Avukat Nedir? Avukat Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler?
Avukat Adayları, bu yazımızda sizlere Avukat Nedir? Avukat Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler? hakkında bilgiler vereceğiz.
Avukat Adayları, bu yazımızda sizlere Avukat Nedir? Avukat Nasıl Olunur? Çalışma Alanları Neler? hakkında bilgiler vereceğiz.
Avukat Nedir?
Avukat hukuk eğitimini tamamlamış ve mahkeme süresince kişilerin haklarını savunmayı meslek edinmiş kişilerdir. Avukatlar dava boyunca gerçeği açığa çıkarmakla değil müvekkilinin menfaatine göre davranmak zorundadır. Avukat hukuki süreçlere ait iş ve işleri yürütmek, adli işleri ve resmi kurumlardaki tüm işleri izlemek onlarla ilgili evrak düzenlemek, vekili olduğu davaların duruşmalarına katılmak ve etkili bir şekilde savunma yapmak gibi görevleri vardır.
Avukat olabilmek için belirli şartlar vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Türkiye’de yer alan bir hukuk fakültesinden mezun olmak, yasal olan avukatlık stajını tamamlamış olmak ve kanunda mevcut olan avukatlığa engel hallerden herhangi birine sahip olmamaktır.
Avukatlığa engel hallerden bazıları ise hukuken kısıtlı olmamak, avukatlık mesleği ile bağdaşmayan davranışlar sergilemiş olmamak, iflas etmiş olmamak ve avukatlığı sürekli olarak yapmaya engel vücut veya zihinsel engelli olmamak bunlardan bazılarıdır. Avukat olmak için etkili iletişim kurabilmeli, ikna kabiliyetinizin yüksek olması, araştırmayı seven ve gerektiğinde hırslı olan, problemlerin çözümünde başrol oynayan bir yapıya sahip olmanız gerekmektedir.
Avukat Nasıl Olunur?
Avukat olmak için sözel bölüm ve matematik derslerine hakim olmanız gerekir. Kişilerarası iletişimde iyi olmanız, kendinizi ve başkalarını savunabilmeniz gereklidir. ÖSYM tarafından hazırlanan üniversite sınavına girip eşit ağırlık alanında hukuk barajını aşmış olmak gerekir. Bunun üzerine Hukuk Fakültesi’nde eğitime başlayabilirsiniz. Bu süreçte ise hukuk fakültesi eğitimi 5 yıl sürmektedir. 4 yıl eğitim alınır. 5. yılda ise yalnızca staj yapılır.
Stajın ilk 6 ayı mahkemede, geri kalan 6 ayı ise en az 5 sene deneyimli bir avukatın yanında yapılmalıdır. Stajınızı tamamladıktan sonra Türkiye Barolar Birliğine başvuru yaparak avukatlık ruhsatınızı alabilirsiniz. Eğer isterseniz hukuk fakültelerinde yüksek lisans ve doktora tezleri vererek hukuk alanında doktor, doçent veya profesör unvanları alarak üniversitelerde eğitim görevlisi olarak görev yapabilirsiniz.
Çalışma Alanları Neler?
Hukuk fakültesini bitirip stajını tamamladıktan sonra serbest avukat olarak çalışmaya başlayabilirler. Avukatlık mesleğinde çalışma olanakları oldukça fazladır. Kişi isterse kendine ait bir hukuk bürosu açabilir veya kamu kurumlarında, özel şirketlerde çalışabilirler.