2024 PMYO Parkur Rehberi I PMYO Parkuruna Nasıl Çalışmalıyım?

2024 PMYO Parkur Rehberi I PMYO Parkuruna Nasıl Çalışmalıyım?
2.353
A+
A-

Polis olma yolunda ilerleyen polis adaylardan 2024 PMYO Parkur Rehberi I PMYO Parkuruna Nasıl Çalışmalıyım? gibi sorular gelmeye başladı. Bizde bu konuda detaylı bir yazı yazmaya karar verdik.

2024 PMYO Parkur Rehberi I PMYO Parkuruna Nasıl Çalışmalıyım?

Bu yazımda sizlere hem polis akademisi tarafından yayınlanan resmi parkur tanım videosunu hem polis akademisi tarafından yapılan en son alımda geçerli olan polislik parkuru hakkında bilgilere de yer vereceğim. 2024 PMYO Parkur Rehberi I PMYO Parkuruna Nasıl Çalışmalıyım?

Her şeyden haberdar olmak istiyorsanız yazının sonunda bulunan ÜCRETSİZ Google Play uygulamasını telefonunuza kurabilirsiniz. Herkese ücretsiz bildirim atıyoruz. 

PMYO Parkur Rehberi

Polis akademisi tarafından her yıl alımdan sonra adayların spor testinde başarıları olmaları için belirli istasyondan oluşan adayların bu istasyonları belirli saniyede tamamlaması gereken fiziki bir kabiliyet isteyen testtir.

PMYO Bayan Parkuru Var? 

Polis akademisi bay bayan parkuru ayrı olacak şekilde vermiyor. PMYO spor testine girecek adayların sadece tek bir sınav var. Sadece bay ve bayan aday arasında saniye farkı bulunmaktadır.

PMYO Parkur Rehberi

PMYO Parkur Rehberi

Resimde görüldüğü gibi sadece erkek ve bayan adaylar arasında sadece saniye farkı vardır. Tam puan almak oldukça önemlidir. Bu testin etkisi % 25 ‘dir.

Spor Testi Sırasında Parkur Tanıtılıyor? 

Öncelikle adaylara gruplar halinde fiziki yeterlilik parkuru tanıtılır. Adaylara parkuru tanıtım esnasında veya sınav esnasında oluşabilecek herhangi bir sakatlık durumunda fiziki yeterlilik sınav komisyonu sorumlu değildir. Daha sonra komisyonca ismi okunan aday komisyona kimliğini vererek kendini tanıttıktan sonra parkurun başlama noktasına gelip ve kameraya doğru dönüp kendisini bir kez daha tanıtarak parkura doğru döner.

PMYO PARKUR İSTASYONLARI DETAYLI ANLATIM 

1- SIÇRAMA TAHTASI 

İlk etap olarak aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sağa, sola çift ayakla sıçrama hareketi yapacaktır. (Aday istediği taraftan sağdan veya soldan çift ayakla sıçrama hareketine başlayabilecektir.)

Sıçrama tahtasının uzunluğu 2,5 metre, yüksekliği 40 cm, genişliği 20 cm ve sıçrama tahtasının yere basma ayakları 52 cm eninde olacaktır. Jimnastik sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçramanın ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.

(Tek ayakla yapılan sıçrama hareketi sıçrama olarak sayılmayacak ve 5 sıçrama hareketinden bir tanesini bile nizami olarak yapmayan aday bu istasyonu yapmamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.)

2- LASTİK İÇİNDEN GEÇME 

Lastik içinden geçme etabında, adaylar 6 adet lastik içerisinden tek ayakla (sağ ayak sağ lastik, sol ayak sol lastik) basarak geçecektir. Her bir lastik için, içerisine basmadan geçmemenin ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir. Lastiklerin iç genişliği 16 inch (40.64 cm) olacak, lastikler çapraz ve birbirine bağlı şekilde olacaktır.

3- AĞIRLIK TAŞIMA

Ağırlık taşıma etabında, erkek adaylar için 30 Kg (15×2) ağırlığındaki, kadın adaylar için 20 Kg (10×2) iki kum torbasını aralarında 12 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladığı noktaya herhangi bir mesafeden atmayacak, aldığı noktaya bırakacaktır.

(Ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından dolaşmadan geriye dönerek istasyonu tamamlayıp ağırlıkları aldığı noktaya bırakmayan adaya ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye, ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından ağırlıklarla dolaşmamasına 1 (bir) saniye, boş olarak dolaşmamasına da 1 (bir) saniye ilave edilecektir.

Ayrıca aralarında 12 metre mesafe bulunan dubalardan ikincisinin arkasından dolaşarak tamamlamayan, herhangi bir mesafeden dönen ve yarım bırakan aday bu istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.

4- SAĞLIK TOPU 

Sağlık topuna dokunma etabında, adaylar iki nokta arasında yerde duran sağlık toplarından koşu istikametinde önce ikinci topa, sonra ilk topa ve tekrar ikinci topa dokunarak 3 kez dokunuş yapacaktır.

Her bir eksik dokunma için ceza karşılığı olarak bitiş süresine  2 (iki) saniye ilave edilecektir. (Sağlık topuna dokunma hareketinde aday önce en uzaktaki topa dokunarak sonra geçerken dokunmadığı ilk topa dokunacak ve sonra ilk dokunduğu topa tekrar dokunarak istasyonu tamamlayacaktır.

Bu istasyonu bu şekilde yapmayan, önce birinci topa dokunan sonra ikinci topa dokunarak diğer istasyona geçen adayın ikinci topa dokunması bir dokunuş sayılacaktır. İlk topa dokunması sayılmayacak ve bu şekilde iki top arasındaki mesafeyi kat etmeyecek şekilde diğer istasyona geçen adayın bitirme süresine ceza karşılığı olarak 6 (altı) saniye ilave edilecektir.)

5- TAKLA ATMA 

Takla etabına gelirken aday dubanın dışından dolaşarak gelip, yer minderinde öne doğru (1) bir defa takla atacaktır. Takla hareketine gelirken dubanın dışından dolaşmayan, dubanın içerisinden geçen adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir. Dubayı deviren adaya ceza karşılığı bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir. (Takla hareketinde takla hareketini yapmayan veya hiç yapamayan aday diskalifiye edilerek elenecektir.)

6- SLALOM KOŞUSU

Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu (çubuklar 1.5 metre yüksekliğinde olup, düz ve çapraz olarak 2.5 metre aralığında olacaktır) dışından dolaşılarak tamamlanır. Her bir eksik geçiş ve her bir devirip düşürdüğü çubuk için adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir. Slalom çubuklarının bir tanesinin bile etrafından nizami dolaşmayan veya direk geçen aday diskalifiye edilir.

7- ENGEL ATLAMA 

Engel etabında 4 adet engel (üstten geçilecek engel yüksekliği 50 cm. ve alttan geçilecek engel yüksekliği 110 cm. olup engeller arasındaki mesafe 2 metredir)  üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilir ve koşarak bitiş noktası geçildiğinde parkur tamamlanmış olur.

Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, engelleri devirme ve düşürme için ceza karşılığı olarak bitiş süresine her hata için 2 (iki) saniye ilave edilecektir. Adayın bu etap sırasında engel çubuğunu düşürmesi yerinden çıkarması (engel çubuğunun bir tarafının bile yerinden çıkması) ceza süresi alma nedenidir. (Engel çubuklarının birbirlerine takılış yönü adayın geliş yönüne bakacak şekilde olacaktır. Ayrıca bu istasyondaki engellerin hiçbirini nizami geçemeyen aday diskalifiye edilerek elenir.)

NOT: Parkur içerisinde herhangi bir istasyonu yapmayan veya yapamayan aday elenir. Teknik bir arızanın dışında hiçbir adayın fiziki yeterlilik parkuru sınavını tekrar yapmasına izin verilmeyecektir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.