Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Araması Nasıl Yapılır?

Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Araması Nasıl Yapılır?

Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapan Polis Memurları için bu yazımızda Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Araması Nasıl Yapılır?  hakkında bilgiler vereceğim.

Polisler, Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Arama yetkisini, Adli ve Önleme Arama Yönetmeliğindeki 28. maddesinde yer alan Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Arama ‘den almaktadır. Adli ve Önleme Araması Yönetmeliğindeki Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Arama Aşağıdaki gibidir:

Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Araması Nasıl Yapılır?

Aramanın gerçekleştirileceği yerde, öncelikle kişilerin kaçmasını ve saldırmasını engelleyecek şekilde gerekli güvenlik tedbirleri alınır.

Kolluk görevlileri, kolluk görevlisi olduğunu ispatlayan kimliğini gösterir.

Üst araması, kişinin cinsiyetinde bulunan görevli tarafından yapılır.

Üst ve eşya araması sırasında, yapılan aramanın konusu olan eşyanın ne olduğu veya aramanın yapılmasına temel teşkil eden sebepler ilgiliye açıklanır.

Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Araması

Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Araması

Üst araması sırasında, kişinin beraberinde olan eşya da, mümkünse elektromanyetik cihazlarla, değilse beş duyu organı aracılığıyla aranır. Sahipsiz eşya hakkında da aynı hüküm uygulanır.

Kişi direndiği takdirde üst ve eşya araması orantılı güç kullanılarak gerçekleştirilir.

Üst ve eşya araması, kişinin veya aracın ilk durdurulduğu yerde veya o yerin yakınında, mümkün olduğu kadar başkalarının göremeyeceği tarzda yapılır. Başka yere götürülerek arama yapılamaz. Gerektiğinde kolluk aracından veya yakındaki kapalı bir yerden yararlanılabilir.

Üst araması sırasında, kişinin üstünde veya eşyasında rastlanan özel kâğıt ve zarflar, içinde müsadereye tâbi bir eşya bulunması ihtimali dışında açılmaz; açıksa dahi yazılı bilgiler okunamaz.

Kişinin kanunlara göre izin verilmeyecek bir şeyi taşıdığına ilişkin makul şüphenin bulunması ve aramanın amacına başka türlü ulaşılamaması hâlinde, üst araması aşağıda belirtilen şekilde giysiler çıkartılmak suretiyle yapılabilir:

a) Arama yapılmadan önce, bu aramayı yapmanın neden gerekli görüldüğü ve nasıl yapılacağı, o birimde görevli en üst kolluk âmiri tarafından ilgiliye bildirilir.

b) Arama, aynı cinsiyetten görevliler tarafından yapılır; arama işlemi kimsenin görmemesini sağlayacak tedbirler alınarak gerçekleştirilir.

c) Arama, kişinin utanma duygusunu en az ihlâl edecek bir şekilde yapılır; önce bedenin üst kısmındaki giysiler çıkarttırılır; bedenin alt kısmındaki giysiler, üst kısmındaki giysiler giyildikten sonra çıkarttırılır. Bu giysiler mutlaka aranır.

d) Arama sırasında bedene dokunulmaması için gerekli özen gösterilir.

e) Arama, mümkün olduğunca kısa bir süre içinde bitirilir.

Yapılan aramanın neticesinde bir suça ilişkin iz, eser, emare ve delil elde edilirse, kişi yakalanır.

Bu maddede yazılı işlemler gece de yapılabilir.

Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Araması

Karar veya Yazılı Emir Üzerine Üst ve Eşya Araması

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.