Uyku Apnesi Hastalığının Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Uyku Apnesi Hastalığının Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
A+
A-

Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Uyku Apnesi Hastalığının Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.

Uyku Apnesi Hastalığının Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

Uyku apnesi hastalığının nedenleri arasında kandaki oksijen seviyesinin azalması, rahatsız edici bir durum olarak uyku düzeninin bozulması gündüz uykularına eşlik eden üst solunum yolunun uzun süreli kısmi veya periyodik olarak tamamen tıkanmasının bir sonucu olarak uyku sırasında bozulan solunum düzeni ile karakterize edilebilen patolojik bir durumdur.

Uyku apnesi Hastalığının Nedenleri

Santral sinir sisteminin solunum fonksiyonunu bozan fiziksel durumlara, beyin sapının ve posterior kraniyal fossaların sıkışmasına, Alzheim Pick sendromunda beyin hasarına, ensefalitik parkinsonizme neden olabilir. Çocuklar da hipoventilasyon sendromu gelişimini tetikleyen solunum merkezinin primer yetersizliği, pulmoner veya kardiyak patolojinin yokluğunda uyku apnesi dönemleri yaşayabilir. Uyku apnesinin gelişimi obezite, endokrin bozuklukları ve sık sık strese maruz kalan kişiler için daha hassas bir durum olarak kendini gösterir. Kısa boyunlu, dar burun geçitleri olan ya da, genişlemiş yumuşak damağı olan, bademciklerle sürekli sorunlar yaşayan hastalarda gelşebilir veya uvula gibi üst solunum yollarının bazı anatomik özellikleri bu patolojinin gelişimine katkıda bulunabilir. Bu patolojinin gelişiminde önemli bir rol kalıtsal bir faktör tarafından oynanır.

Uyku Apnesi Hastalığının Belirtileri

Çoğu durumda, bu hastalığı olanlar hastalığın farkında olmazlar ve durumu eşlerinden ya da yanlarında uyuyanlardan öğrenirler. Hastalığın ana belirtileri horlama, sık uyanma, huzursuz ve aralıklı uyku, uykuda solunum durması, ve uyku sırasında aşırı fiziksel aktivitedir. Horlama ve solunum durması ataklarına ek olarak, bu patoloji, düzensiz ve huzursuz uyku, enürezis , artan sinirlilik hali, dikkat eksikliği, dikkat ve hafıza azalması, sık görülen baş ağrıları ve gündüz uyuklamada artışı ile kendini gösterir. Uzun süreli hipoksinin bir sonucu olarak zamanında tedavinin yokluğunda, hasta, artan kan basıncı, aşırı yük ve sağ kalp boyutunda telafi edici bir artış, zihinsel ve fiziksel gelişimde bir gecikme, aşırı miktarda yağ dokusu ile ortaya çıkan kronik metabolik hastalık gibi ciddi komplikasyonların gelişimini yaşayabilir. Ayrıca durum daha da kötüleşebilir ve hastayı ölüme götürebilir. Çocuklarda bu hastalığın varlığı gece ve gündüz inkontinansı, aşırı gece terlemesi, uyuşukluk ve hareketsizlik, davranışsal rahatsızlıklar, olağandışı duruşlarda uyku, mesela ayakta uyuklama ve horlama belirtileri olabilir.

Uyku Apnesi Hastalığının Tanısı

Tanı hasta yakınlarının yardımı ile olabilir ve ayrıca hastanın uyurken solunum durması sorunu ile karşılaşması tanıda sağlam dayanaklardır. Poliklinik uygulamalarda uyku apnesinin tanısı için Rovinsky yöntemi kullanılmaktadır: hastanın uyku sırasındaki akrabalarından biri,  bir saat kullanarak nefes alma duraklama süresini tespit eder. Uyku apnesinin varlığının sağlam bir şekilde tespit edilmesi polisomnografik bir çalışma ayarlamanıza olanak sağlar. Polisomnografi, elektrik potansiyellerinin ve solunum aktivitesinin uzun süreli en az 8 saat eşzamanlı kaydını gerçekleştirir.

Uyku Apnesi Hastalığının Tedavisi

Tedavi rejimi, ilaç verilmeden uygulanır ya da hastalığın nedenini etkileyen cerrahi yöntemlerin kullanımını kapsayabilir. Hafif gece solunumu rahatsızlıkları için genel öneriler arasında yatağı hafifçe L pozisyonuna getirmek başucunu yastıkla desteklemek sırt üstü yatmaktan kaçınmak, burun solunmasını iyileştirmek için geceleri burun içine burun açıcı ilaçlar koymak, uçucu yağ çözeltileriyle gargara yapmak, kronik rinit gibi KBB patolojisini tedavi etmek, Sinüzit varsa tedavi etmek alkolü bırakmak yardımcı olabilir. Uyku sırasında, hava yolu lümeninin korunmasına yardımcı olan mandibal uzatıcılar, dil tutucular gibi çeşitli oral aygıtların kullanılması mümkündür. Cerrahi girişimler, hastanın üst solunum yolu yapısında veya kronik hastalıklarında anormallikler ve kusurlar olması durumunda yardımcı olarak kabul edilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.