Kolluk Gözetim Komisyonu Nedir? Görevleri Neler? Nasıl Başvurulur?

Kolluk Gözetim Komisyonu Nedir? Görevleri Neler? Nasıl Başvurulur?
A+
A-
Kolluk Kuvvetlerinde görev yapan memurlar için bu yazımızda Kolluk Gözetim Komisyonu Nedir? Görevleri Neler?  hakkında bilgiler vereceğim.

Kolluk Gözetim Komisyonu Nedir? 

Kolluk Gözetim Komisyonu; kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin sağlanması ve vatandaşların kolluk hizmetleri ile ilgili öneri, istek ve şikayetlerini iletebilmesi amacıyla kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır.
6713 sayılı Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması Hakkındaki Kanun 2016 yılında yürürlüğe girmişti. Kanunun 3. Maddesinde kurulacak komisyonun kendi yetki ve sorumluluğu altında bağımsız olarak görev yapacağı belirtilmişti. Bu kapsamda, Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulmasında Hakkında Kanunun uygulanmasına dair yönetmelik hazırlandı.
Hazırlanan Yönetmeliğe göre Kolluk Gözetim Komisyonu, kolluk şikayet sistemine ilişkin olarak yürütülen bütün iş ve işlemlerde uzmanlaşma, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık ile bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından önemli katkılar sağlayacak.

Komisyon Ayda En Az 1 Defa Toplanacak

Komisyon, Başkanın yönetiminde ayda en az 1 defa olmak üzere en az 5 üyenin katılımı ile toplanacak ve en az 4 üyenin aynı yöndeki oyuyla karar alacak. Başkanının olmadığı hallerde Bakanlığımız Teftiş Kurulu Başkanı vekalet edecek. Komisyonun sekretarya hizmetleri Teftiş Kurulu Başkanlığı yerine getirecek. İhtiyaç duyulması halinde gündemdeki konularla ilgili olarak görüşlerinden yararlanılmak üzere dışardan kişiler toplantıya davet edilebilecek, ancak komisyon kararları dışarıdan katılanların yanında alınmayacak.

Komisyon, Kolluk Görevlilerin Çalışma Koşullarının İyileştirilmesine Yönelik de Çalışmalarda Bulunacak

Kolluk Gözetim Komisyonu, kolluk şikayet sisteminin işleyişine dair ilkeleri belirleyecek, kolluk görevlileri hakkında gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin soruşturması yapılmasını isteyebilecek. Komisyon, kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini yönelik çalışmalar yürütecek, bu konuda Bakanlığımız önerilerde bulunacak. Tespit, görüş ve öneriler içeren raporlar hazırlayarak her yıl Mart ayında bu raporlar TBMM İnsan Hakları Komisyonuna ve Cumhurbaşkanlığına gönderecek ve raporları kamuoyuna açıklayacak. Kolluk Etik ilkelerinin uygulanmasını izleyecek. Kolluk şikayet sistemi hakkında en az 2 yılda bir kamuoyu araştırması yapacak ya da yaptıracak. Görev alanına giren konular ile ilgili üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve ilgili STK’lar ile işbirliği yapacak. Kolluğun hizmet içi eğitim programları, kolluk hizmetlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi konularında izleme ve görüş bildirecek.
Kolluk görevlilerinin çalışma koşulları konusunda araştırma yapacak. İhbar ve şikayet istatistik ve analizlerini Bakanımıza sunacak. Kolluk şikayet sistemi konusunda tanıtıcı dökümanlar, kamu spotu vb. yollarla kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlayacak. Sivil toplum kuruluşları, yükseköğretim kurumları, mesleki kuruluşlar başta olmak üzere ilgili kurumlarla iletişim içerisinde olmak ve gerektiğinde toplantı, çalıştay, panel vb. faaliyetler icra edecek.

Valilik ve Kaymakamlıklarda Kolluk Şikayet Büroları Oluşturulacak

Kolluk şikayetlerine ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere valiliklerde il idare kurulu müdürlükleri, kaymakamlıklarda ilçe yazı işleri müdürlükleri bünyesinde kolluk şikayet büroları oluşturulacak. Kolluk şikayet büroları ihbar ve şikayetlerin merkezi kayıt sistemine kaydını da yapacak.

Şikayetler Kayıt Altına Alınacak

Kolluk Gözetim Komisyonu ile bağlı kuruluşlar, valilikler ve kaymakamlıklar arasında, kolluk görevlileri hakkında idari mercilerce yürütülen ceza ve disiplin işlemleriyle ilgili olarak gerekli bilgilerin kaydedilmesi ve yapılan uygulamaların izlenmesi amacıyla oluşturulan Merkezi Kayıt Sistemi veri tabanı oluşturulacak. Kolluk görevlileri hakkında Komisyona veya diğer idari mercilere yapılan her türlü ihbar ve şikâyet, merkezi kayıt sisteminden bir numara verilerek kayıt altına alınacak.  İdari merciler tarafından resen tespit edilen ve işlem yapılmasını gerektiren fiil ve hâller için de merkezi kayıt sisteminden bir numara verilecek.

KOLLUK GÖZETİM KOMİSYONU BAŞVURU İÇİN TIKLAYIN

Komisyonun görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir:

a) Kolluk şikâyet sisteminin işleyişine dair ilkeleri tespit ederek bunlarla ilgili olarak Bakanlığa önerilerde bulunmak, bu konudaki uygulamaları izlemek ve sistemin işleyişinde kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak.
b) Kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlardan veya disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum veya davranışlarından dolayı gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin soruşturması yapılmasını istemek.
c) Kolluk şikâyet sisteminin işleyişiyle ilgili konularda teftiş ve denetim yapılması için Bakanlığa önerilerde bulunmak, bu teftiş ve denetimler sonucunda düzenlenen raporları değerlendirmek, tespit edilen eksiklikler konusunda alınması gereken idarî tedbirleri belirleyerek Bakanlığa önermek ve bu raporlardan uygun gördüklerini kamuoyuna açıklamak.
ç) Merkezî kayıt sisteminin etkili bir şekilde işlemesi ve geliştirilmesi için Bakanlığa önerilerde bulunmak ve bu sistemin işleyişini izlemek.
d) Merkezî kayıt sisteminden elde edilecek veri ve bilgilere ilişkin istatistikler hazırlamak, veri tabanı oluşturmak, elde edilen veri ve bilgilerin analizini yapmak veya yaptırmak, strateji belirlenmesine ve uygulamaya ilişkin önerilerde bulunmak ve gerekli görülen hâllerde bu analizlerin sonuçlarını kamuoyuna duyurmak.
e) Görev alanına giren konularda tespit, görüş ve öneriler içeren yıllık raporlar hazırlamak ve bu raporları her yıl mart ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Cumhurbaşkanlığına göndermek ve kamuoyuna açıklamak.
f) Kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik araştırmalar yapmak veya yaptırmak, kolluk hizmetlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik olarak yapılan çalışmaları izlemek, değerlendirmek ve bu konularda Bakanlığa önerilerde bulunmak.
g) Kolluk etik ilkelerinin uygulanmasını izlemek; bu ilkelerin etkin bir şekilde uygulanması konusunda yetkili makamlara önerilerde bulunmak ve bu konuda kolluk teşkilâtı ve diğer ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmak.
ğ) Kolluk şikâyet sistemine kamuoyunun duyduğu güveni ölçmek ve halkın sisteme ilişkin görüş ve düşüncelerini değerlendirmek amacıyla en az iki yılda bir olmak üzere kamuoyu araştırmaları yapmak veya yaptırmak.
h) Görev alanına giren konularda üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile iletişim kurmak ve iş birliği yapmak.
ı) Kolluğun hizmet içi eğitim programlarıyla ilgili olarak yetkili birimlere görüş bildirmek ve önerilerde bulunmak.
i) Görev alanına giren konularla ilgili mevzuat düzenlemeleri hakkında görüş bildirmek.
(2) Kolluk görevlilerinin disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum veya davranışlarıyla ilgili ihbar ve şikâyetlerin Komisyona intikal etmesi veya Komisyon tarafından resen öğrenilmesi üzerine Komisyon, Kurul Başkanlığından söz konusu ihbar veya şikâyetlerin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde disiplin soruşturması açılmasını isteyebilir. Bu istem üzerine Kurul Başkanlığınca genel disiplin hükümlerine göre işlem yapılır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.