Polis Memurları İçin Ağrı Nasıl Bir Yer – Ev Kiraları – Okul – Hastane – Lojman
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yine yönetmeliğe göre, 1.bölgeden 2.bölgeye ve 2.bölgeden 1.bölgeye tayin olan Polis Memurları için iller ve ilçeler hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağız. Bu yazımızda sizlere Ağrı ve ilçeleri hakkında bilgi vereceğiz.
Türkiye’nin İran sınırında bulunan Ağrı ili 1650 metre yüksekliğindeki bir yaylaya kurulmuştur. Anadolu’ya giriş kapılarından biri olan Ağrı ili yüzyıllar boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. İl 5.137 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük dağı olan Ağrı Dağı’ndan dolayı Ağrı adını almıştır. Nuh Tufanı ile ilgisinden dolayı Tevrat’ta adı geçen Ararat Dağı ve ülkesinin, Ağrı ve çevresinde olduğu sanılması dolayısıyla Ağrı’ya batılılar tarafından Ararat da denilmektedir. Ağrı İli bu yüzölçümü ile ülkemiz topraklarının yaklaşık % 1,4’lük bölümünü kaplamakta olup, yüzölçümü büyüklüğü bakımından Türkiye’de 26. sırada yer almaktadır. 2021 yılı verilerine göre 535.435 nüfusa sahip olup, nüfus bakımından da Türkiye’deki 81 il içinde 39. sırada yer almaktadır. Ağrı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması nedeniyle hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadır. İklimi sert karasal iklimdir.
Polis Memurları için Ağrı İlçeleri
Ağrı ili diğer illere göre pek kalabalık sayılmayan bir ilimizdir. Ağrı’da Merkez, Doğubeyazıt, Eleşkirt, Hamur, Diyadin, Patnos, Taşlıçay ve Tutak olmak üzere 8 ilçe bulunmaktadır. Nüfusu ise İlçelere ve Ağrı merkeze dağılmış durumdadır. En kalabalık ilçesi Ağrı Merkez İlçesi iken Nüfus açısından en küçük ilçesi ise Hamur ilçesi olmaktadır. Kuzeyden Kars ve Iğdır, Batıdan Erzurum ve Muş güneyden Bitlis ve Van, doğudan İran sınırı ile çevrilidir. Ağrı ilinde Türk, Kürt, Azerbaycan Türkleri, Ahıska Türkleri, Terekeme Türkleri bir arada yaşamaktadır. En kalabalık olan grup Kürtlerdir. Doğu Beyazıt Kürt nüfus oranının en fazla olduğu ilçedir. Ağrı Merkez dahil birçok ilçede Kürtler çoğunluktadır. Ancak bazı ilçelerin köylerinde sadece çoğunluktadır. İlçe Merkezlerinin bazılarında Türkler çoğunluktadır.
Polis Memurları için Ağrı Ulaşım
Ağrı il merkezinde ulaşım genellikle belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, taksiler ve dolmuşlarla yapılmaktadır. Kalabalık bir şehir olmaması sebebiyle trafiğin yoğun olduğu bölge olmamakla birlikte, iş çıkışlarında bazı caddelerde yoğunluk yaşanmaktadır. İş çıkışlarında ve aktivitelerin olduğu zamanlarda yoğunluk yaşanan yol ise D965 kara yoludur. Bu kara yolu aynı zamanda Kağızman’a ulaşım için kullanılmaktadır. Şehir içi ulaşımda Ağrı kart sistemi bulunmaktadır. Seferler 06.30’da başlamakta ve akşam 23.00’a kadar devam etmektedir. Ağrıdan çevre il ve ilçelere düzenli karayolu ulaşımı olduğu gibi büyük şehirlere de her gün karşılıklı otobüs seferleri vardır. Şehir merkezinde yer alan Ağrı Ahmed-i Hani havalimanı sayesinde Ağrı’ya uçak yolculukları ile ulaşım sağlamanız mümkündür. Ardından otobüs seferleri ile diğer ilçelere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Polis Memurları için Ağrı Sosyal Yaşam
Ağrı merkezde herhangi AVM bulunamamaktadır. Yerel avm-mağazalar ve A101, Şok, BİM gibi marketler bulunmaktadır. Doğubayazıt ilçesinde 1 adet AVM mevcuttur. Bunlar haricinde Doğa turizmine meraklı olanlar için doğal bir anıt mağarası olan Buz Mağarası, Doğubayazıt’a 25 km mesafedeki Hallaç köyünün yaklaşık 3 km kuzey doğusunda bulunmaktadır. Yine Gürbulak Gümrük Kapısı’nın 2 km. Kuzeydoğusunda bulunan ve derinliği 60 m., çapı 35 m.’yi bulan meteor çukuru da başka bir görmeniz gereken yerlerden birisidir. Ayrıca ülkemizin en yüksek rakımlı göllerinden biri olan Balık Gölü, güzel manzarası ve temiz doğasıyla ailenizle keyifli vakit geçireceğiniz yerdir. Kaplıca turizmi için de tercih edilebilecek olan ilde, Diyadin İlçe Merkezine 5 km mesafede Diyadin Kaplıcaları yer almaktadır. İshak Paşa Sarayı da görülmeye değer yerlerden birisidir.
Polis Memurları için Ağrı Eğitim
Ağrı ilimiz eğitim konusunda gelişme göstermekte olan illerimizden birisidir. Özel kolej olarak Bahçeşehir Koleji, Bil Koleji ve Mektebim Ağrı Kampüsü bulunmaktadır. Anaokulu ve Kreş olarak hem devlet, hem de özel yine birçok okul mevcuttur. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ise bölgeye katkı sağlayan, eğitim ve sosyal anlamda şehri kalkındıran can damarından birisi olmuştur. Özel eğitim ve rehabilitasyon anlamında da özel çocuklar için birçok okulu Ağrı’da bulabilirsiniz.
Polis Memurları için Ağrı Hastane
Ağrı ilinde Devlet hastanesi olarak merkezde Ağrı Devlet Hastanesi, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ağrı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve İshakpaşa Devlet Hastanesi bulunmaktadır. Özel hastane olarak merkezde Özel Güven Başaran Hastanesi ve Mediza Hastanesi yer almaktadır. Mediza Hastanesinin bir şubesi ise Doğubayazıt ilçesinde bulunmaktadır. İlçelerde yine devlet hastanesi mevcuttur. Sağlık bakımından gelişmiş bir ilimizdir
Polis Memurları için Ağrı Lojman, Kira ve Ek Ücret
Ağrı’da kiralık evler genellikle 600-700’den başlayıp 1.500-2.000TL fiyat aralığında değişmektedir. Yaklaşık 451 adet lojman imkanı bulunan şehirde, 2022 yılı terör tazminatı ise 1.864TL olarak belirlenmiştir. İl ve ilçelerin görev süreleri ise; Ağrı Merkez, Doğubayazıt, Eleşkirt ve Patnos 4 yıl, Diyadin, Hamur, Taşlıçay ve Tutak ise 3 yıldır.
Bu yazının tüm hakları polisaskeradaylari.com’ a aittir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Telif hakları saklı tutulmuş bu yazının alıntılanması halinde yasal takip yapılacaktır.