2024 MSÜ Askeri Öğrenci 2’nci Seçim Aşamaları Detaylı Anlatım
2023 MSÜ Askeri Öğrenci 2’nci Seçim Aşamaları Detaylı Anlatım MSÜ adayları bu yazımızda sizlere, MSÜ Askeri Öğrenci 2’nci Seçim Aşamaları Detaylı Anlatım hakkında bilgiler vereceğim.
2024 MSÜ Askeri Öğrenci 2’nci Seçim Aşamaları Detaylı Anlatım MSÜ adayları bu yazımızda sizlere, MSÜ Askeri Öğrenci 2’nci Seçim Aşamaları Detaylı Anlatım hakkında bilgiler vereceğim.
2024 MSÜ Askeri Öğrenci 2’nci Seçim Aşamaları Detaylı Anlatım
1) 2023 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2023-MSÜ)’nda Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek taban puanı veya daha yüksek puan alan adayların 2’nci seçim aşamalarına katılımı amacıyla yapılacak çağrı https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır.
2) Başvurusu kabul edilen adayların icra edilecek olan 2’nci seçim aşamalarına gelirken beraberlerinde getireceği belgeler https://personeltemin.msb.gov.tr internet adresinde yayımlanacaktır. Adayların eksik evrak ile gelmeleri durumunda en kısa zamanda evraklarını tamamlamaları sağlanacak, evraklarını istenen zamanda tamamlayamayan adaylar eleneceklerdir.
3) 2’nci seçim aşamalarına çağrılan adaylar; internette ilân edilen tarih ve saatte, Kara Harp Okulu Komutanlığı/Ankara sınav merkezinde hazır bulunacaklardır. 2’nci seçim aşamaları, sağlık raporu bölümü hariç olmak üzere; a. Hava Harp Okulu adayları için birinci gün Evrak Kontrol, Fiziki Değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), ikinci gün Psikomotor Testi, üçüncü gün mülakat sınavları yapılacak şekilde 3 gün, b. Diğer Okulların adayları için birinci gün Evrak Kontrol, Fiziki Değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi, Fiziki Yeterlilik Testi (FYT), ikinci gün mülakat sınavları ile Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (sadece Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu adayları için) yapılacak şekilde 2 gün sürecektir.
4) 2023-MSÜ sınavına katılan ve TYT/AYT sınavı başvurusu yapan adaylardan birinci tercihi Hava Harp Okulu olanların (birinci tercihler yeterli olmaz ise diğer tercihlere göre) 2023-MSÜ Sayısal Puanı en yüksekten başlayarak oluşturulacak sıralama listesine göre önceden belirlenen kontenjan miktarı kadar aday Hava Harp Okulu adayı olarak belirlenecek, diğer adayların Hava Harp okulu adaylıkları sonlandırılacaktır.
2023-YKS’ye ilişkin ayrıntılı bilgi, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) Başvuru Kılavuzunda yer alacaktır.
2023-YKS Kılavuzu, 2023-YKS başvurularının başladığı tarihte ÖSYM’nin internet sayfasından yayımlanacaktır. 2023-MSÜ’ye başvuran adayların 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) Başvuru Kılavuzunu dikkatlice incelemeleri ve kılavuzda belirtilen kurallar doğrultusunda 2023-YKS’ye başvuru yapmaları gerekmektedir.
Bu adaylar 2’nci seçim aşamalarında diğer adaylardan farklı olarak Psikomotor Testine tabi tutulacaktır. 2’nci seçim aşamaları sonunda başarılı olan adaylardan “MSÜ’de Askeri öğrenci olur, Kategori-1 hava aracında uçucu yetiştirilmeye elverişlidir.” raporu alanlar, 2023-YKS Sayısal Puanı (Orta öğretim başarı puanı eklenmemiş puan) (100’lük sisteme dönüştürülerek), FYT ve Mülakat notları, MSB’lığının belirleyeceği oranlar dahilinde hesaplanarak sıralanır. Bu adaylardan Öğrenci Seçme Uçuşu (ÖSU) kontenjanına girmeye hak kazananlar ÖSU eğitimine başlatılacaktır. Hava Harp Okulu için 2’nci Seçim Aşamalarına çağrılan her aday ÖSU’ya tefrik edilmeyecektir. Kontenjana giremeyen adayların Hava Harp Okulu adaylığı sonlandırılacak (Hava Kuvvetleri Komutanlığı namına KHO’da okutulacak İstihkâm sınıfı hariç), varsa diğer tercihleri için adaylıkları devam edecektir. ÖSU’yu başarı ile bitiren adaylar HHO kontenjanı dahilinde yerleştirme esaslarına göre sıralamaya tabi tutulacaklardır. 2024 MSÜ Askeri Öğrenci 2’nci Seçim Aşamaları Detaylı Anlatım
5) 2’nci seçim aşamaları şunlardır:
a) Evrak Kontrolü:
2’nci seçim aşamalarına çağrılan adayların, T.C. kimlik numarası ve fotoğrafı bulunan kimlikleri ile internette yayımlanan ve 2’nci seçim aşamalarına gelirken beraberlerinde getirmeleri gereken belgeleri tam olarak getirip getirmedikleri, getirilen belgelerin adayların internet üzerinden başvuru sırasında beyan ettiği bilgileri doğrulayıp doğrulamadığı kontrol edilir. Yapılan kontrolde başvuru koşullarını sağlamadığı tespit edilen adaylar seçim aşamalarına katılamazlar.
b) Fiziki Değerlendirme:
Aday öğrencilerin değerlendirilmesinde Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde yer alan boy ve kilo sınırları esas alınır. Ölçümler mutlaka ayakkabısız ve çorapsız yapılacaktır. Yaşının gerektirdiği boy uzunluğu ile boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına sahip olmayan adaylar başvuru şartlarını taşımadığından seçim aşamalarına katılamazlar. Bu aşamada elenen adayın itirazı: aynı gün içerisinde, seçim aşamalarının icra edildiği bölgeyi terk etmeden kabul edilir ve farklı tartı, ölçüm veya kontrol cihazları ile tekrar değerlendirilir. İkinci değerlendirmede belirlenen sonuçlar kesindir ve tekrar itiraz edilemez. Askeri Öğrenci Adayları için Boy-Kilo Sınırları TABLO-2’de gösterilmiştir. Hava Harp Okulu adayları için uygulanacak boy-kilo sınırları anılan tablodaki 165 cm -190 cm (dahil) arasında olacaktır. Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm, Kadın Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm olarak uygulanacaktır. Boy sınırının altında kalan adayların fiziki değerlendirme (2. Seçim Aşamaları) aşamasında adaylıkları sonlandırılacaktır.
c) Kişilik Değerlendirme Testi:
Adayların kişilik özelliklerini belirlemek, mülakat aşamasına destekleyici veri sağlamak amacıyla kullanılır, test sonuçlarına göre eleme yapılmaz.
ç) Fiziki Yeterlilik Testi (FYT):
(a) Adayların çabukluk, çeviklik ve kondisyonlarını ortaya çıkaracak testler olup, mekik, şınav ve 400 metre koşu branşlarında yapılır.
(b) Adayların Fiziki Yeterlilik Testi için yanlarında spor malzemeleri (eşofman, spor şortu, spor ayakkabısı, spor çorabı, havlu vb.) getirmeleri gerekmektedir. Fiziki Yeterlilik Testine katılan adaylar, kendilerinde herhangi bir sağlık sorunu olmadığını kabul ve beyan etmiş sayılır. Bu nedenle sınavlar süresince meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorununda sorumluluk adaylara aittir. Yine de kurumumuza verilmek üzere Aile Hekimi/Sağlık kurumundan alınmış olan Durum Bildirir Tek Hekim Sağlık Raporunu yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Fiziki Yeterlilik Testinin yapılacağı günde sağlık durumu itibarıyla testlere katılamayacak durumda bulunan adaylar (ameliyatlı, kırık, burkulma vb.) sınavlara kabul edilmezler. Bu durumda haklarını kaybetmiş sayılırlar.
(c) Fiziki Yeterlilik Testinde uygulanacak branşlara göre derece ve puanlar TABLO-3’de gösterilmiştir. Tüm testlerde üst sınır derecesinde performans gösterenler 100 tam puan alacaklardır. Fiziki Yeterlilik Testinde yapılan 3 branşın 2’sinden en az birer puan almak zorunludur, 2 ve daha fazla branştan puan alamayan aday not toplamına bakılmaksızın elenir. Bütün branşlardan alınan toplam puan nihai puan sıralamasında dikkate alınacaktır.
(ç) Fiziki Yeterlilik Testi sonuçları adaylara sözlü olarak bildirilir. Aday ‘0’ puan aldığı her branş için itiraz hakkına sahiptir. Adaylardan itiraz etmek isteyenler, taleplerini aynı gün içerisinde, seçim aşamalarının icra edildiği bölgeyi terk etmeden itiraz komisyonuna iletir. (Seçim aşamalarının yapıldığı yer terk edildikten sonra yapılacak itirazlar dikkate alınmaz.) Fiziki Yeterlilik Testine itiraz aynı gün içerisinde test bitimine müteakip yapılır. İtiraz eden aday ilgili branştan tekrar teste tabi tutulmak üzere ilgili istasyona gönderilir. İtiraz sonucu, adaylara sözlü olarak bildirilir. İtiraz komisyonun değerlendirmesi nihai karar hükmünde olup, adayın ikinci bir itiraz hakkı söz konusu değildir.
d) Psikomotor Testi (Sadece Hava Harp Okuluna Başvuran ve Çağırılan Adaylar İçin) :
(a) Psikomotor Testi Hava Harp Okulu adayı olarak belirlenen adaylar için uygulanacaktır.
(b) Adayların el-ayak-göz koordinasyonu, dikkat ve tepki hızını değerlendirmek, uçuşa temel teşkil eden algılama hızı, durumsal farkındalık, seçici dikkat vb. yeteneklerini ölçmek amacıyla bilgisayar ortamında uygulanır.
(c) Psikomotor testinden kadın ve erkek adaylardan 100 puanın altında alan adaylar elenir. Baraj puanının altında puan alan adaylar başarısız kabul edilerek Hava Harp Okulu adaylığı sonlandırılır, varsa diğer okul tercihleri için seçim aşamalarına devam ettirilir. Psikomotor testinin itirazı yapılmaz ve her adayın tek giriş hakkı vardır.
(ç) Psikomotor testinde aday geçti veya kaldı şeklinde değerlendirilir. Psikomotor testinden alınan puan değerlendirmede kullanılmaz.
e) Mülakat:
(1) Fiziki Yeterlilik Testinden başarılı olan adaylar mülakat komisyonlarına sevk edilir.
(2) Adaylar, Bakanlık tarafından oluşturulan mülakat komisyonları tarafından sınava tabi tutulurlar.
(3) Mülakat; komisyon ile aday arasında yüz yüze, sözlü iletişim şeklinde, soru ve cevap yöntemi uygulanarak gerçekleştirilir. (4) Mülakatta adaylar; genel görünüş, kendisinden istenileni kavrama yeteneği, özgüveni, öz geçmişi, kişiliği, psikolojik yapısı, kendini ifade edebilme yeteneği, beden dilini kullanma becerisi, duygusal dengesizlik, dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, açıklık ve askerî personel/askerî öğrenci adayları için ayrıca askerlik mesleğine uygunluğu ve istekli olması yönünden değerlendirilir.
(5) Adayların mülakat sınavında başarılı olabilmesi için Bakanlık tarafından belirlenen baraj puanı (100 tam puan üzerinden en az 70 puan) ve üzerinde puan alması gereklidir.
(6) Adaylar, Harp Okulu (HO) ve Astsubay Meslek Yüksek Okulu (MYO) için aynı mülakat değerlendirmesine tabi tutulacaktır. HO ve MYO tercihi olan adaylar, mülakat değerlendirmesi sonucunda, HO ve MYO’ya ait birbirinden bağımsız iki ayrı not alacaklardır.
f) Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Sadece Bando Astsubay Meslek Yüksekokuluna Başvuran Adaylar için): Mülakat aşamasından başarılı olunması durumunda Bando Astsubay Meslek Yüksekokuluna başvuran adaylar mülakat aşamasını müteakip Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavına alınırlar. Adayların çalgı icra performanslarını daha iyi göstermeleri maksadıyla Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı 2’nci seçim aşamasının ikinci günü icra edilecektir. Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, Teori ve Çalgı Performansı olmak üzere iki ana bölümden oluşur.
(1) Teori: (I) Solfej: Muammer SUN’un Solfej 1 kitabından komisyonun belirleyeceği iki (2) adet parçadan oluşur (Okunacak parçalar, komisyon tarafından öğrenciye sınav esnasında tebliğ edilecektir.).
(II) Dikte: Komisyon tarafından belirlenecek 8 ölçülük bir adet tek sesli dikteden oluşur.
(III) İşitme: Tek ses duyma, iki ve üç sesli akor duymaktan oluşur (Akorların seslerinin kalından inceye doğru “A” ya da “NA” şeklinde vermesi istenip, ayrıca nota isimleri istenmeyecektir.)
(2) Çalgı Performansı:
Bu aşama teknik ve müzikal açıdan değerlendirilmek üzere; Üflemeli, Vurmalı, Telli, Yaylı ve Tuşlu Çalgı gruplarından herhangi bir çalgı ile o çalgının literatüründe bulunan 1 adet etüt, 1 adet eserin seslendirilmesinden oluşur. Adaylar Müzik Yeteneği ve Müzik Bilgisi Seviye Tespit Sınavına piyano ve bateri takımı hariç kendi enstrümanlarını yanlarında getirecektir.
Kardeşim 2. Seçim aşamalarında yanimizda götüreceğimiz belgeleri belirtmemisin rica etsem söyler misin
Sitemizde MSÜ menüsünde her şey var kardesim
yanımızda getirmemiz gerekn evrak ve belgeler nelerdir bulamadım yazınızda da tşkler
Sitemizde var detaylı bilgi msü menüsünden bulabilirsiniz
Sözlü mülakatta cevabını bilmediğimiz soruya nasıl cevap veririz
Mülakat gitmeden randevu alma varmıdır
Zaten size duyuruda saat ve tarih verilmiştir
2.seçim aşamalarına giderken götürülmesi gereken evraklar nelerdir bilgisi olan varmı
Detaylı bilgi sitemizde var.
sağlık yönetmeliği hakkında detaylı bilgiyi nerden bulabilirim
Sitemizde yönetmelik var
Kara astsubaylık istiyorum sözel seçsem sıkıntı olurmu
MSÜ kılavuzunu incele kardeşim orada puanlamalar verilmiştir
beni 9 temmuz saat 8 de çağırdılar duyurudan 2 gün süreceğini anladım ama intibak eğitimi sağlık muayenesi falan kafamı karıştırdı toplamda kaç gün sürecek çünkü şuan bir işte çalışıyorum ona göre gün izni alıcam cevaplayacak biri varmı ?
Kardeşim o konuda kesin bir şey yok ama 3 gün sürebilir.
İlk gün spor
Sonra sözlü mülakat
Sonra sağlık sağlık en az 3 iş günü sürüyor
Evrak kontrolleri sınav günü mü yapılacak daha mı önce
Mülakat günü kardşeim
Arkadaslar ben msü den 298 aldim ve tercih yaptim yaşım nedeniyle harp okullarina tercih yapamadim myo ya tercih yaptim ve tyt icin 50 tl yatirdim ama beni mulakatlara cagirmadilar ne yapmaliyim sinava girmelimiyim
MSÜ tercih sonuçlarında eğer bir yer gelmediyse MSÜ hakkın bitmiştir TYT girebilirsin polislik ya da üniversiteye gitmek için
Ben msü sınavından düşük puan aldım ve mülakatlara cağırılmadım şimdi yks sınavından yüksek bir puan alırsam tekrar bir şansım olur mu mülakatlara çagrılırmıyım
Hayır olamaz kardeşim
2. seçim aşamalarında MSÜ nün belirlediği kalacak bir yer var mı yoksa herkes kendi imkanı ile mi kalıyor? Var ise kalacak yerin ismi nedir?
Kalacak yer var kardeşim onunla ilgili yazımı var ayrıntılı msü mülakat konaklama yaz gelir aramaya