Polislikte Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir – Engel Midir?

Polislikte Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir – Engel Midir?
A+
A-

Polis Adayları, bu yazımda sizlere Polislikte Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir – Engel Midir? hakkında bilgiler vereceğim. Polis Akademisi tarafından alımı yapılan POMEM, PMYO, PAEM, PÖH alımlarında aynı madde geçerlidir.

Polislikte Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Nedir – Engel Midir?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, Ceza Muhakemesi Kanunun’un 231. Maddesinde: Sanık hakkında hükmolunan cezanın belli bir denetim süresi içerisinde sonuç doğurmaması, denetim süresi boyunca kasıtlı bir suç işlenmez ve yükümlülüklere uygun davranılırsa ceza kararının ortadan kaldırılması ve davanın düşmesine yol açan bir cezanın bireyselleştirilmesi kurumudur.

Polis Akademisi, Polis Okullarına öğrenci alımlarında belirli şartlar sunmaktadır. Bu şartlardan bazıları da aşağıdaki gibidir:

26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;

1) Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak, (Kast; Fail tarandan bir suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve isteyerek gerçekleşrilmesidir. Yani kasn varlığından söz edebilmek için; failin suçun maddi unsurlarını bilmesi ve bildiği eylemi gerçekleşrmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle Kast, fail ile işlediği suçun maddi unsurları arasındaki psikolojik bağı ifade etmektedir.)

2) Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,

Devlet Memurları Kanununda da:

657 sayılı Kanunun 48/A ve 98 inci maddelerinde yer alan düzenlemelere göre; “Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar, zimmet suçu, irtikap suçu, rüşvet suçu, hırsızlık suçu, dolandırıcılık suçu, sahtecilik suçu, güveni kötüye kullanma suçu, hileli iflas suçu, ihaleye fesat karıştırma suçu, edimin ifasına fesat karıştırma suçu, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu veya kaçakçılık suçu nedeniyle hapis cezası almış olanlar; Devlet memurluğuna alınmaz ve memuriyete daha önce girmiş ise görevlerine son verilir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.