Kadınlarda Depresyon Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavi Seçenekleri!

Kadınlarda Depresyon Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavi Seçenekleri!
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Kadınlarda Depresyon Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavi Seçenekleri! hakkında bilgiler vereceğim.

Kadınlarda Depresyon Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavi Seçenekleri!

Kadınlarda depresyon, onların hayatının her alanında etkili olabilir. Yemek yeme, uyku düzeni ve çalışmak gibi günlük aktivitelerle nasıl başa çıkacağınızı sürekli düşündüğünüzden, depresyon tüm dünyanızı kasvetli, karanlık ve yoğun bir sis bulutu ile kaplayabilir. Depresyon sizi enerjiden ve umut duygularından mahrum bırakarak boş ve çaresiz hissetmenize neden olabilir.

Kadınların, erkeklere göre depresyondan etkilenme ihtimali neredeyse iki katından daha fazladır. Bazı uzmanlar, bunun belki de kadınların, yaşamlarında taşıyabilecekleri birçok rolün bir sonucu olan ve depresyona katkıda bulunan birçok faktöre sahip olduğunu öne sürmektedir: eş, anne, arkadaş, bakıcı, çalışan, dert ortağı vb. Kendisi içindeki her rol oldukça karmaşıktır ve birçok inişe ve çıkışa neden olabilir.

Diğer birçok bilim insanı ise, daha güçlü genetik yatkınlıklar veya dalgalanan hormon seviyeleri dahil biyolojik nedenlerle açıklanabileceğini öne sürmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelinde yaklaşık 350 milyon insan depresyondan mustarip. Ulusal Ruh Sağlığı Birliği, her sekiz kadından birinin, yaşamları boyunca bir noktada depresyon belirtileri yaşadığını belirtmektedir. Depresyon yaşayanların yarısından azı yeterli tedavi alabilmektedir.

Depresyon prevalansı çok yüksek ve şiddetli olduğundan, depresyonun en üst belirtilerinin farkında olmak önemlidir. Herhangi bir bozukluğa karşı savaşmanın ilk adımı semptomlarını öğrenmektir.

Kadınlarda Depresyon Belirtileri

Kadınlarda depresyon belirtilerinin baskın ve genellikle gözlemlenebilenlerine baktığımıza zaman: İştahsızlık, uyku zorluğu, günlük aktivitelere ilgi eksikliği ve yinelenen intihar veya ölüm düşünceleri gibi belirtiler olabilir. Bu ezici duygulara ek olarak, başka birçok depresyon belirtileri de bulunmaktadır.

Suçluluk, Değersizlik ve Umutsuzluk Duyguları

Suçluluk, özgüven eksikliği ve karamsar bir bakış açısı, depresyonun klinik semptomlarının %90 oranla depresyon yaşayanlarda görüldüğü durumlarıdır. Bazı kadınlar yaptıkları hatalardan dolayı kendilerini aşırı derecede suçlayarak, daha fazla suçluluk duygusu sergileyebilirler. Depresyonu olan kadınlar sıklıkla herhangi bir basit olayda dahi kendilerini diğerlerinden daha fazla suçlarlar.

Kaygı

Depresyondan mustarip kadınlar endişe ve korkuya yatkındır. Anksiyete, herhangi basit bir durumun dahi gerçekleşmek üzere olduğu için gergin hissedilmesinden ibaret değildir. Anksiyete bozuklukları, bir kişinin iç huzurunu olduğundan çok daha fazla karıştırır, bu durumdakiler için en küçük olaylar saplantı halini alır ve kişiyi paranoya noktasına götürür. Bir anksiyete atağı, bir kadını daha karamsar bir hale sokar ve bu karamsarlık ve asosyallikten kurtulmak kolay olmayabilir.

İzolasyon

Kadınlarda depresyon semptomlarına bakıldığında sıklıkla görülmektedir ki bazı kadınlar sosyal aktiviteyi gereksiz görürler ve bunun sonucunda dış dünyadan ve insanlardan uzaklaşarak kendilerini izole etmeyi seçerler. Sosyal aktivitenin yalıtılması veya engellenmesi ve sosyal temas, tıbbi olarak adhedonia olarak bilinen bir durumun bir parçasıdır, ki bu bir zamanlar zevkli olan faaliyetlerde zevk alma deneyiminin kaybıdır. Bu, depresyonun merkezi bir özelliğidir. Adhedonia, hastalığın en erken göstergelerinden biridir.

Yorgunluk

2004 yılında Psikiyatri dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, yorgunluk kadınlarda sık görülen bir diğer depresyon belirtisidir. 2000 yılında Avrupa Nöropsikofarmakolojisinde yayınlanan bir çalışmada, 78.463 katılımcının yüzde 73’üne majör depresyon belirtisi teşhisi konulmuş ve bunların tümü halsizlik ve yorgunluk şikayetleri bildirmişlerdir.

Kadınlarda depresyon belirtileri arasında yorgunluk, en sık karşılaşılan belirtidir: Beynimizdeki serotonin olarak bilinen nörotransmiter, mutluluk duygularını oluşturmaktan sorumludur. Başka bir nörotransmitter olan epinefrin, enerji yaratmaktan sorumludur. Klinik depresyonda, beyin tarafından üretilen serotonin seviyeleri baskılanır, böylelikle epinefrin üretimi azalır. Bu süreç kronik yorgunluğa yol açar.

Sinirlilik ve Öfke

Ezici umutsuzluk duygularının yanı sıra, sinirlilik ve öfke; depresyonun diğer karakteristik özellikleridir. Depresyon yaşayan kadınlarda herhangi ufak bir kıvılcım veya normalde görmezden gelinebilecek durumlar dahi öfke patlamalarına yol açabilir.

Son araştırmalara göre, depresyon sırasında sinirlilik ve öfke semptomları majör depresif bozukluğun daha şiddetli ve karmaşık bir şekli için klinik belirteçler olarak görülmüştür.

Kadınlarda Depresyon Sorununu Artıran Durumlar Nelerdir?

Biyolojik, kişilerarası, kişilik ve psikolojik faktörler de dahil olmak üzere kadınlarda depresyon riskini artıran bazı önemli faktörler bulunmaktadır.

Kimi uzmanlar, kadınların yaşamları boyunca meydana gelen hormonal değişikliklerden dolayı depresyon olasılığının arttığına inanmaktadır. Ergenlikten gebelik, menstrüasyon ve menopoza kadar kadınlar depresyon gelişimine katkıda bulunabilecek birçok hormon dalgalanmasına maruz kalırlar.

Kadınlarda depresyon gelişimine katkıda bulunabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • Erken üreme yıllarında duygudurum bozukluklarının geçmişi
  • Ailede duygudurum bozuklukları öyküsü
  • Devam eden sosyal ya da psikolojik stres durumu
  • 10 yaşından önce ebeveynin kaybı
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Çocukluk döneminde fiziksel veya cinsel istismar
  • Sosyal destek sisteminin kaybı

Bu tüm üzücü durumlara rağmen, depresyon tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Siz veya hayatınızdaki bir kadın depresyon belirtileriyle mücadele ediyorsa, kendinizi daha iyi hissetmek için yapabileceğiniz şeyler olduğunu bilin. Gerçek bir iyileşmeye giden yolda yeniden başlamanıza yardımcı olmak için bugün tecrübeli bir zihinsel sağlık uzmanına ulaşın.

Genç Kızlarda Depresyon

Yetişkinlerde olduğu gibi, genç kızların da erkeklerden daha fazla depresyon geçirme olasılığı bulunmaktadır. Semptomlar yetişkinler ve çocuklar ile karşılaştırıldığında da farklı olabilir. Ebeveynlerin gençlerde depresyon belirtilerinin farkında olmaları önemlidir, bu nedenle gerekirse müdahale edebilirler:

  • Üzüntü ve sinirlilik içerebilecek ruh hali değişiklikleri
  • Aileden ve arkadaşlardan çekilme
  • Akademik performansta bir düşüş
  • Uyku, yeme alışkanlığı ve enerji seviyeleri gibi davranışlardaki değişiklikler
  • Okul, arkadaşlar, kulüpler veya sporlar gibi bir zamanların zevk aldığı şeylere ilgi eksikliği
  • Aşırı kaygı
  • Kendi kendine zarar verme eğilimleri veya durumları
  • Regl rahatsızlığı

Yalnızca kadınların duyarlı olduğu ve düşük ruh hali için tetikleyici birkaç depresyon türü bulunmaktadır. Premenstrüel disforik bozukluk (PMDD), çoğu kadının yaşadığı premenstrüel sendrom veya PMS ile benzerdir. PMDD,   daha şiddetlidir ve majör depresyon ile aynı belirtilere neden olabilir; ayrıca kramp ve PMS’ye özgü diğer fiziksel semptomlar da görülebilir.

Bu tür bir depresyon genellikle bir kadının döneminden yedi ila 10 gün önce başlar ve birkaç gün devam edebilir. Antidepresanlarla tedavi, PMDD semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Majör depresyon belirtilerine ek olarak, bu durum neden olacak faktörler:

  • Kaygı
  • Gerginlik
  • Aşırı duygusal hassasiyet
  • Ruh hali
  • Sinirlilik ve öfke
  • Boğulmuş ya da kontrol altında olmama duyguları
  • Kramplar, meme hassasiyeti, baş ağrısı ve şişkinlik dahil olmak üzere, daha şiddetli olabilecek PMS’nin fiziksel belirtileri

Perinatal ve Doğum Sonrası Depresyon

Hamilelik sırasındaki depresyona perinatal depresyon, doğumdan sonra ise doğum sonrası depresyon denir. Kadınlar hamilelik sırasında ve sonrasında birçok hormonal değişiklik yaşar ve biraz depresif hissetmek alışılmadık bir durum değildir. Kalıcı ve şiddetli depresyon, normal değildir ve bu durumlardan biri olarak teşhis edilebilir. Belirtiler arasında tipik depresyon belirtileri vardır, ancak bir kadın da şunlar ayrıyeten yaşanabilir:

  • Bebeği ile bağlanma veya bağlantı kurma zorluğu
  • Yoğun sinirlilik veya öfke dahil, ciddi ruh hali dalgalanmaları
  • Kontrol edilemez ve tahmin edilemez ağlama
  • Kendini suçlu, utanmış ve kötü bir anne gibi hissetmek
  • Panik ataklar
  • Kendisine veya bebeğine zarar verme düşünceleri

Son belirti olağandışı ve çok ciddidir. Nadir durumlarda, doğum sonrası depresyonu olan bir kadın, sanrılar, halüsinasyonlar, kafa karışıklığı, takıntılı düşünceler ve paranoyak düşüncelere neden olabilecek psikoz dönemi yaşayabilir. Bu durum, bir annenin kendisine veya bebeğine zarar vermesi konusunda korkunç düşünceleri olmasına da neden olabilir. Bu belirtiler çok ciddiye alınmalı ve acil bir tıbbi durum olarak değerlendirilmelidir.

Perimenopozal Depresyon

Bir kadının hayatında hormonların değiştiği bir başka zaman menopoza girişte gerçekleşir. Buna perimenopoz denir ve çeşitli fiziksel ve ruh hali semptomlarına neden olabilir. Bu süreçten geçmek zor ve rahatsız edici olabilir, ancak depresyon normal değildir. Düşük ruh hali, aktivitelere ilgi kaybı, huzursuzluk, uyumakta zorluk ve endişe gibi majör depresyon semptomları ele alınmalıdır.

Perimenopozal depresyon yaşamak, pek çok kadına sürecin doğal bir parçası gibi görünebilir. Bu, yaşamlarında şu anda depresif belirtileri olan kadınların çoğunun, daha önce hiç depresyon ile mücadele etmediği gerçeğiyle açıklanabilir. Bir çalışma, hiç depresyon geçirmemiş olan perimenopoz geçiren altı kadından birinin depresif semptomlar geliştirdiğini ortaya koymuştur. Perimenopozal depresyonun tedavi ile yönetilebilecek bir zihinsel sağlık sorunu olduğunun farkına varmak önemlidir.

Birlikte Oluşan Bozuklukların Belirtileri

Depresyon ile mücadele eden kadınların anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları ve madde kullanım bozuklukları gibi eşzamanlı bozukluklara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Anksiyete bozukluklarının belirtileri, bir kişinin durumuna, huzursuzluğuna, yorgunluğuna, yoğunlaşma sıkıntısına, kas gerginliğine, huzursuzluğa ve uyumakta zorluk çekmesine ve aşırı endişeli olmasına göre değişebilir.

Yeme bozukluğu belirtileri, tipe bağlı olarak değişebilir, ancak balina yeme, duygusal yeme, yalnız yeme ve yemekten kaçınma, balina yeme sonrası suçlu veya iğrenme hissi, kilo alma korkusu, sağlıksız kalori kısıtlaması veya balina yeme sonrası temizlenme içerebilir. Madde kullanım bozuklukları belirtileri, sorunlara neden olmalarına rağmen uyuşturucu veya alkol kullanmak, maddelerin kontrol dışı kullanımı, kullanım için çok zaman harcamak ve tolerans ve geri çekilme yaşamaktır.

Kadınlarda Depresyon belirtilerinin tanınması önemlidir, çünkü bu profesyonel tedavi olmadan bitmeyecek olan kronik bir zihinsel hastalıktır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.