Programcılar Neden Linux Kullanır? Tercih Sebepleri Nedir?
Teknoloji kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Programcılar Neden Linux Kullanır? Tercih Sebepleri Nedir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Programcılar Neden Linux Kullanır? Tercih Sebepleri Nedir?
Linux’un açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olması ve kullanan kişilere özelleştirme imkanı sunması, programcıların neden Linux kullanır? sorusunu açıklamaktadır.
Programcılar neden Linux kullanır? sorusunun en temel sebebi, Linux işletim sisteminin UNIX benzeri bir sistem olması ve özelleştirmeye açık kodlara sahip olmasıdır. Linux’un özelleştirmeye açık kodlara sahip olması, Linux’u kullanan insanların isteklerine göre Linux’u değiştirmelerini sağlamaktadır.
Linux’un Windows’a Göre Tercih Edilme Sebepleri
Programcıların Windows yerine Linux’u tercih etme sebeplerinin başında, Linux işletim sisteminin programlama derleyicileriyle birlikte gelmesi yer almaktadır. Böylelikle yazılım geliştiricilerinin bireysel olarak programlama derleyicisi indirmelerine gerek kalmamaktadır.
Ancak Windows içerisinde böyle bir durum söz konusu değildir. Windows üzerinde programlama yapmak isteyen kişiler, hangi programlama dili içerisinde geliştirme yapacaklarsa ona özel olarak, derleyici indirmeleri gerekmektedir.
Linux işletim sistemi içerisinde programlama geliştiricisi için var olmayan bir şey, komut satırı üzerinden direkt olarak alınabilmektedir. Komut satırına ihtiyaca yönelik olarak yazılacak komutlarla, paket indirme ve yükleme işlemi gerçekleştirilecektir.
Programcıların Linux tercih sebepleri içerisindeki paket yükleme işlemi ise, “apt-get install [yüklenecek paket adı]” komutlarıyla hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Linux işletim sistemi grep, sed, awk piping gibi düşük seviyede olan araçların en iyi paketlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu durum herhangi bir yazılım geliştiricisi için oyun alanıdır ve Linux komut satırı için çeşitli araçlar oluşturmak isteyenler için de harika bir durumdur.
Programlama geliştiricilerinin Linux’u sevip, tercih etmelerinin en önemli sebepleri içerisinde ise, güvenli, güçlü, çok yönlü ve hızlı olması yer almaktadır.
Linux işletim sisteminin kendine özgü bir topluluğu bulunmaktadır. Bu topluluk, Linux’a yeni başlayan kişilere yardım eden ve yeni gelen kişilere hoşça bir karşılama yapmaktadır.
Linux içerisinde ayrıca, yerleşik olarak bulunan bir paket yöneticisi bulunmaktadır.
Linux işletim sisteminin birden çok çeşidi bulunmaktadır. Windows gibi az çeşitlilik Linux içerisinde yoktur. Bu da, her kişinin kendine özgü bir masaüstü oluşturmasını ve bu masaüstünü istediği şekilde organize etmesine karar vermesini sağlamaktadır.
Programlama için Linux tercihi, bu ve buna benzer birçok artı durumdan dolayı yazılım geliştiricileri tarafından Linux’un Windows’a göre daha fazla kullanılmasını sağlamaktadır.