Bebeklerde Görülen Gaz Sancısının Nedenleri?
Anne – Çocuk bölümümüzdeki bu yazımızda sizlere Bebeklerde Görülen Gaz Sancısının Nedenleri? hakkında bilgiler vereceğim.
Bebeklerde Görülen Gaz Sancısının Nedenleri?
Bebeklerde gaz sancısı sık sık rastlanan bir problemdir. Bebeklerde ki gaz sancısı genelde 2. Hafta ile 3. ay diliminde görülmektedir. Bu gaz sancıları ‘’Kolik’’ olarak adlandırılmaktadır. Bu gaz sancısına neyin sebep olduğu net şekilde bilinmemekle birlikte, sancıya sebebiyet veren unsur tek olarak da görülmez. Gaz sancısının sebepleri arasında bebeğin psikolojisi, huzursuzluk, sosyal ortam gibi unsurların yanında bebeğin hava yutması ya da besinleri hazmedememesi bulunmaktadır. Bebeklerde gaz sancısı genel anlamda hastalıkların belirtisi değildir. Bebeklerin gaz sancısı yaşadığını ağladıkları süre farklarını gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Eğer ki 15 günlük bir bebek 1,5 veya 2 saatten fazla, 3 aylık bebek de 3 saatten fazla ağlıyorsa bebeğin gaz sancısı problemi olduğu anlaşılmalıdır. Kramplar, geğirmek ve ağlama yolları ile kendisini belli eden sancıların önlemleri ve yöntemleri oldukça fazladır.
Bebeklerde Gaz Sancısı Gidermenin Yolları Neler?
Bebeklerde gaz sancısı gidererek rahatlamalarını sağlamanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bebeklerde ki gaz sancısını geçirmenin ilaçlar ile mümkün olmasının yanı sıra doğal yöntemleri de mevcuttur. Bebeklerde varlığını gösteren gaz sancılarından kurtulmanın farklı yöntemlerini sıralayalım.
- Gaz sancısı çeken bebeği omzunuza dik şekilde tutarak geğirmesini sağlamak amacı ile sırtına hafif hafif vurabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde bebekte geğirme gerçekleşir ve sancı ortadan kaybolur. Geleneksel yöntemlerin başında gelen omuza dik pozisyon uygulaması eski tarihlerden beri fayda sağlamakta ve bebekte ki gaz problemini çözmektedir. Ayrıca hiçbir riski de bulunmamaktadır.
- Bebeğe yemek yedirdikten sonra hazmı kolaylaştırmak amacı ile yüzüstü 5 ve 10 dakik arası yatırdıktan sonra yine sırtına hafif hafif vurarak gazı çıkarmasını sağlamanız mümkün. Hem pratik hem de oldukça kolay olan bu yöntem sayesinde bebeğinizin problemi ortadan kalkacaktır.
- Bebeklerde gaz sancısı probleminden kurtulmak için bisiklet hareketini deneyebilirsiniz. Bisiklet hareketi için bebeğinizin bacaklarını tutarak bisiklet pedalı çeviriyormuşçasına hareket ettirebilirsiniz. Bu hareket sonrası bebeğiniz gaz sancısından kurtulup rahatlayacaktır.
- Avucunuzun iç kısımlarını ısıtıp bebeğinizin karnına koyarak saat yönünde daireler çizerek hafif hafif masaj yapabilirsiniz. Bebeğiniz masaj esnasında rahatlayarak gaz sancısını geride bırakacaktır.
- Bitkisel yol denemek isteyenler için aktarlar bir numaralı kurtarıcıdır. Aktardan alınan acı elma yağını kullanarak bebeğin ayak ve karın kısımlarına masaj yapabilirsiniz. Acı elma yağı günde bir kez ve bir damla olacak şekilde uygulanmalıdır. Uygulamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
- Bebeklerinizi gaz sancısından kurtaran diğer bir bitki de rezene çayıdır. Bir çay kaşığı kadar rezene çayı bebeğinizde ki sancıların dinmesini sağlayacaktır. Bebeğe bu çayı içirmek istemeyen anneler çayı kendileri içebilirler. Anne sütüne yenilen ve içilen gıdaların karıştığı kanıtlanmamış olsa da bu yöntem bebeğinize fayda sağlayabilir.
- Papatya çayı da bitkisel yöntemler arasında yer almaktadır. Papatya çayı tüketilerek emzirme sırasında ya da sonrasında oluşan gaz sancıları hafifletilebilir.
- Annelerin geleneksel ve en çok kullandıkları yöntem ise bebeklerini kucağa alarak sırtını sıvazlamalarıdır. Bu sayede bebek gaz sancısından kurtulabilir.
- Ilık havlu yardımı ile de gaz sancısı giderilebilir. Ilık bir havlu ile bebeğin karnına yapılan masaj sayesinde rahatlama sağlanır.
- Anason ve dereotu içeren bitki çayları da bebeğin sancısını sonlandırmada faydalıdır.
Bebek Emziren Annelerin Kaçınması Gereken Gıdalar
Bebeklerde gaz sancısı olsun istemeyenler nohut, kiraz, kuru fasulye, barbunya, kereviz gibi gaz yapan gıdalardan uzak durmalıdırlar. Anne kendi vücudunu doğru ve iyi bildiği sürece bebeğe neyin gaz yapıp neyin gaz yapmadığını ayırt edebilir. Problem devam ederse doktora başvurulmalıdır.