Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınav Parkuru – Kılavuzu

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınav Parkuru – Kılavuzu

BESYO Adayları bu yazımda sizlere Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınav Parkuru – Kılavuzu hakkında bilgiler vereceğim.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Besyo Özel Yetenek Sınav Parkuru – Kılavuzu

Aşağıdaki kılavuz ve parkur 2019 – 2020 yılına aittir. Yeni kılavuz yayınlandığında güncelleme yapılacaktır. Yazının sonunda üniversite tarafından yayınlanan kılavuz paylaşılmıştır.

Test süresinin elektronik fotosel ile ölçüldüğü 11 farklı istasyondan oluşan bir testtir. Test spor salonunda yapılır. Testte sırasıyla kasa üzerinden öne düz takla, lastikleri adımlayarak geçme,
denge aletinden geçme, yanlara çift ayak sıçrama, slalom koşu, paralel bar üzerinden geçme, sağlık topu taşıma, engellerden geçme, zig-zag koşu, file üzerinden top geçirme ve sürat koşusu istasyonları yer almaktadır. Aday, bu testte bir (1) hakka sahiptir. Ancak, teknik nedenlerden dolayı (elektrik kesintisi, teknik donanımın arızalanması vb.) ve beceri
koordinasyon testindeki sınav görevlilerinden kaynaklı durumlarda test süresi elde edilemeyen adaylara bir hak daha verilir.

Aday, sınav görevlileri tarafından söylenen “HATA” kelimesini duyduğu anda hata yaptığı istasyondaki hareketi tekrar eder ve bir sonraki istasyona geçer. Adayın çıkış çizgisinden başlamaması, her bir istasyonda belirtilen kurallara uymaması, diskalifiye edilmesi, elektronik fotoseli durdurmayacak şekilde kendini yere atarak testi bitirmesi veya isteyerek testi bırakması durumunda hakkını kullandığı kabul edilir ve test süresi kaydedilmez. Sınav giriş kartındaki ilgili bölüme “Terk” ibaresi yazılır.

Screenshot 4 2

İstasyon 1: Kasa Üzerinden Öne Düz Takla

Bu istasyon öncesinde beceri koordinasyon testinin, başlangıç fotosel (süreölçer) kapısı bulunur. Aday bu kapıdan geçtiğinde fotosel çalışır ve süre başlar. Aday 45 cm yüksekliğindeki cimnastik kasası üzerinden geçerek (kasaya vücudunun herhangi bir bölümü temas etmeden) öne düz takla hareketini yapar ve istasyona başlar. Takla hareketinin yapılacağı minderin her ki yanındaki sabitlenmiş konileri deviren aday koniyi tekrar yerine koyarak istasyonu tekrar etmek zorundadır. Aynı şekilde vücudunun herhangi bir bölümü ile kasaya temas eden sporcu
istasyonu tekrar etmek zorundadır. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 2: Lastikleri Adımlayarak Geçme

Aday yerde sabit konumda bulunan lastiklerin içine basıp adımlayarak ilerlemelidir. Herhangi bir lastiği adımlamayan veya lastiğin içi dışında (üstüne, kenarına, dışına vb.) bir yere basan aday, tekrar istasyon başına döner ve istasyonu eksiksiz tamamlar. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 3: Denge Aletinden Geçme

Aday harekete, yerden yüksekliği 50 cm olan, denge aleti üzerinde işaretlenen başlama çizgisinin gerisine basarak başlar. Hareketi denge üzerinde işaretlenen bitiş çizgisinin ilerisinde bitirir. Başlangıç çizgisinin ilerisinden harekete başlayan veya bitiş çizgisinin gerisinden önce dengeden düşen veya inen aday, harekete baştan başlamak zorundadır. Aday denge aletinde hiçbir şekilde ellerinden destek alamaz. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 4: Yanlara Çift Ayak Sıçrama

Aday, yerden yüksekliği 40 cm olan, cimnastik bankının işaretli alanında (1,5 m), sağ veya sol taraftan başlayarak, sağa-sola çift ayak altı (6) kez sıçrama yapmalıdır. Her sıçrama ve konmadan sonra iki ayak da yere aynı anda temas etmediği takdirde sınav görevlisi tarafından kurallara uygun oluncaya kadar sıçrama ve konma hareketi adayın en son hata yaptığı yerden itibaren tekrar ettirilir. Sıçrama ve konmalar sırasında, aday vücudunun herhangi bir bölümü ile banka temas eder veya devirirse, bankı düzeltip hareketi tekrar etmesi istenir. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 5: Slalom Koşu

Yere dik ve birbirlerine çapraz olarak yerleştirilen 5 adet slalom çubuğu arasından geçerek slalom istasyonu tamamlanır. Aday slalom çubuklarının bulunduğu yönleri takip ederek ilerlemek zorundadır. Slalom çubuklarına vücudunun herhangi bir bölgesi ile temas eden, çubukları deviren ve herhangi birinin etrafından dönüş yapmadan ilerleyen aday, istasyon
başına döndürülerek adaydan istasyonu en baştan tekrar etmesi istenecektir. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 6: Paralel Bar Üzerinden Geçme

Aday iki eli ile paralel barı tutarak bar üzerinden tüm vücudunu (vücudun el dışında başka bir yerini temas ettirmeden) geçirmek zorundadır. Bar üzerinden tercih ettiği yönden çıkış yapabilir. Vücudunun eller dışında herhangi bir noktası bara temas eden, istasyonu yapmayan veya barın altından geçen adayın istasyonu tekrar etmesi istenir. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 7: Sağlık Topu Taşıma

Aday, belirtilen istasyondaki üç (3) adet sağlık topunu (3 kg), yerden yüksekliği 40 cm olan, cimnastik bankı üzerinden atlayarak karşı yöndeki lastiklerin içerisine sırasıyla taşır. Toplar sağ veya sol taraftaki lastik gruplarının içerisinde olabilir. İstasyon, topların bulunduğu lastik gruplarının içinden diğer yöndeki lastik gruplarının içine taşınarak uygulanır. Topları lastiklerin içinde olacak şekilde yerleştirmeyen, bankın üzerinden geçmeyen, banka vücudunun herhangi bir bölümü ile temas eden ve istasyonu eksik yapan adayın, istasyonu yeniden tekrarlaması istenir. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 8: Engellerden Geçme

Üstünden atlanacak engel yüksekliği 65 cm, altından geçilecek engel yüksekliği ise 106 cm olan ve 2 metre aralıklarla dizilmiş üç (3) engelin sırasıyla üstünden, altından ve üstünden geçerek istasyon tamamlanır. Üstünden geçilecek engeller tek veya çift ayak sıçrayarak geçilebilir. Engeller geçişte devrilir, çarpmadan dolayı istasyonun bütünlüğünü bozacak şekilde
yer değiştirirse veya aday benzer hatalar yaparsa engeli orijinal hale getirdikten sonra adayın istasyonu tekrar etmesi istenir. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 9: Zig-Zag Koşu

Aday, belirlenmiş alanda oklar yönünde konilerin etrafından koşar. Bu istasyonda konilere vücudunun herhangi bir bölgesi ile temas eden, deviren ve herhangi birinin etrafından dönüş yapmadan ilerleyen adayın, istasyon başına dönerek, istasyonu en baştan tekrar etmesi istenir. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 10: File Üzerinden Top Geçirme

Aday lastik içerisinde bulunan sağlık topunu (2 kg) alarak direkler arasına gerilmiş olan file üzerinden (filenin yere yakın olan kısmı yerden 1,30 m yüksekliğindedir), iki eliyle atıp diğer tarafta yine iki eliyle tutmak zorundadır. Aday file üzerinden geçirdiği topu alabilmek için kendisi de tamamen filenin altından geçmek ve topu havada yakalamak zorundadır. Topu alan aday tekrar topu aynı şekilde filenin üzerinden atar, kendisi de filenin altından geçerek aynı şekilde topu tutar. Adayın topu ilk aldığı lastiğin içine bırakması ve bir sonraki istasyona filenin altından geçerek devam etmesi gerekmektedir. Topu başlangıç noktasına bırakmayan, filenin altından geçmeyen veya topu havada yakalayamayıp yere düşüren adayın istasyonu tekrar etmesi istenecektir. Uyarıya rağmen geri dönmeyen ve istasyonu tamamlamayan aday diskalifiye edilir.

İstasyon 11: Sürat Koşusu

Adaylar başlangıç ve bitiş noktaları işaretlerle belirlenmiş olan 30 metrelik mesafeyi en kısa sürede koşarak istasyonu tamamlar. Koşunun bitiş noktası, aynı zamanda beceri-koordinasyon testinin de bitiş noktasıdır. Bu sebeple fotoselin bitiş kapısından geçerek adayın istasyonu tamamlaması gerekir.

İstasyonlar tamamlandıktan sonra, Beceri-Koordinasyon Testi’nden elde edilen performans sürelerine karşılık gelen Özel Yetenek Sınav Puanları (ÖYSP) Tablo 2’de verilmiştir. Tabloda belirtilen taban puan altındaki performansa sahip olan adaylar, yerleştirmeye esas puanların hesaplamasına dahil edilmeyecektir.

BESYO_2019-2020_OZEL_YETENEK_SİNAVİ_KLAVUZU

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.