Yeni Doğan Sarılığı Belirtileri ve Tedavisi
Bugünkü sağlık köşemizde sizlere Yeni Doğan Sarılığı Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğim.
Yeni Doğan Sarılığı Belirtileri ve Tedavisi
Fizyolojik olarak yeni doğan bebeklerde sık rastlanan patolojik durumdur. Bir bebeğin kanındaki serbest bilirubin seviyesindeki artışın bir sonucu olarak ortaya çıkar ve özel bir tedavi gerektirmez. Fizyolojik yeni doğan sarılığı, fetal hemoglobinin karaciğerde bilirubinin konjügasyon sisteminin olgunlaşmamasına karşı aktif olarak parçalanması sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bilirubin konsantrasyonunun artmasıyla, çocuğun cilt ve mukoza zarları sarımsı bir renge boyanır. Patolojik yeni doğan sarılığının nedeni asfiksi, doğum travması, arhesus faktörü, kalıtım faktörü, çeşitli endokrin patolojileri, polisitemi ,vücutta metabolik bozukluklar, hemoglobinopati, intrauterin enfeksiyonlar, sepsis bazı ilaç gruplarının etkisi gibi faktörlerden etkilenebilir.
Yeni Doğan Sarılığı Belirtileri:
Başlıca semptomatik bulgular şöyle sıralanabilir, idrar ve dışkıda renk değişikliği, cilt ve mukoza zarlarının sarımsı renk alması, çocuğun uyuşukluğu, kusma, yavaş emme, karaciğer ve dalak boyutunda bir artma gibi belirtileri vardır. Yeni doğan sarılığının teşhisi konurken, bir dizi laboratuvar ve enstrümantal teşhis gerçekleştirilir. Genel ve biyokimyasal kan testleri yapılır, kan grubu ve RH faktörü belirlenir, genel idrar tahlili, Coombs testi, tiroid hormonları için kan testi yapılır ek olarak, PCR teşhisi, karaciğer ve safra kanallarının ultrasonu yapılır. Karın boşluğunun röntgeni, fibrogastroduodenoskopi, manyetik rezonans kolanjiyografi gibi testler tanı koymak için gereklidir.
Yeni doğan Sarılığı Tedavisi:
Yeni doğan sarılığının fizyolojik türü herhangi bir özel tedavi gerektirmemekle beraber, semptomatik belirtiler kendiliğinden yok olur. Patolojik yeni doğan sarılığının tedavisinin yöntemleri ve taktikleri, doğrudan bunun nedenlerine bağlıdır. Şiddetli hiperbilirubinemi enterosorbentleri durumunda, fototerapi, B-vitaminleri, kokarboksilaz, askorbik asit kullanılır. Hemolitik sarılık, hemosorpsiyon, kan transfüzyonu tedavisi sırasında plazma değişimi yapılır. Patolojik sarılık nöbet, zihinsel gerilik ve sağırlık şeklinde komplikasyonlara neden olabilir. Yeni doğan bebeklerde sarılığının spesifik profilaksisi yöntemleri bugüne kadar geliştirilmemiştir.