Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
A+
A-

Anne – Çocuk bölümümüzdeki bu yazımızda sizlere Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğim.

Bakıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Son yıllarda kadın istihdamının artması ile çalışan annelerin çocuklarının bakımı konusu gündeme sık sık gelmektedir. Uzun vadede her ne kadar kreş ve anaokulları bu konuda bir nebze rahatlatsa da, kreşe başlayana kadarki süreç daha önemli… Neticede çalışan anneler 4 ay ücretli, 6 ay ücretsiz izin hakkını kullandıktan sonra bebekleri daha 10 aylıkken işe dönmek zorunda kalıyor.  Kendi ebeveynlerimizden kısa bir süreliğine yardım alabilsek de uzun vadede bebeklerimizin bakımı hayli zorlayıcı bir durum olmaktadır. Bu durumun bakıcılar ile üstesinden gelmek içimizi ferahlatsa da bu sefer karşımıza bakıcı olarak kimi neye göre seçmeliyim sorusu ile karşı karşıya kalmaktayız. Bakıcı seçerken dikkat edilmesi gerekenler dediğimizde en başta güvenilir olması geliyor. Ancak güvenilir olan birine gözbebeğimizi emanet edebiliriz.

İkinci olarak sevgi dolu olmalı. Çocukları ve çocuklarla birlikte olmayı sevmeli. Böylece en önemli diğer kriter olan çocuğunuzun ihtiyaçlarını koşulsuz karşılayabilme özelliğini kolaylıkla uygulasın. Uzmanlara göre çocukların 0-3 yaş arası beslenme, uyuma ve temizlik gibi temel ihtiyaçlarının koşulsuz olarak giderilmesi zihinsel ve kişisel gelişimi için elzemdir. Bunların dışında bakıcının sabırlı, iletişimi özellikle çocuklarla iletişimi güçlü olmalı. Kaygı ve endişeden uzak olmalı duygu durumu çocuğunuza da yansır. Olası acil durumda panik değil soğukkanlı olup duruma hakimiyetini sağlamalı ve gereken acil eylemi gerçekleştirmeli. Bakıcı sağlıklı olmalı herhangi bir bulaşıcı hastalığı olmamalı. Profesyonel olmalı. Çocuk gelişimi hakkında eğitim almış ya da çocuk bakımı konusunda deneyimli olmalı.

Bakıcı Seçiminde Sorulacak Sorular?

Daha önce çocuk bakıp bakmadığı ve baktığı çocukla bir gününün nasıl geçtiği sorularının yanıtı size birçok ip ucu verecektir. Bakıcı seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir husus konuşması ve telaffuzu düzgün olmalı. Çünkü çocuğunuz 0-2 yaş alıcı dil, 2-4 yaş arası ifade edici dil ile konuşmayı öğrenecek. Doğal olarak sürekli bakımını yapan kişiden dil babında çok şey alacak konuşurken aksanla ya da şiveyle konuşan bir çocuğunuz olmaması için dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Tabi ki de güvenli ve sevgi dolu koşulsuz ihtiyaçlarının karşılanması her zaman ilk sırada olduğunu unutmayalım. Ayrıca 2-4 yaş dil gelişiminde kritik dönem olduğu için bu yaşı avantaja da çevirebiliriz. Eğer yabancı dil bilen bir bakıcınız olursa çocuğunuz bu dönem yabancı dil de öğrenebilir. Örneğin bu dönem çocuğun bulunduğu ortamda uzun bir süre onla ilgilenen üç kişi farklı farklı dilde konuşsun çocuk her bireyle onun dilinde irtibata geçebilir.

Çocuğumuzu Bakıcıya Nasıl Bırakmalıyız?

Bakıcı seçimi kadar bebeğimizi bakıcıya bırakmak da önemli bir süreçtir. Bakıcıya karar verilip şartlar ve beklentiler karşılıklı olarak netleştirildikten sonra anne çocuk bakımına devam eder ama aynı ortamda artık bakıcıda bulunur. Bebek bakıcının varlığına anne varken alışmalı. Bir süre sonra bebek bakımını azar azar anne yanındayken bakıcı üstlenmeli, ilerledikçe anne farklı odada bulunmalı bir süre sonra bebeğin tamamen alıştığını hissettikten sonra tam gün bakıcıya bırakılabilir. Yalnız alışma sürecinden sonra bakıcı yatılı bile olsa anne evdeyse temel ihtiyaçlar anne tarafından karşılanmalı bakıcı annenin işinin olduğu hallerde tamamlayıcı unsurdur. Bakıcı sık sık değişmemeli o nedenle özenle seçilmeli. Bakıcının sık sık değişmesi bebekte endişe ve güvensizliğe yol açabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: İçerik Korunmaktadır.