandırılarak, gelişmişlik sıralamasına göre dört hizmet bölgesine ayrılmıştır. Bu hizmet bölgelerine giren il merkezleri bu Yönetmeliğin EK-1’inde yer alan “Hizmet Bölgeleri Cetveli”nde gösterilmiştir. Bu Yönetmelik kapsamında atanma talepleri;

a) Birinci hizmet bölgesinde atandığı ilde altı yıl,

b) İkinci hizmet bölgesinde atandığı ilde altı yıl,

c) Üçüncü hizmet bölgesinde atandığı ilde beş yıl,

ç) Dördüncü hizmet bölgesinde atandığı ilde ise dört yıl,

zorunlu çalışma süresini tamamlamadan dikkate alınmaz.

(2) Özürlü Devlet memuru olarak göreve alınan personel, adaylık süresinin sona ermiş olması kaydıyla, birinci fıkrada belirtilen zorunlu çalışma sürelerine tabi değildir.”

 

Screenshot 2

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.