Subay-Astsubay-Uzman-Uzman Erbaş Üroloji Organ Hastalıkları ve Sağlık Şartları

Subay-Astsubay-Uzman-Uzman Erbaş Üroloji Organ Hastalıkları ve Sağlık Şartları

Türk Silahlı Kuvvetleri personel ve öğrenci alımlarında geçerli olan sağlık yönetmeliğinin Subay-Astsubay-Uzman-Uzman Erbaş Üroloji Organ Hastalıkları ve Sağlık Şartları aşağıdaki gibidir.  Yazının sonunda bulunan Sağlık Yönetmeliğini inceleyerek detaylı bilgi edebilirsiniz.

Subay-Astsubay-Uzman-Uzman Erbaş Üroloji Organ Hastalıkları ve Sağlık Şartları

ÜROGENİTAL ORGAN HASTALIKLARI

MADDE 53

A) 1. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan böbrek, pelvis renalis, üreter ve mesanenin şekil bozuklukları, iyi huylu tümörleri, konjenital anomalileri, nedeni bilinmeyen izole mikroskobik hematürileri.

2. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan, komplikasyon yapmamış böbrek, üreter ve mesanenin taşları ve ameliyatları ve bunların nüks eden taşları.

3. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan, tıbbi ya da konservatif tedavilerle düzeltilebilir olduğu ortaya konmuş idiyopatik ya da nörojenik gece işemeleri dahil işeme fonksiyon bozukluğu.

4. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan, kadınlarda çalışma gücünü bozmayacak ve tedavi edilebilir nitelikteki pelvik organ prolapsları, alt üriner sistem fonksiyon bozuklukları ve genitoüriner ağrı sendromları; erkek ya da kadında üriner sistemle ilişkili tedavi edilebilir nitelikteki fistüller.

5. Genel vücut ve böbrek fonksiyonlarını bozmayan, laboratuvar bulguları ile saptanmış, tedavi ve istirahat ile tamamen iyileşmiş, fonksiyonel bozukluk ya da komplikasyona neden olmamış üriner sistem tüberkülozu.

B) 1. Görüntüleme yöntemleriyle (USG ya da BT) varlığı saptanan, böbrek sintigrafisinde veya manyetik rezonans görüntülemede tek böbrekte fonksiyon bozukluğuna yol açmış üriner sistemin doğmalık ya da edinsel patolojileri ya da ameliyatları; her iki böbrekte ileri derecede kalisyel deformasyon, skar dokusu, çoğul taş oluşumu gibi komplikasyonlara yol açmış üriner sistemin doğmalık ya da edinsel patolojileri ya da ameliyatları; fonksiyon bozukluğuna bakılmaksızın renal ptozis hariç her türlü renal ektopi ve ototransplantasyon.

2. En az beş aylık tıbbi ya da konservatif tedavilerle düzeltilebilir olmadığı ortaya konmuş idiyopatik ya da nörojenik gece işemeleri dahil işeme fonksiyon bozukluğu, bu tanılarla ve genitoüriner ağrı sendromları ağrı tanısı ile tekrarlayan botilinum toksin enjeksiyonlusu veya mesane pili (sakral nöromodülasyon) implantasyonlusu.

3. Laboratuvar bulguları ile saptanmış, çok ilaca dirençli olduğu bakteriyolojik olarak gösterilmiş ya da tedavi ve istirahat sonucunda fonksiyonel bozukluk veya komplikasyona neden olduğu anlaşılan üriner sistem tüberkülozu.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D) 1. Laboratuvar bulguları ile saptanmış, istirahat ve tedavi ile iyileşmeyen, iki yıllık antitüberküloz tedaviden sonra bakteriyolojik veya patolojik olarak aktivitesini devam ettiren kronik üriner sistem tüberkülozu.

2. Böbrek, üreter ve mesanenin kişinin çalışma gücünü azaltan ve ileri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış bir ya da iki taraflı anomalileri, hastalıkları, sekelleri, ameliyatları ve nüks eden böbrek taşları.

3. Üretero-kütanestomi ve üretero-enterestomi ameliyatları, üriner diversiyon amaçlı gastrointestinal sistemin kullanıldığı ameliyatlar, mesanenin her çeşit ögmentasyon ameliyatları.

4. Tıbbi ve cerrahi tedavinin yarar sağlamadığı üriner sistem fistülleri.

5. Bir böbreğin çıkarılması ya da fonksiyon bakımından yok hükmünde olması.

6. Üriner sistemin kötü huylu tümörleri ve ameliyatları.

7. Üriner sistemin ileri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış inoperabl iyi huylu tümörleri.

MADDE 54

A) 1. Prostat, üretra ve penisin fonksiyon bozukluğu yapmamış, tedavi ile iyileşen, hastalıkları ve şekil bozuklukları.

B) 1. Üretrotomi intern veya üretroplasti ekstern ameliyatına rağmen tekrarlayan üretra darlıkları, üretral stent uygulamaları, penil protezler, parsiyel penektomiler.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D) 1. Enkontinansla birlikte olan üretra anomalileri ve ameliyatları, devamlı dilatasyon gerektiren üretra darlıkları, artifisyel sfinkter ameliyatları.

2. Kötü huylu prostat tümörleri ve ameliyatları.

MADDE 55

A) 1. Bir ya da iki testisin iç salgı bozukluğu yapmamış ve kişinin erkeklik niteliklerini bozmamış inmemiş testis, hidrosel, grade III varikosel gibi hastalıkları ile bunların sekel ve ameliyatları (Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatları ile inmemiş testis ameliyatları öğrenci olmaya engel teşkil etmez.).

2. Tek ya da iki taraflı testis ve eklerinin sekonder seks karakterlerini bozmamış ve testiküler hormonal fonksiyon bozukluğu yapmamış, doğumsal ya da edinsel bozuklukları, sekelleri, ameliyatları.

B) 1. Tek ya da iki taraflı testis ve eklerinin sekonder seks karakterlerini bozmamış ancak testiküler hormonal fonksiyon bozukluğu yapmış, doğumsal ya da edinsel bozuklukları, ameliyatları.

2. Tedavi ve kontrol sonucu tıbbi ve cerrahi tedaviden yararlanmış bir veya iki taraflı epididim ve testis tüberkülozu.

C) Bu maddenin (A), (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalıkların tedavi ve nekahet halleri.

D) 1. Tıbbi ve cerrahi tedaviden yararlanmadığı saptanan iki taraflı testis ve epididimis tüberkülozu.

2. Tedavi ile düzeltilmesi imkânsız olan veya cerrahi tedavi ile kısmi düzelme sağlanan hermafrodismus.

3. Bileteral testis yokluğu ya da her iki testisin çıkarılması.

4. Kötü huylu testis tümörleri.

5. Bir ya da iki taraflı testis ve eklerinin sekonder seks karakterlerini bozmuş doğumsal ya da edinsel bozuklukları ve ameliyatları.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği için tıklayınız.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 47 Yorum
  1. murat dedi ki:

    maddeleri tam anlayamadım tek testislilikengelmi

  2. Emircan şentürk dedi ki:

    Merhaba

    Bıçaklanma nedeniyle sol nefrektomi ameliyatı oldum sol böbreğimin tamamı alındı. Sağlık açısından hiçbir eksiklik yok tek böbrek bütün görevi yerine getiriyor. Sözleşmeli asker olabilirmiyim ?

    1. Admin dedi ki:

      Kardeşim organ eksiliğinden dolayı sorun olabilir yönetmelik yukarıdaki gibidir

      1. Ali dedi ki:

        Benim sağ böbreğim sol böbreğe göre biraz küçük sorun olur mu

        1. Admin dedi ki:

          sağlık şartı yukarıdaki gibidir önetmeliği incelemek lazım

      2. Melih dedi ki:

        Admin cevap verirmisin lütfen… sol böbreğimin orta bölümünde 4.6mm çapında gölgesi olmayan ekojenite görüldü bu elenme sebebimi ??

        1. Admin dedi ki:

          kardeşim sağlık yönetmeliğinde üroloji bölümünü bir doktora göstermen de fayda yönetmelik biraz karıışık

  3. Gürol dedi ki:

    Merhaba benim sag bobregimde 5 mm capinda tas cikti uzmanlik icin heyete girdim olamaz raporu werdiler simdi o tasi dusurdum suanda yok bidaha girmeyi dusunuyorum heyette sorun olur mu acaba

    1. Admin dedi ki:

      şu an yoksa sorun olacağını sanmıyorum kardşeim

  4. Gizli dedi ki:

    Kardeşim kolay gelsin öncelikle bir sorum olucak astsubay yada uzman çavuş olurken sağlık muayenesinde testislerde damar genişlemesini neden bu kadar önem veriyorlar ve birde damar genişlemesini nasıl anlarız

    1. Admin dedi ki:

      kardeşim yönetmelik bu şekilde ama bazen doktor bu kadar detaylı bakmıyor

  5. Oguzhan dedi ki:

    Merhaba iyi gunler bobregimde 5 mm tas varmis uzman cavusluk icin saglik raporu alicam sıkınti olurmu bilgisi olan

    1. Admin dedi ki:

      sağlık şartı yukarıdaki gibidir kardeşim

      1. Samet dedi ki:

        Yanı elenme sebebimi tas admin

        1. Admin dedi ki:

          Askeri sağlık yönetmeliğindeki madde yukarıdaki gibidir kesin bilgi için sağlık raporu aşamasında doktor muayenesi lazım

  6. Oguzhan dedi ki:

    Hocam ben bugun saglik kuruluna girdim ve bobrek tasindan elediler ve ben itaraz edicem itiraz ettikten sonra lazerle bobrek tasini aldirsam ve tasi kirdirdiktan sonra muayne olsam oluyormu ve kac gun suresi var itiraz edilen hastaneden sonucu almak

    1. Sedat dedi ki:

      Merhaba . Benim açık böbrek taşı ameliyat izim var . Şuan böbreklerimde bir sıkıntı yok . A diliminde yer alıyor sanırım tam olarak anlayamadim . Subay olmama engel midir bu ameliyat izi ?

  7. Ahmet dedi ki:

    Hocam benim sol yumurtacığım raz büyük sağdakine göre ürolojide kalormıyım

    1. Admin dedi ki:

      Sorun olacağını sanmıyorum

  8. Ahmet dedi ki:

    Hocam ama bi arkadaşımı bu yüzden bırakmışlar başka bir nedenimi vardı acaba

  9. Recep dedi ki:

    Merhaba! Hocam dahiliye doktoru bana 53a1 tanısı koydu bu uzman olmamda engel bi durummu heyete giricem bana acil cevap verebilirmisiniz lütfen ?

    1. Admin dedi ki:

      Kardeşim sağlık yönetmeliğini incelemek lazım askeriyenin sağlık yönetmeliği çok karışık

    2. Cem dedi ki:

      Recep geçtin mi aga?

  10. Erdem dedi ki:

    Varikosel grade 3 engel olurmu teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      askeri sağlık yönetmeliği karışık kardeşim inceleyerek makale haline getirmeye çalışıyoruz yukarıda şartlar direk yönetmelikten alınmıştır

error: İçerik Korunmaktadır.